You are here

Λάρνακα: Περιμένουν χρονοδιάγραμμα από επενδυτή €1 δισ.

04/08/2020 07:35

Την κατάθεση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης αναμένουν οι Λαρνακείς, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για το ενδεχόμενο οι εγκρίσεις του έργου να αγκιστρωθούν σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η πρώτη νύξη για ενοποίηση της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας έγινε από το 2005 και η χθεσινή ανακοίνωση της συμφωνίας αποτελεί την αρχή του τέλους ενός σίριαλ που διήρκησε δεκαπέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου μεταφορών, οι επενδύσεις αναμένεται να ανέλθουν περίπου στο €1 δισ. ενώ τα πρόσθετα υπολογιζόμενα οφέλη για την οικονομία του τόπου αναμένεται να ξεπεράσουν τα €120 εκ. τον χρόνο κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξη.

Το έργο ανέλαβε η κοινοπραξία Eldeman Holding BV και Alexandrou Corporate Services Ltd, ισραηλινών και κυπριακών συμφερόντων αντίστοιχα.

Διαβεβαιώσεις επενδυτή ότι ξεκινά το έργο

Ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Βύρας, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε ικανοποίηση για την αίσια κατάληξη της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν μερικές δεκαετίες λέγοντας ότι «ευελπιστούμε ότι θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες και τις επιθυμίες των κατοίκων της Λάρνακας».

Ο κ. Βύρας είπε ότι αναμένεται πως εντός του Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί η τελική συμφωνία, σημειώνοντας ότι «μετά από επικοινωνία που είχαμε με τον επενδυτή μας διαβεβαίωσε ότι έχει έτοιμα όλα τα έγγραφα και τις εγγυητικές ώστε μετά την υπογραφή της συμφωνίας να θέσει κάτω τα χρονοδιαγράμματα έναρξης του έργου».

Ο κ. Βύρας θέλοντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες που εκφράσθηκαν ότι θα υπάρξει καθυστέρηση επειδή χρειάζεται η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού διευκρίνισε ότι, «η άποψη της επιτροπής ανταγωνισμού η οποία θα πρέπει να δοθεί μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου, είναι καθαρά μια τυπική διαδικασία και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διότι για την συγκεκριμένη εταιρεία θα είναι το πρώτο της έργο στην Κύπρο».

Τόνισε ότι «ως δήμος αγωνιζόμαστε πάρα πολλά χρόνια ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η συμβολή μας ήταν πολύ έντονη διεκδικώντας με όλα τα μέσα που διαθέτουμε την προώθηση της συμφωνίας, του τεράστιου αυτού έργου στην καρδιά της πόλης, το οποίο θα δώσει τεράστια δυναμική στην ανάπτυξη της πόλης μας και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση θα συμβάλει και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Φοβόμαστε να μην αλλάξει γνώμη ο επενδυτής

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας Σταύρος Σταύρου εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών αδειοδότησης έργων αυτής της εμβέλειας ειδικότερα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της πανδημικής κρίσης, τονίζοντας ότι εάν συνεχιστεί η ταλαιπωρία του επενδυτή ενδεχομένως να αλλάξουν τα δεδομένα αλλά και τη διάθεση του επενδύτη.

Ανησυχία εξέφρασε ο κ. Σταύρου και για τη διαδικασία της εξέτασης του έργου από την επιτροπή ανταγωνισμού τονίζοντας ότι «όση αντοχή, υπομονή και σεβασμό να έχει ο κάθε επενδυτής προς τις διαδικασίες υπάρχει και η πιθανότητα κάποια στιγμή να αγανακτήσει».

Σημείωσε, εντούτοις, ότι σε επικοινωνία που είχε το ΕΒΕ Λάρνακας με τον επενδυτή τους διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει την ανέγερση του έργου μόλις υπογραφούν τα τελικά συμβόλαια, για να επαναλάβει ότι «όσον πιο σύντομα λήξει η γραφειοκρατική διαδικασία τόσο πιο κοντά θα βρεθούμε στην υλοποίηση του έργου, διότι φοβούμαστε λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί με την πανδημική κρίση να μην προκύψει κάτι που θα επηρεάσει τον επενδυτή και να αλλάξει γνώμη».

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το έργο αφορά ανάπτυξη περιοχής περίπου 510.000 μ2 και περιλαμβάνει το λιμάνι, τη μαρίνα και την μεταξύ τους περιοχή.

Οι εργασίες στο λιμάνι περιλαμβάνουν επέκταση και διαχείριση του λιμανιού, αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του λιμανιού τόσο σε ότι αφορά κρηπιδώματα, θαλάσσια περιοχή, εσωτερικό οδικό δίκτυο και χώρους αποθήκευσης και υφιστάμενης αίθουσας επιβατών, δημιουργία νέων υποδομών με επέκταση των κρηπιδωμάτων, κατασκευή νέων κτιρίων περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων και νέου τερματικού σταθμού για κρουαζιέρες και αξιοποίηση του λιμανιού για τη διαχείριση φορτίου, κυρίως τοπικού, με στόχο την εξυπηρέτηση της εγχώριας αγοράς και βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πρόσδεσης, φόρτωσης/εκφόρτωσης πλοίων και αποθήκευση φορτίων.

Οι εργασίες στη μαρίνα περιλαμβάνουν επέκταση και διαχείριση της μαρίνας, η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει και να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 650 σκάφη, επέκταση και κατασκευή νέων κυματοθραυστών και κατασκευή νέου κτιρίου γιοτ κλαμπ και παροχή όλων των σύγχρονων υπηρεσιών προς τα σκάφη που φιλοξενούνται στην μαρίνα.

Οι εργασίες στη μεταξύ περιοχή περιλαμβάνουν δημιουργία, συντήρηση και διαχείριση όλων των απαραίτητων υποδομών, σύνδεση με οδικό δίκτυο, ανάπτυξη πεζοδρομίων και πεζόδρομων, χώρων πρασίνου, πάρκων και ανοιχτών χώρων εκδηλώσεων, κατασκευή κτιρίων για οικιστική, τουριστική και γραφειακή χρήση, χώρων εστίασης και αναψυχής, τουριστικές μονάδες, και δημιουργία χώρων για κοινωνικές αναπτύξεις, εκπαιδευτικό κέντρο, ιατρικό κέντρο και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Της Ηρώς Ευθυμίου