Τέλος στη δράση πολυμελούς εγκληματικής σπείρας που διέπραττε συστηματικά κλοπές από κατοικίες σε διάφορες περιοχές των Νομών Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας έβαλε το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς.

Συνελήφθησαν στη Λιβαδειά, τέσσερα μέλη της, όλα Ελληνες, και συγκεκριμένα ένας 24χρονος και τρεις γυναίκες, ηλικίας 48, 35 και 19 ετών. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία άλλων 12 συνεργών τους. Πρόκειται επίσης για Ελληνες, τρεις άνδρες, 25, 28 και 46 ετών, και εννέα γυναίκες, 21 έως και 47 ετών.

Οπως προέκυψε, τα 16 μέλη της σπείρας, μαζί με τουλάχιστον άλλους πέντε συνεργούς τους τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται, είχαν συγκροτήσει, τουλάχιστον από τις αρχές Φεβρουαρίου 2013, εγκληματική οργάνωση.

Με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, επέλεγαν μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες, τις οποίες κατόπτευαν, προκειμένου να εξακριβώσουν την παρουσία ενοίκων εντός των διαμερισμάτων.

Συνήθως πρωινές ώρες, με το πρόσχημα της πώλησης διαφόρων προϊόντων, τηλεφωνούσαν από τις εισόδους των πολυκατοικιών ή χτυπούσαν τα κουδούνια των διαμερισμάτων και όπου διαπίστωναν ότι έλειπαν οι ένοικοι, παραβίαζαν, με τη χρήση πλαστικής κάρτας, ανασφάλιστες εισόδους των σπιτιών.

Στη συνέχεια αφαιρούσαν κυρίως χρυσαφικά, κοσμήματα και χρηματικά ποσά, χωρίς να αφήνουν εμφανή ίχνη διάρρηξης ή να αναστατώνουν τους χώρους. Διέφευγαν με όχημα όπου τους ανέμενε συνεργός ή συνεργοί τους, οι οποίοι εκτελούσαν χρέη «τσιλιαδόρου».

Οπως εξακριβώθηκε, τα μέλη της εγκληματικής σπείρας ενέχονται σε τουλάχιστον 43 κλοπές και δύο απόπειρες κλοπών από σπίτια σε Αττική (Μελίσσια, Ζωγράφου, Βριλήσσια, Αμπελόκηπους, Ηλιούπολη, Νέα Ιωνία), Βοιωτία (Λιβαδειά, Αλίαρτο, Αντίκυρα, Κυριάκι), Φωκίδα (Αμφισσα, Ιτέα, Κίρρα) και Φθιώτιδα (Μαλεσίνα, Ζέλι Αταλάντης).

Η λεία που αποκόμισαν περιλαμβάνει πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων, χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικές συσκευές, έγγραφα και άλλα αντικείμενα των παθόντων, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Οι δράστες έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις διωκτικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς, με δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τους, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.