Σειρά σημαντικών στοιχείων για δράση κυκλώματος καταπατητών με πιθανή εμπλοκή κρατικών λειτουργών σε μεγάλης έκτασης δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στην Αττική, φέρεται ότι διαθέτει τις τελευταίες εβδομάδες η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Κρατικοί αξιωματούχοι μιλούν για μια ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση, για την οποία υπάρχει διαρκής ενημέρωση της Λεωφόρου Κατεχάκη όπως κι άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών. Ωστόσο φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί «προβλήματα» στη διάρκεια της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η έρευνα της Πυροσβεστικής εστιάστηκε στις πυρκαγιές –σε δασική και χορτολιβαδική έκταση –που εκδηλώθηκαν στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου σε Λαγονήσι και Ανάβυσσο κατακαίγοντας αντιστοίχως 4.730 και 2.290 στρέμματα. Η πρώτη είχε ξεκινήσει από τα Καλύβια Θορικού και η δεύτερη από τη Λεωφόρο Αναβύσσου. Κι οι δύο πυρκαγιές πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και κινήθηκαν προς τη Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης της δεύτερης εξ αυτών είχαν τραυματιστεί δύο πυροσβέστες. Για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων περιστατικών –το κύριο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η πρώτη χρονικά, στην οποία τα ίχνη εμπρησμού ήταν εμφανή –υπήρξε πολύμηνη αναζήτηση και διασταύρωση στοιχείων από την αρμόδια υπηρεσία της Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ. Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης φέρεται ότι συγκεντρώθηκαν πληροφορίες, μαρτυρίες αλλά και δεδομένα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Το κύριο συμπέρασμα ήταν ότι υπήρξε πιθανόν εμπρησμός έπειτα από εντολή ιδιωτών που διαμένουν στην περιοχή –ένας εξ αυτών λέγεται ότι είναι γιατρός –προκειμένου να διευκολυνθεί καταπάτηση σε γειτονική δασική περιοχή. Επιπλέον υπάρχει η πληροφορία ότι έχει εξεταστεί η συμμετοχή, στην καταπάτηση, κρατικών λειτουργών που είχαν επαφή με τα μέλη του κυκλώματος και διευκόλυναν αποχαρακτηρισμούς κ.λπ.

Για τη συγκεκριμένη έρευνα υπήρξε, λόγω της σοβαρότητάς της, ενημέρωση της ηγεσίας της Λεωφόρου Κατεχάκη. Την εξέλιξή της αναφέρεται ότι παρακολουθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, με κύριο μέλημα να εξαρθρωθούν ορισμένα κυκλώματα εμπρηστών, ώστε να μην υπάρξει μεγάλο κύμα σκόπιμων πυρκαγιών την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, κατά την οποία θεωρείται ότι οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη γρήγορη επέκταση των πύρινων μετώπων.

Μάλιστα, από ορισμένα στελέχη της Πυροσβεστικής εκφράζεται προβληματισμός για την καθυστέρηση στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη, όπου έχει σταλεί ο φάκελος σχετικά με το Λαγονήσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της δικαστικής διερεύνησης υπήρξε «διχοτόμηση» του φακέλου. Η πρώτη έρευνα αφορά το αδίκημα του εμπρησμού και η δεύτερη εξετάζει τις παρανομίες στην περιοχή. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει προκαλέσει δυσχέρειες στην πλήρη διαλεύκανση του εμπρησμού στα νότια προάστια της Αθήνας.