Μια ξεχωριστή πρόταση για όσους αποζητούν το τυπικό κυκλαδίτικο τοπίο αποτελεί η Φολέγανδρος.

Το νησί που βρίσκεται ανάμεσα στη Σίκινο και τη Μήλο προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και ευχάριστες περιπατητικές διαδρομές.

Τους επισκέπτες προσελκύουν ο ανόθευτος παραδοσιακός χαρακτήραςτου νησιού, το επιβλητικό φυσικό ανάγλυφο, η ρομαντικήΧώραμε το μεσαιωνικό χρώμα, το λιμάνι τουΚαραβοστάση, ηΆνω Μεριάμε το γνήσιο αγροτικό χαρακτήρα, οι μικρές ακρογιαλιές και τα γραφικά μονοπάτια.

Ξεχωριστό χρώμα στηνπρωτεύουσατου νησιού, που αγναντεύει το πέλαγος, δίνουν το ενετικό κάστρο, οι παλαιές εκκλησίες, οι μικρές πλατείες με τις γραφικές ταβέρνες, τα παραδοσιακά σπίτιακαι τα όμορφα σοκάκια.

Σε ύψωμα πάνω από τη Χώρα, εκεί όπου βρισκόταν το Παλαιόκαστρο, η αρχαία ακρόπολη της Φολεγάνδρου, δεσπόζει ηεκκλησία της Παναγίας, που προσφέρει εκπληκτική θέα στη γύρω περιοχή και το ηλιοβασίλεμα.

ΣτονΚαραβοστάση, το λιμάνι της Φολεγάνδρου, ωραίες εικόνες προσφέρουν τα κάτασπρα σπίτια, που απλώνονται γύρω από την όμορφη ακρογιαλιά, τα κάθε λογής πλεούμενα που δένουν στο μόλο και οι Δύο Αδελφοί, γραφικές βραχονησίδες στην είσοδο του όρμου.

ΣτηνΆνω Μεριά, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, διάσπαρτες εξοχικές κατοικίες και αγροτικές εγκαταστάσεις απλώνονται σε μια περιοχή με τραχύ ανάγλυφο, μονοπάτια και ξερολιθιές.