Περίπου 10.000 παραδοσιακά πιροσκί αναμένεται να τηγανιστούν σε καυτό λάδι την Κυριακή 27 Μαΐου στο χωριό Ευκαρπία του δήμου Κιλκίς, προκειμένου μετά από διαγωνισμό γευσιγνωσίας να αναδειχτεί το καλύτερο και νοστιμότερο ποντιακό έδεσμα.

Τον συγκεκριμένο διαγωνισμό διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας «Το Λάβας» και ο δήμος Κιλκίς, ενώ κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 5.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του χωριού της Ευκαρπίας και στον συγκεκριμένο διαγωνισμό θα συμμετέχουν γυναίκες, φορείς και σύλλογοι της περιοχής.

‘Οπως δήλωσε στο, «Πρακτορείο 104,9 FΜ», ο ιερέας Ιωάννης Ξενιτίδης, από την ιδέα του οποίου ξεκίνησε το 2007 ο διαγωνισμός, φέτος αναμένονται περίπου 3.000 επισκέπτες στο χωριό της Ευκαρπίας.

«Ο κόσμος το έκανε να είναι κάτι εξαιρετικό, έτσι όπως εξελίχτηκε. Στην περιοχή ζουν πολλοί Πόντιοι που έχουν μεγάλη αγάπη για τα ποντιακά εδέσματα» είπε ο πατέρας Ιωάννης, προσθέτοντας πως κάθε χρόνο οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση ολοένα και αυξάνονται.

«Οι χρυσοχέρες της περιοχής μας, μετά τα πρώτα χρόνια, δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου που ερχόταν. Φέτος περιμένουμε κοντά στις 3.000 επισκέπτες. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει στην πλατεία, εκεί όπου τοποθετούνται περίπτερα. Έχουμε καλέσει και συλλόγους από άλλες περιοχές να κάνουν ομάδες και να διαγωνιστούν ποιος κάνει το καλύτερο πιροσκί. Ο κόσμος περνώντας από κάθε ομάδα γεύεται ένα πιροσκί και στη συνέχεια σε μια κάλπη ψηφίζει το καλύτερο» πρόσθεσε ο πατέρας Ιωάννης. Αμέσως μετά τον διαγωνισμό πιροσκί πραγματοποιείται ποντιακό γλέντι, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.