Βίντεο – ντοκουμέντο από τη δράση της μαφίας του χρυσού παρουσίασε χθες η ΕΡΤ.

Στα πλάνα φαίνεται καρέ – καρέ ο Κινέζος επιχειρηματίας να μεταφέρει σε τσάντα το ποσό των 100.000 ευρώ στον Τούρκο λαθρέμπορο στο στρατηγείο του, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Αριστείδου.

Σημειώνεται πως η συναλλαγή αυτή διεξήχθη στα πλαίσια της συνεργασίας που είχαν Κινέζοι επιχειρηματίες με το κύκλωμα για να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.

Στο δεύτερο βίντεο της ΕΡΤ, δε, φαίνεται το επιχειρησιακό αυτοκίνητο της σπείρας του Τούρκου αρχηγού, το οποίο χρησιμοποιείται για την παράδοση του χρυσού σε Τούρκο υπήκοο που μετέφερε τις πλάκες χρυσού με τουριστικό λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι αστυνομικοί που τον παρακολουθούσαν τον αποκαλούσαν «καμπούρη» γιατί από τις πολλές μεταφορές και το βάρος του χρυσού, καθώς με γάντζους κρεμούσε τις ράβδους στο εσωτερικό των ρούχων στα ρούχα του, έγερνε ελαφρώς μπροστά.

Τα αρχηγικά στελέχη των δύο κυκλωμάτων τού έδιναν 100 ευρώ για κάθε κιλό χρυσού που μετέφερε στην Τουρκία. Μάλιστα υπάρχει φωτογραφία με τον Τούρκο αρχηγό να παραλαμβάνει δεσμίδες με χρήματα μέσα σε τσάντα από συνεργό του μετά την πώληση του χρυσού στην Τουρκία. Η παράνομη δοσοληψία κοντά στα ΚΤΕΛ Κηφισού.

Οι κατηγορούμενοι είχαν βρει έναν ευφάνταστο τρόπο να μεταφέρουν το «βρώμικο χρήμα» από την Τουρκία πίσω στην Ελλάδα. Η ζημιά του Δημοσίου είναι ανυπολόγιστη αλλά σίγουρα εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Η δράση των δύο ομάδων φαίνεται ότι υπερβαίνει τα δύο χρόνια και η ημερήσια διακίνηση χρημάτων υπολογίζεται σε τουλάχιστον 400 χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, μόνο για τη λειτουργία των 88 καταστημάτων του γνωστού ενεχυροδανειστή, καθημερινά διέθεταν ποσό άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση μετέτρεπε κοσμήματα σε πλάκες χρυσού και τις διοχέτευε παράνομα στην Τουρκία, είτε μέσω του τελωνείου του αεροδρομίου, είτε μέσω της λεωφορειακής γραμμής Αθήνα-Κωνσταντινούπολη.

Οι 63 συλλήψεις είναι μόνο η αρχή, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος. Πρόσθεσε ότι αναζητούνται άλλα 22 άτομα ενώ έχουν ταυτοποιηθεί μεταξύ των συλληφθέντων οι αρχηγοί των δύο εγκληματικών οργανώσεων.

Οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως είναι εντυπωσιακές. Για παράδειγμα, ένας από τους αστυνομικούς που κατέβηκαν στο υπόγειο του ακινήτου – παλατιού του γνωστού ενεχειροδανειστή, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνα, παρατήρησε πως το τελευταίο σκαλοπάτι είχε διαφορετικό θόρυβο στο πάτημα από τα υπόλοιπα σκαλοπάτια. Αμέσως το άνοιξε και ανακάλυψε τον μικρό θησαυρό, αποτελούμενο από 320 λίρες Αγγλίας παλαιάς κοπής, χρυσαφικά ρολόγια και διαμάντια.

Όταν ρωτήθηκε ο Ριχάρδος για αυτά τα ευρήματα, είπε πως είναι προσωπικά του κοσμήματα και τιμαλφή τα οποία είχε κρύψει εκεί για ασφάλεια, προκειμένου στην συνέχεια να τα ασφαλίσει σε εταιρεία.

Χυτήριο

Οπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ η σπείρα διέθετε κτήριο στα Εξάρχεια το οποίο στέγαζε χυτήριο, όπου οι δύο εγκληματικές οργανώσεις έλιωναν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα. Σε αρκετές περιπτώσεις η «λεία» τους προέρχονταν από κλοπές και διαρρήξεις.

Το κτίσμα φαινόταν εγκαταλελειμμένο και το ρολό της εισόδου ήταν καλυμμένο με γκράφιτι.

Όμως καθημερινά γινόταν τήξη χρυσού από τρία άτομα, ενώ περιστασιακά εμφανιζόταν στον χώρο ο επικεφαλής ενός εκ των δύο συμμοριών, ένας Τούρκος συριακής καταγωγής.

Οι δύο οργανώσεις είχαν μάλιστα φροντίσει να νομιμοποιήσουν το κτήριο, ιδρύοντας επιχείρηση ονόματι Ελληνικά Χυτήρια ΑΕ, και είχαν ορίσει ωράριο λειτουργίας.

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση έχουν συλληφθεί 63 άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν ογκωδέστατη δικογραφία που περιλαμβάνει κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν κατά σειρά από την Παρασκευή έως την Δευτέρα. Πρώτος θα απολογηθεί ο επικεφαλής της πρώτης συμμορίας, που είναι διάσημος ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων.

Η νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων γινόταν, σύμφωνα με την δικογραφία, μέσω της ανακατασκευής θαλαμηγών, εμπορίας ρολογιών σε ξενοδοχεία, κερδισμένων δελτίων ΟΠΑΠ, ακόμα και μέσω πώλησης ρούχων.