Από τα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, που φτιάχνουν ή φροντίζουν να προμηθευτούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές, τα μελομακάρονα, είναι και από τα πιο υγιεινά γλυκά των ημερών, καθώς περιλαμβάνουν ζάχαρη, αλλά και μέλι. Η συνταγή μας είναι για τραγανά μελομακάρονα, που θα απολαύσουν όσοι τα δοκιμάσουν.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού

400 γρ. σπορέλαιο

180 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. ζάχαρη άχνη

1/2 κ.γλυκού γαρίφαλο

2-3 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 κ.γ σόδα

2 πορτοκάλια ξύσμα

Για το σιρόπι

500 γρ. νερό

800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

150 γρ. μέλι

3 ξυλάκια κανέλας

3 ολόκληρα γαρίφαλα

1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

μέλι

καρύδια

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Καλό είναι να ετοιμάσουμε πρώτα το σιρόπι μας, καθώς για να έχει επιτυχία το γλυκό μας θα πρέπει είτε αυτό είτε τα μελομακάρονα να είναι κρύα. Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν. Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα. Βάζουμε στη συνέχεια το χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη άχνη, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα και το ξύσμα από τα πορτοκάλια σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μας και το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε τα δυο μίγματα ανακατεύοντας απαλά για λίγο και πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο). Τοποθετούμε σε ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα βγάζουμε με κουτάλα σουρωτή  και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.