Aπό τον Μάιο του 2017 είχε να συμβεί τριψήφιος αριθμός παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά. Τη Δευτέρα συνολικά 14 τουρκικά μαχητικά, 7 σχηματισμοί που αποτελούνταν από 6 x 2 F-16 & 2 F-4 προχώρησαν σε 107 παραβιάσεις και μάλιστα απ’ αυτές οι 6 ήταν υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά Ανθρωποφάγοι, Μακρονήσι και Οινούσσες.

Ανάλογη…κατοστάρα παραβιάσεων από τουρκικά αεροσκάφη είχε συμβεί τελευταία φορά στο Αιγαίο πριν από 1½ και πλέον χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ στις 14 Μαΐου 2017 είχαν σημειωθεί 109 παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο βορειοανατολικό κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Αλλά και την επόμενη μέρα, στις 15 Μαΐου, τα τουρκικά μαχητικά είχαν πραγματοποιήσει 148 παραβιάσεις. Την ίδια χρονιά δε σε 138 παραβιάσεις μέσα σε μία ημέρα είχαν προχωρήσει τα τουρκικά μαχητικά και την 1η Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά το 2018 ο αμέσως μεγαλύτερος αριθμός παραβιάσεων, μετά από τις 107 που σημειώθηκαν τη Δευτέρα, ήταν στις 22 του περασμένου Μαΐου με τις παραβιάσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη να φτάνουν τότε τις 70.

Πάντως από το ελληνικό Πεντάγωνο επισημαίνεται πως σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίζονται από ελληνικά. Επιπλέον, πηγές του ΓΕΑ έχουν αναφέρει και στο παρελθόν πως στις περισσότερες περιπτώσεις στόχος τη Άγκυρας είναι με τις παραβιάσεις να δηλώσει απλώς παρουσία στο Αιγαίο γι΄αυτό και συνήθως διαρκούν «μόλις μερικά λεπτά και όχι περισσότερο, αφού η ελληνική πολεμική Αεροπορία δεν αφήνει περιθώριο για τίποτε περισσότερο».

Τους τελευταίους μήνες στον…χορό των παραβιάσεων στο Αιγαίο είχαν μπει ακόμη και τουρκικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-38.

Σημειώνεται πως το 2017 οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας διπλασιάστηκαν: από 1.671 το 2016, έφτασαν τις 3.317, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ. Στα ίδια υψηλά επίπεδα φαίνεται όμως πως θα κλείσει και το 2018. Έως τον Νοέμβριο είχαν σημειωθεί 3.380 παραβιάσεις.