Σε κλοιό ψύχους παραμένει και την Παρασκευή ολόκληρη η χώρα, με το κύμα κακοκαιρίας «Σοφία» να πλήττει πολλές περιοχές της χώρας  έως και το Σάββατο με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, τους θυελλώδεις ανέμους και τις πολικές θερμοκρασίες.

Θεσσαλονίκη: Νέα χιονόπτωση από το μεσημέρι και μετά στην περιοχή

Νέα χιονόπτωση αναμένεται από το μεσημέρι και μετά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, «αν και ακόμη κανείς δεν γνωρίζει την ένταση του καιρικού φαινομένου», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, λέγοντας ότι «η ύφεση που βλέπουμε αυτήν την ώρα θα είναι πρόσκαιρη».

Λέγοντας ότι εξακολουθεί να χιονίζει στις περιοχές με υψόμετρο πάνω από τριακόσια έως τετρακόσια μέτρα, ο ίδιος σημείωσε ότι επιχειρούν 75 μηχανήματα – αλατιέρες σε όλη την Κεντρική Μακεδονία “και θα συνεχίσουν να επιχειρούν τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή”.

Η κυκλοφορία στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στα περίχωρα διεξάγεται κανονικά χωρίς προβλήματα ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -1 έως 1 βαθμούς Κελσίου.

Καβάλα: Χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία των οχημάτων

Χιονίζει από τα ξημερώματα στις περισσότερες πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης, ενώ πυκνή είναι η χιονόπτωση σε όλες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Μέσα στις πόλεις της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης χιονίζει από νωρίς το πρωί χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στη μετακίνηση των πολιτών και την κυκλοφορία των οχημάτων.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δράμας στο δρόμο προς το Κάτω Νευροκόπι και το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, στο ορεινό επαρχιακό ορεινό δίκτυο των χωριό του Παγγαίου στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και στο δρόμος προς τη Σταυρούπολη Ξάνθης και τον Εχίνο.

Αργά χθες το απόγευμα ομάδα επισκεπτών που επέβαιναν σε περίπου τριάντα – σαράντα αυτοκίνητα παρέμειναν για περισσότερες από πέντε ώρες αποκλεισμένοι στο δρόμο που οδηγεί προς το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού. Τα οχήματα ακινητοποιήθηκαν πίσω από το εκχιονιστικό μηχάνημα το οποίο παγιδεύτηκε στο χιόνι εξαιτίας άλλου οχήματος που έκλεισε τον δρόμο. Το τελευταίο ακινητοποιήθηκε όταν έσπασαν οι αντιολισθητικές αλυσίδες του.

Οι οδηγοί και οι επιβάτες των οχημάτων επέστρεψαν στο καταφύγιο του χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο άνοιξε εκ νέου για να φιλοξενήσει τα περίπου 50 αποκλεισμένα άτομα. Ο δρόμος άνοιξε αργά το απόγευμα από τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Ιωάννινα: Παγετός και πολικές θερμοκρασίες στην Ήπειρο

Στην «κατάψυξη» βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές τα Ηπείρου, ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας και σε πεδινές περιοχές.

Στην πόλη των Ιωαννίνων αυτή την ώρα ο υδράργυρος είναι στους -5 βαθμούς ενώ στο Μέτσοβο, την Βωβούσα και άλλα ορεινά χωριά κυμαίνεται από -7 έως -11 βαθμούς.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου συνιστά στους οδηγούς που κινούνται ειδικά στο επαρχιακό δίκτυο, να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Από τις 8:30 το πρωί χιονίζει και στην πόλη τα Ηγουμενίτσας.

Σε όλο το οδικό δίκτυο της Ηπείρου δουλεύουν πυρετωδώς τα μηχανήματα ρήψης αλατιού καθώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών σε πολλά σημεία των δρόμων υπάρχει πάγος.

Τρίκαλα: Στο 1 μέτρο και 20 εκατοστά το ύψος του χιονιού στα ορεινά

Συνεχίζεται η επέλαση του βαρομετρικού χαμηλού με το όνομα «Σοφία» στη Δυτική Θεσσαλία με πολικό ψύχος και χιονοπτώσεις. Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρίστος Μιχαλάκης, το ύψος του χιονιού έχει φτάσει στο 1 μέτρο και 20 το ύψος του χιονιού στα ορεινά.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων

Η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:

1) Ε.Ο. Τρικάλων -Ιωαννίνων από το 28ο (κόμβο Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (Α/Κ Μαλακασίου – είσοδο Εγνατίας οδού)

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Ε.Ο. Τρικάλων – ‘Αρτας από 22ο χλμ (Διασταύρωση της Επ.Οδ. Πύλης – Μεσοχώρας) έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα)

2) Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Πύλης

3) Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Μετεώρων

4) Ε.Ο. Πύλης – Τρικάλων από 32ο χλμ (Ελάτη) έως 75ο χλμ (Γέφυρα Αλεξίου)

5) Επαρχιακό οδικό δίκτυο Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ)

Στο νομό Καρδίτσας, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσας,

Η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:

1) Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) από χ/θ 34 (κόμβος Ξυνιάδας) έως χ/θ 111 (Α/Κ Λόγγου)

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Επ. Οδός Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ. έως 13ο χλμ. (Τ.Κ. Κρυοπηγής έως Τ.Κ. Κερασιάς)

2) Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου)

3) Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς)

4) Περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα

5) Επ. Οδός Καρδίτσας – ‘Αρτας από 35ο χλμ (Διασταύρωση Βατσουνιάς) έως 81ο χλμ (όρια Ν. ‘Αρτας)

6) Επ. Οδός Μουζακίου – Στεφανιάδας από 7ο χλμ (Διασταύρωση Πευκόφυτου) έως 56ο χλμ όρια Ν. Ευρυτανίας

7) Επ. Οδός Κέδρου – Ρεντίνας – Καρπενησίου από 46ο χλμ (Διασταύρωση Λουτροπηγής) έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»-όρια Ν. Ευρυτανίας)

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και σε περιοχές των Φαρσάλων εξαιτίας της κακοκαιρίας

Σε αρκετές περιοχές των Φαρσάλων του νομού Λάρισας, εντοπίζονται αυτή την ώρα προβλήματα ηλεκτροδότησης, εξαιτίας της κακοκαιρίας που έχει πλήξει την περιοχή το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα σοβαρές βλάβες και διακοπές ρεύματος σημειώνονται σε Βαμβακού, Ερέτρια Παλαιόμυλο, Αμπελιά και Νεράιδα Φαρσάλων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φαρσάλων ‘Αρης Καραχάλιος σημείωσε ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν κυρίως από πτώσεις δέντρων, τονίζοντας πως γίνονται προσπάθειες από την ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση.

Αναφορικά με την κατάσταση στο οδικό δίκτυο της περιοχής των Φαρσάλων, ο δήμαρχος τόνισε ότι παρά το αρκετό χιόνι που έχει πέσει, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ γίνεται προσπάθεια να διατηρούνται οι δρόμοι καθαροί σε όλες τις περιοχές αλλά και στα χωριά.

Σε επιφυλακή το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας στα Χανιά

Σε επιφυλακή βρίσκεται το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων καθώς στην περιοχή αναμένεται από αύριο Σάββατο ένταση των καιρικών φαινομένων.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση , «λόγω των αναμενόμενων χιονοπτώσεων για αύριο Σάββατο 5-01-2019 οι οποίες πιθανόν να επεκταθούν μέχρι το βράδυ και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα του Νομού Χανίων το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Χανίων συνιστά τους πολίτες να είναι προσεκτικοί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να ενημερώνονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την εξέλιξη του καιρού και από τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές για την προσβασιμότητα των δρόμων».

Στην ίδια ανακοίνωση περιέχονται και οι οδηγίες προς τους πολίτες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων.

Σύμφωνα με αυτήν οι πολίτες που κατοικούν σε περιοχές με προβλήματα από χιονοπτώσεις θα πρέπει να προμηθευτούν με υλικά θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες και να φροντίζουν για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

Οι κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες ζωοτροφών.

Παράλληλα συνιστάται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κυρίως τις βραδινές ώρες αποφεύγοντας τις διαδρομές σε δύσβατα ορεινά σημεία να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και να ενημερώνουν τους οικείους τους για την διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

Κέρκυρα: Στα «λευκά ντύθηκε» το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού

Στα λευκά είναι «ντυμένος» από το βράδυ της Πέμπτης  ο Παντοκράτορας, το ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας, με την επέλαση της «Σοφίας» να προκαλεί χιονοπτώσεις στην ορεινή Πετάλεια, αλλά και σε άλλα σημεία, κυρίως της βορειοδυτικής πλευράς του νησιού.

Με τη θερμοκρασία να πέφτει χθες το βράδυ στους -2 βαθμούς Κελσίου χιονόπτωση σημειώθηκε στην Κληματιά σε υψόμετρο μόνο 220 μέτρων από τη θάλασσα, στον ‘Αγιο Αθανάσιο στη βορειοδυτική Κέρκυρα, στον ‘Αγιο Μαρτίνο στη Βόρεια Κέρκυρα, στους Καρουσάδες στη βορειοδυτική Κέρκυρα, αλλά και στην Κάτω Γαρούνα, που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της νήσου, σε υψόμετρο 200 μέτρα. Χιονισμένος είναι και ο Βίστωνας, ένα μικρό γραφικό χωριό κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα που βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 360 μέτρων, από τη θάλασσα.

Σημειώνεται επίσης ότι σφοδρή χαλαζόπτωση πλήττει από το μεσημέρι της Παρασκευής την πόλη της Κέρκυρας, με το χαλάζι, σε μέγεθος ρεβιθιού, να έχει σκεπάσει στις στέγες των σπιτιών, τα πεζοδρόμια αλλά και τους δρόμους.

Στα λευκά Ζάκυνθος και Κεφαλονία

Με χιόνια στις αυλές τους ξύπνησαν το πρωί της Παρασκευής  οι κάτοικοι του χωριού των Βολιμών στη βόρεια Ζάλυνθο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Χθες η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, προειδοποιώντας τους κατοίκους του νησιού : «Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την πρόγνωση καιρικών φαινομένων της Ε.Μ.Υ., στη Ζάκυνθο θα σημειωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 4/1/2019 θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που θα παρατηρηθούν στην περιοχή μας, συνιστάτε ιδιαίτερη προσοχή στους κατοίκους και στους διερχόμενους οδηγούς, κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, λόγω πρόκλησης παγετού ειδικά στις ορεινές περιοχές. Για οτιδήποτε νεώτερο υπάρξει από την Ε.Μ.Υ. σχετικά με επιδείνωση του καιρού, θα υπάρξουν νεώτερα Έκτακτα Δελτία Τύπου.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, είναι σε αυξημένη 24ωρη ετοιμότητα, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας www.emy.gr».

Πυκνό χιόνι, άρχισε να πέφτει το βράδυ της Πέμπτης όμως και σε ορεινές περιοχές της Κεφαλονιάς, «ντύνοντας» το νησί στα λευκά. Από χθες στους δρόμους του νησιού βρίσκονται τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την αντιμετώπιση της «Σοφίας»

Στις διαδρομές, Αργοστόλι – Σάμη , Αργοστόλι – Πόρος , Σάμη – Τζανάτα, Ομαλά προς Φαγιά και Κουλούμι βρίσκονται μηχανήματα για να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο καθώς έχει χιονίσει στις παραπάνω περιοχές ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρις στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Τέλος, από προχθές έχει πέσει πυκνό χιόνι, στο όρος Αίνος, που είναι το πιο ψηλό της Κεφαλονιάς, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες. Χιονισμένα έλατα, πεδιάδες, κιόσκια, παγκάκια, έκαναν τους Κεφαλονίτες να ανέβουν στο βουνό για να απολαύσουν το θέαμα.

Παγετός, χιόνι και μικρές κατολισθήσεις στη Δυτική Ελλάδα

Παγετός και μικρές κατολισθήσεις είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που καταγράφονται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Αχαΐας, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης.

Όπως προσθέτει, εκχιονιστικά μηχανήματα και μηχανήματα έργων επιχειρούν στο οδικό δίκτυο, προκειμένου να απομακρύνουν τον πάγο, ενώ παράλληλα καθαρίζουν τους δρόμους, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και συγκεκριμένα στο 3ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πούντας – Καλαβρύτων και στην Πτέρη Αιγιαλείας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Νίκος Γυφτάκης, από νωρίς σήμερα το πρωί τα εκχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν τους δρόμους στην ορεινή Ναυπακτία, στις ορεινές περιοχές της Αμφιλοχίας στην ευρύτερη περιοχή του Θέρμου και στην επαρχιακή οδό Αστακού – Φυτειών.

Όσον αφορά στην Ηλεία, όπου καταγράφονται τα λιγότερα προβλήματα, τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν στην επαρχιακή οδό Ανδρίτσαινας – Επικούρειου Απόλλωνα.

Πού θα χρειαστείτε αλυσίδες

Τα σημεία που εντοπίζονται διακοπές κυκλοφορίας λόγω χιονοπτώσεων – παγετού, βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων:

Αττική

Λεωφόρος Πάρνηθας, από το ύψος του τελεφερίκ, ρεύμα προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.

Π.Ε.Ο Αθηνών –Θήβας, από 6ο χλμ, για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Περιφ. Ο. Πεντέλης – Ν. Μάκρης, από το ύψος του Σ. Ν. Πεντέλης «414»,έως το ύψος του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επωνυμία «Πανόραμα»

Θεσσαλονίκη

Π.Α.Θ.Ε. από 320ο έως 400ο χλμ., για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Επ. Ο. Χορτιάτη- Αγ. Βασιλείου.

Επ. Ο. Μελισσοχωρίου – Ωραιοκάστρου.

Επ. Ο. Ν. Μεσημβρίας-Ξηροχωρίου, από την συμβολή με Επ. Ο. Προχώματος-Ξηροχωρίου έως οικισμό Μπαλαιίκα.

Κεντρική Μακεδονία

Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Επ. Ο. Κερασιάς – Χ/Κ Βορράς, από 7ο χλμ.

Επ. Ο. Άρνισσας – Χ/Κ Βορράς, από 17ο χλμ.

Δυτική Μακεδονία

Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 20ο– 30ο χλμ., (μέσω Βιτσίου).

Δ.Α. ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Επ. Ο. Ελασσόνας – Δεσκάτης, στο 32ο χλμ.

Στερεά Ελλάδα

Δ.Α.ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Π.Α.Θ.Ε. από 67,5ο έως 121ο χλμ, για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Επ. Ο. Αράχωβας – Επταλόφου, προς Χ/Κ.

Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, από 30ο έως 45ο χλμ για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Π.Ε.Ο. Λαμίας –Λιβαδειάς, από 67ο έως 68ο χλμ. για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Επ.Ο. Λιβαδειάς – Άμφισσας, από 3ο έως 39ο χλμ. για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Επ. Ο. Θηβών – Λιβαδειάς, από 1ο έως 45ο χλμ. για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Επ.Ο. Λιβαδειάς – Κάστρου, από 6οέως 34ο χλμ, για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Επ. Ο. Οινόης – Σκούρτων, από 8οχλμ – Δερβενοχώρια, διακοπή κυκλοφορίας.

Δ.Α.ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Επ. Ο. Καρπενησίου – Φουρνά, από 12ο έως 22ο χλμ, (θέση Βράχος).

Επ. Ο. Καρπενησίου – Καρδίτσας, από 35οέως 40ο χλμ, (θέση Ζαχαράκη).

Επ. Ο. Δομνίστας – Μεσοκώμης, (σε όλο το μήκος της).

Επ. Ο. Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από 35ο έως 45ο χλμ. (Θέση Αραποκέφαλα).

Επ. Ο. Καρπενησίου-Αγίων Θεοδώρων-Συγκρέλου, από 15ο έως 20ο χλμ.

Επ. Ο. Καρπενησίου-Καρίτσας, από 17ο έως 20ο χλμ.

Επ. Ο. Σαρκίνης-Καταβόθρας (σε όλο το μήκος της).

Τρία αποκλεισμένα χωριά του Δήμου Καρπενησίου, Μεσοκώμη, Καταβόθρα, Καρίτσα.

Εθνικό οδικό δίκτυο της Ευρυτανίας (από όρια με Ν. Φθιώτιδας έως όρια με Ν. Αιτωλ/νίας), απαγόρευσης της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων (άνω των 3,5 τόνων).

Δ.Α. ΕΥΒΟΙΑΣ

Επ. Ο. Λουτρών Αιδηψού- Λίμνης, στο 9ο χλμ λόγω πτώσης βράχων), προσωρινή διακοπή.

Δ.Α. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Π.Α.Θ.Ε., από 121ο έως 242ο χλμ, για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Ε.Ο. Λαμίας – Καρπενησίου, από 20ο έως 64,7ο χλμ για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Ε. Ο. Θερμοπυλών – Ιτέας (ή Άμφισσας), από 1ο έως 22,6ο χλμ, για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Π. Ε. Ο. Λαμίας – Λάρισας, από 3ο έως 54ο χλμ, για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Π.Ε.Ο. Λαμίας – Λάρισας, από 1ο έως 8ο χλμ, με Αυτ/μο Ε65, (υπό κατασκευή Α/Κ Ξυνιάδας), για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Δ.Α. ΦΩΚΙΔΑΣ

Ε. Ο. Θερμοπυλών – Άμφισσας, από 22,6ο έως 58ο χλμ, για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Θεσσαλία

Δ.Α.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΠΑΘΕ από 261ο (όρια με Φθιώτιδας) έως 322ο χλμ. (όρια με Ν. Λάρισας), για οχήματα άνω των 3,5 τόνων.

Επ. Ο. Χανίων – Κισσού Μαγνησίας, από Δ/ση Χ/Κ – Αγριολεύκες Πηλίου, έως Δ/σ

Επ. Ο. Ναυπάκτου –Πλατάνου, από Τ.Κ. Πλατάνου, Τ.Κ. Αγ. Δημητρίου, Τ.Κ. Κλεπάς, Τ.Κ. Αράχωβας, Τ.Κ. Λιβαδακίου και Τ.Κ. Ψήλος Σταυρός.

Επ. Ο. Ναυπάκτου-Άνω Χώρας-Κρυονερίων από Τ.Κ. Λιμνίτσας, Τ.Κ. Άνω Χώρας, Τ.Κ. Κρυονερίων, Τ.Κ. Περδικόβρυσης και Τ.Κ. Αμπελακιότησας.

Επ. Ο. Ναυπάκτου – Γραμμένης Οξιάς, από Τ.Κ. Λεύκας, Τ.Κ. Γραμμένης Οξιάς και Τ.Κ. Μανδρινής.

Πελοπόννησος

Δ.Α. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Επ. Ο. Ελάτης – Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας (οδικό δίκτυο Μαινάλου).

Δ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ε. Ο. Καλαμάτας-Σπάρτης από 22ο έως 40ο χλμ.

Κρήτη

Δ.Α. ΧΑΝΙΩΝ

Ν.Ε.Ο. Χανίων-Κισάμου στο 8ο χλμ, στο ύψος Δ.Δ. Σταλού.

Β΄ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ

ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ – ΠΑΓΕΤΟΥ

2. Τα σημεία στο οδικό δίκτυο που χριεάζονται αλυσίδες λόγω χιονοπτώσεων και παγετού:

Αττική

Π.Ε.Ο Αθηνών – Θήβας, από 6ο χλμ.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Δ.Α.ΞΑΝΘΗΣ

Δημ. οδός Καρυοφύτου – Λειβαδίτη – δασικού χωρίου αρμοδιότητας Α.Τ. Σταυρούπολης.

Δ.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Στον ορεινό όγκο του Μεγάλου Δέρειου.

Επαρχιακό οδικό δίκτυο Σουφλίου.

Οικισμοί Σιδηρώ και Γιαννούλη.

Δ.Α. ΡΟΔΟΠΗΣ

Επ. Ο. Κέχρου –Δέρειου, από 15ο χλμ από Κέχρο έως Χλόη.

Επ. Ο. Δαρμένης – Ραγάδας – Εσοχής, από 5ο χλμ από Δρυμή προς Οράνη , Σμιγάδα και Άνω βύρσινη.

Κεντρική Μακεδονία

Δ.Α. ΗΜΑΘΙΑΣ

Δημ. οδός Νάουσας – 3/5 Πηγάδια από 1ο έως 17ο χλμ (χιονοδρομικό κέντρο).

Δημ. οδός Νάουσας – Σελίου από 3ο έως 17ο χλμ (χιονοδρομικό κέντρο).

Δημ. οδός Νάουσας – Ροδοχωρίου, από 2ο χλμ έως Ροδοχώρι.

Δημ. οδός Νάουσας – Αρκοχωρίου, από 3ο χλμ έως Αρκοχώρι.

Επ. Ο. Βέροιας – Σελίου, από 4,2ο έως 26ο χλμ (Χ/Κ Σελίου).

Π.Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), από 81,5ο έως 97,3ο χλμ (Όρια με Ν. Κοζάνης).

Επ. Ο. Βέροιας – Δασκίου, από 21ο έως 39ο χλμ (Δάσκιο).

Δ.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου, από δ/ση Παλαιοκάστρου έως 54ο χλμ (Πολύγυρο).

Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ιερισσού, από 65ο έως 95ο χλμ.

Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη).

Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης- Ιερισσού, από 60ο έως 85ο χλμ (Ταξιάρχη – Αρναία).

Π.Ε.Ο Θεσσαλονίκης Πολυγύρου από Άγιο πρόδρομο έως Πολύγυρο μέσω Παλιόκαστρου.

Επ. Ο Νεοχωρίου – Βαρβάρας-Ολυμπιάδος.

Επ. Ο. Αρναίας – Στανού.

Επ. Ο. Παλαιoχωρίου – Μ. Παναγίας.

Επ.Ο. Παλαιόκαστρου – Ταξιάρχη και έντος Δ.Δ. Παλαιόκαστρου – Ταξιάρχη – Σα

Δ.Α. ΚΟΖΑΝΗΣ

Επαρχιακό Ορεινό Οδικό δίκτυο του Νομού.

Δημ. δίκτυο του Δήμου Κοζάνης.

Ε.Ο. Κοζάνης – Ιωαννίνων, 50ο έως το 96ο χλμ.

Ε. Ο. Κοζάνης – Φλώρινας (κάθετος άξονας Εγνατίας Οδού Α-27 και στο παλαιό τμήμα).

Ε.Ο. Κοζάνης – Λάρισας, από 25ο – 50ο χλμ.

Ηπειρος

Δ.Α. ΑΡΤΑΣ

Ε. Ο. Άρτας – Τρικάλων, από 67ο έως 76ο χλμ.

Ε. Ο. Άρτας – Τρικάλων, από 16ο έως 22ο χλμ.

Ε. Ο. Άρτας – Καρδίτσας, από 35ο έως όρια με Νομό Καρδίτσας.

Επ.Ο. Διάσελου – Σκουληκαριάς.

Επ. Ο. Αθαμανίου – Μεσούντας – Τερακόμου.

Ξηρόκαμπος, Κρανιές Ασπροχώρι, Πηγές, Πέρα Καλεντίνη και Ζυγός.

Δ.Α. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Επ. Ο. Λίστα – Λιά

Επ. Ο. Λιά – Τσαμαντά καθώς και στην Τ.Κ. Αμπελώνα (περιοχή Μελίσσια).

Θεσσαλία

Δ.Α. ΛΑΡΙΣΑΣ

Επαρχιακό και Εθνικό δίκτυο Ελασσόνας.

Επ. Ο. Αγιόκαμπου – Σκλήθρου

Επ. Ο. Ελάφου – Σκλήθρου.

Επ. Ο. Συκουρίου – Σπηλιάς, από 5ο χλμ.

Επ. Ο. Δήμητρας – Ανατολής, από 3οέως 18ο χλμ.

Επ. Ο. Μεγαλόβρυσου – Ανατολής.

Π.Ε.Ο. Φαρσάλων – Βόλου.

Π.Ε.Ο. Φαρσάλων – Λάρισας.

Π.Ε.Ο. Φαρσάλων – Λαμίας.

Eπ. Ο. Γόννων – Καλλιπεύκης, από το 10ο χλμ.

Επ. Ο. Τεμπών – Αμπελακίων, από το 5ο χλμ.

Επ. Ο. Στομίου – Καρίτσας.

Δημ. Ο. Στομίου – Καρυτσάς.

Δημ. Ο. Πυργετού –Κρανέας.

Δημ. Ο. Κάτω Αίγανης – Αίγανη.

Επ. Ο. Αγιάς – Μελίβοιας, από 3οέως 8ο χλμ.

Επ. Ο. Σωτηρίτσας – Μελίβοιας, από 8ο έως 15οχλμ.

Οδικό δίκτυο Φαρσάλων.

Δ.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Επ. Οδός Μουζακίου-Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ. έως 13ο χλμ.

Επ. Οδός Καρδίτσας-Λ. Πλαστήρα, από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου).

Επ. Οδ. Καρδίτσας – Λ. Πλαστήρα, από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς).

Επ.Ο. Καρδίτσας – Λάρισας, από 31ο έως 35ο χλμ.

Επ. Ο. Καρδίτσας – Άρτας, από 35ο έως 81ο χλμ.

Επ. Ο. Μουζακίου – Στεφανιάδας, από 7οχλμ έως 56ο χλμ.

Επ. Ο. Κέδρου-Ρεντίνας-Καρπενησίου, από 46ο έως 62ο χλμ.

Περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα.

Δ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ε.Ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων από το 28ο (κόμβο Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (α/κ Μαλακασίου – είσοδο Εγνατίας οδού).

Ε.Ο. Μουργκανίου – Γρεβενών από το 1ο (κόμβο Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ. (όρια νομού με νομό Γρεβενών).

Ε.Ο. Τρικάλων – Αρτας, από το 10ο (Δ.Δ. Λυγαριάς) έως το 75ο χλμ. της (γέφυρα Αλεξίου).

Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας από το 22ο (διασταύρωση με Επ. Ο. Πύλης – Μεσοχώρας) έως 55ο χλμ (Μεσοχώρα).

Επ. Ο. δίκτυο ορεινών Τ.Κ. – Δ.Δ. Δήμων Μετέωρων και Πύλης.

Δ.Α. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Eπ. O. Βόλου – Ζαγοράς (Άνω Κλάδος) από 3ο (Αηδονοφωλιές) έως 52ο χλμ. (Ζαγορά).

Επ. Ο. Καναλίων – Κεραμιδίου, από 4ο χλμ έως Βένετο (Διασταύρωση Σταγιατών) και από Αφέτες έως Διασταύρωση Λαμπινού.

Επ. Ο. Βόλου-Ζαγοράς από 10ο χλμ έως Διασταύρωση Κατηχωρίου

Επ.Ο Χανίων-Δρακείας-Πινακάτες-Μηλιές

Eπ. Ο. Δέλτα Μηλεών-Χορεύτρας

Επ. Ο. Άνω Γατζέας-Αγίου Γεωργίου

Επ. Ο. Μηλεών-Αγίου Βλασίου

Επ. Ο. Ριζομύλου –Καναλίων

Επ. Οδός Βελεστίνου-Ασπρογείας.

Δυτική Στερεά

Δ.Α. ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Επ. Ο. Ναυπάκτου –Πλατάνου, από Τ.Κ. Παλαιοπύργου έως Τ.Κ. Πλατάνου.

Επ. Ο. Ναυπάκτου – Άνω Χώρας, από Τ.Κ. Λιμνίτσας έως Τ.Κ. Άνω χώρας.

Επ. Ο. Ναυπάκτου – Ελευθέριανης, προς τις Τ.Κ. Παλαιοπύργου – Τ.Κ. Ελευθέριανης – Τ.Κ. Αγ. Κυριακής.

Δ.Α. ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Ε.Ο. Καλλιθέας-Προυσού, από 13ο έως 18ο χλμ.

Ε.Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου, από 20ο έως 52ο χλμ (όρια με Δ.Α. Ευρυτανίας).

Επ. Ο. Αμφιλοχίας – Εμπεσού, από 10ο έως 25ο χλμ.

Δ.Α. ΗΛΕΙΑΣ

Επ. Ο. Ανδρίτσαινας – Επικούρειου Απόλλωνος, από το 5ο χλμ.

Επ. Ο. Σκληρού – Αμπελώνας.

Στερεά Ελλάδα

Δ.Α.ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Επ. Ο. Αράχωβας – Επταλόφου, από 1ο χλμ (Θέση Σταυρός) έως Χ/Κ Παρνασσού.

Επ. Ο. Λιβαδειάς – Άμφισσας, από 3ο έως 37ο χλμ.

Ε. Ο. Λιβαδειάς – Άμφισσας, από 3ο έως 39ο χλμ.

Ορεινό επαρχιακό δίκτυο νομού Βοιωτίας.(Επαρχιακές οδοί Αναλήψεως – Κυριακίου- Αγίας Άννας και Δερβενοχωρίων).

Δ.Α.ΕΥΒΟΙΑΣ

Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από 16ο έως 47ο χλμ.

Επ. Ο. Βουτά – Ιστιαίας – Λίμνης.

Επ. Ο. Στενής – Στροπώνων.

Επ. Ο. Αγ. Αθανασίου – Γλυφάδας.

Επ. Ο. Γυμνού – Σέτας.

Επ. Ο. Ερέτρειας – Θεολόγου

Επ.Ο. Ροβιών – Μαρουλίου.

Επ. Ο. Κερασιάς – Δρυμώνα.

Επ. Ο. Καρύστου – Λεπούρων, 15ο – 20ο χλμ, θέση ‘’Πόρτο Λάφια’’.

Επ. Ο. Κύμης – Βιτάλων.

Επ. Ο. Βιτάλων – Μετοχίου.

Επαρχιακό οδικό δίκτυο Ευβοίας

Δ.Α.ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού.

Ε.Ο. Καρπενησίου – Λαμίας, από 8ο έως 12ο χλμ.

Δ.Α.ΦΩΚΙΔΑΣ

Ε. Ο. Λιβαδειάς – Άμφισσας, από 39ο έως 45ο χλμ.

Π.Ε.Ο Αντιρρίου – Λιδορικίου, από 30ο χλμ. έως χάνι ‘’ΡΕΡΕΣΗ’’

Π.Ε.Ο. Άμφισσας – Λιδορικίου, από 23ο έως 35ο χλμ

Ορεινό επαρχιακό οδικού δικτύου Φωκίδας

Δ.Α.ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Ε.Ο. Λαμίας-Καρπενησιού, από 20ο έως 64,7ο χλμ.

Ε. Ο. Θερμοπυλών – Ιτέας, από 0,1ο έως 22,6ο χλμ.

Π.Ε.Ο. Λαμίας – Λάρισας, από 3ο έως το 54ο χλμ.

Ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου της Φθιώτιδας.

Πελοπόννησος

Δ.Α. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Επ.Ο. Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από 14ο χλμ.

Επ.Ο. Τρικάλων – Καρυάς, από 1ο χλμ.

Επ. Ο. Γκούρας – Κιάτου, από 1ο έως 17ο χλμ.

Επ. Ο. Γκούρας –Δερβενίου, από 1ο έως 18ο χλμ.

Επ. Ο. Γκούρας –Λυκουρίας, από 1ο έως 17ο χλμ.

Επ. Ο. Κιάτου -Γκούρας, από 10ο χλμ και άνω.

Επ. Ο. Δερβενίου – Γκούρας, από 10ο χλμ και άνω.

Δ.Α. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Επ. Ο. Βουρβούρων – Αγίου Πέτρου.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/393602/ta-kukloforiaka-provlimata-pou-prokalese-i-sofia-pou-hreiazodai-alusides/#ixzz5bdErDfnh

Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook