Στα λευκά ξημερώθηκαν οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας με τον χιονιά να προκαλεί διακοπή της κυκλοφορίας νωρίς το πρωί της Τρίτης στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας έμειναν κλειστά ενώ ο «Τηλέμαχος» έφερε προβλήματα στις συγκοινωνίες σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Παράλληλα αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στις περιοχές των Βορείων προαστίων της Αττικής όπου σημειώθηκαν το πρωί διακοπές ρεύματος λόγω της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ τα προβλήματα εντοπίζονται σε τμήματα των περιοχών Αγίου Στεφάνου, Δροσιάς, Εκάλης, Άνοιξης, στο Καπανδρίτι, τον Κάλαμο, τον Ωρωπό κα. Οι βλάβες οφείλονται κατά κύριο λόγο σε πτώση δένδρων στις γραμμές του ηλεκτρικού.

Ακινητοποιημένος παρέμεινε ένας συρμός του προαστιακού σιδηροδρόμου στη ζώνη Πεντέλη, επί περίπου μια ώρα, λόγω διακοπής ρεύματος. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπήρξε προσωρινή διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Τα δρομολόγια άρχισαν να αποκαθίστανται σταδιακά μετά την απόσυρση του ακινητοποιημένου συρμού στη ζώνη Πεντέλης, περίπου στις 12:30 σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το θερμόμετρο στον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στο Νευροκόπι Δράμας έδειξε 21 βαθμούς υπό το μηδέν το πρωί της Τρίτης, καθώς επικράτησε πολύ ισχυρός παγετός σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Ακολούθησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου σταθμών meteo-ΕΑΑ, σε αρνητικές θερμοκρασίες ο Νέος Καύκασος Φλώρινας (-20,4), τα Γρεβενά (-19,9), η Βωβούσα Ιωαννίνων (-19,5), το Μαυρολιθάρι Φωκίδας (-19,3), η Φλώρινα (-18,8), η Πτολεμαΐδα (-18,5) και το Περτούλι (-17,5).

Στη Θεσσαλονίκη

Αποχιονισμοί πραγματοποιούνται στην περιοχή της Χαλκιδικής, από τον Μαρμαρά, το Πόρτο Κουφό και τη Συκιά μέχρι τη Σάρτη, όπου σημειώθηκαν χιονοπτώσεις χθες το βράδυ, καθώς και στην περιοχή της Ιερισσού, της Ουρανούπολης και της Τρυπητής. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές, κάτω από τους μείον 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Γαλάτιστα το θερμόμετρο έφτασε τους μείον 19 και στην Αρναία τους μείον 18.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο θέμα στην ηλεκτροδότηση ή την υδροδότηση και πέραν των χαμηλών θερμοκρασιών δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση στα ορεινά η παγωνιά παραμένει, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες τα οχήματα που κινούνται στην περιοχή του Ταξιάρχη, ενώ αλυσίδες στο υπόλοιπο εθνικό δίκτυο του νομού δεν χρειάζονται» πρόσθεσε ο κ. Γιώργος.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στη Χαλκιδική, Μαγδαληνή Συρδάρη, συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς που κινούνται στο οδικό κύκλωμα της Χαλκιδικής λόγω του παγετού. «Παραμένουμε σε ετοιμότητα, καθώς το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης έντονων καιρικών φαινομένων ισχύει ως την Τετάρτη. Τα μηχανήματα βρίσκονται στο δρόμο και ρίχνουν αλάτι, τα σχολεία στους περισσότερους δήμους δεν έχουν ανοίξει, οπότε μετακινήσεις των μαθητών δεν χρειάστηκε να γίνουν, ενώ έχει ήλιο στο μεγαλύτερο μέρος της Χαλκιδικής» τόνισε η κ. Συρδάρη.

Ενας νεκρός

Νεκρός βρέθηκε σήμερα το πρωί αλλοδαπός που διέμενε στην πόλη της Ρόδου και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο θάνατος του οφείλεται σε αναθυμιάσεις από αυτοσχέδιο μαγκάλι.

Ο άτυχος αλλοδαπός, μαζί με δύο συμπατριώτες του έμεναν σε παλαιά οικία στην συνοικία των Αγίων Αναργύρων στην οποία δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και άναψαν αυτοσχέδιο μαγκάλι για να ζεσταθούν. Οι δυο άλλο αλλοδαποί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Ρόδου από διασώστες του ΕΚΑΒ.

Στην Κρήτη

Μία πόλη αλλιώτικη, η χιονισμένη πόλη του Ρεθύμνου, που ντύθηκε στα λευκά από νωρίς σήμερα το πρωί.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, το διαφορετικό σκηνικό, οι καλά προετοιμασμένες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας αλλά και η αναμονή μικρών και μεγάλων για το προαναγγελθέν χιόνι, συνθέτουν το σκηνικό στο Ρέθυμνο με τις μεσαιωνικές επιρροές και τα σταθερά βήματα εκσυγχρονισμού του.

Το σύνολο του νομού με κυρίαρχες τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές έχει καλυφθεί από χιόνι, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με δεδομένη όμως και επιτακτική, την ανάγκη της μέγιστης προσοχής από οδηγούς και πεζούς.

Τα σχολεία στον ορεινό Μυλοπόταμο, στα Ανώγεια και στα χωριά των ημιορεινών και ορεινών δήμων, παρέμειναν σήμερα κλειστά λόγω της κακοκαιρίας αλλά και για την ασφάλεια των μαθητών, όπως αποφασίστηκε.

Το ίδιο συνέβη και στο Ηράκλειο όπου λόγω έντονων καιρικών φαινομένων με απόφαση του αντιδημάρχου Παιδείας δεν λειτούργησαν σήμερα τα σχολεία: δημοτικό σχολείο Καρκαδιώτισας, νηπιαγωγείο Κυπαρισσίου, νηπιαγωγείο και δημοτικό Δαφνών, νηπιαγωγείο και δημοτικό Βασιλειών, νηπιαγωγείο και δημοτικό Σκαλανίου, νηπιαγωγείο και δημοτικό Σταυρακίων, νηπιαγωγείο και δημοτικό Κάτω Ασιτών, νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο Βενεράτου, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο Αγίου Μύρωνα, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο Προφήτη Ηλία. Παράλληλα ο δήμος ανακοίνωσε ότι εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, το Κέντρο Αστέγων (Λεωφόρος Ικάρου 121) θα παραμείνει ανοιχτό και σήμερα Τρίτη ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο επικοινωνίας 2813409500.

Επίσης, λόγω του ισχυρού ψύχους η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής θέτει σε εφαρμογή και το σχέδιο της Κοινωνικής Υπηρεσίας για παρέμβαση στον δρόμο, το οποίο περιλαμβάνει τη διανομή κουβερτών, υπνόσακων, ζεστού ροφήματος και πρόχειρου φαγητού στους αστέγους που δεν επιθυμούν τη μεταφορά τους στο Κέντρο.

Από αργά χθες το βράδυ εκχιονιστικά μηχανήματα στο Οροπέδιο Λασιθίου, επιχειρούν ώστε να μην παρεμποδιστεί η διέλευση οχημάτων σε κεντρικούς, περιφερειακούς και αγροτικούς δρόμους, με τον δήμαρχο της περιοχής Γιάννη Στεφανάκη, να ζητάει από τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς επίσης να έχουν μαζί τους αλυσίδες σε περίπτωση που χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουν, κυρίως για τις διαδρομές Οροπέδιο, Κράσι και προς Νεάπολη.

Στο σύνολο τους οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι, βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ αυτή την ώρα επιχειρούν κυρίως στα ορεινά οδικά τμήματα των νομών.

Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Το τελευταίο 24ωρο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν, η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 29 κλήσεις για παροχές βοήθειας. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε μεταφορά 6 ασθενών σε νοσοκομεία, από το Κεφαλάρι Κηφισιάς, τη Νέα Μάκρη Αττικής, τη Χαλκίδα, τη Σκόπελο, την Υδρούσα ‘Ανδρου και την Τανάγρα.

Παράλληλα, μεταφέρθηκαν φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός σε 2 περιπτώσεις, στον Διόνυσο Αττικής και τη Στενή Ευβοίας, ενώ πραγματοποιήθηκε μεταφορά 21 ατόμων σε ασφαλή σημεία. Αναλυτικά, 2 άτομα στην περιοχή ‘Αγιος Αθανάσιος και 2 στην Βόλβη του νομού Θεσσαλονίκης, 3 στην περιοχή Αυγώνυμα της Χίου, 4 στην Πεντέλη, 4 στην περιοχή Αίνου στην Κεφαλονιά, 3 στις Μανωλάτες στη Σάμο και 3 στο Βροντάδο της Χίου.

Η Πυροσβεστική επισημαίνει ότι οι δυνάμεις της παραμένουν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των περιστατικών που τυχόν θα προκύψουν.

Συστήνεται προσοχή

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται από το βράδυ και μετά, λόγω της δημιουργίας παγετού ενώ από τους δήμους θα αποφασισθεί για το εάν θα λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο Τετάρτη.