Δέκα μήνες μετά την άγρια δολοφονία του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά και η Αστυνομία εξάρθρωσε δεκαμελή συμμορία κακοποιών.

Όπως έγινε γνωστό, η σπείρα των ληστών είχε συνολικά δέκα μέλη: Ταυτοποιημένοι είναι οι δέκα, που είναι Αλβανοί, μετείχε μια Ρουμάνα και ένα ακόμη άτομο αγνώστων στοιχείων. Από αυτούς έχουν συλληφθεί οι οκτώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο δράστες είχαν εισβάλει ξημερώματα Μεγάλης Δευτέρας στο σπίτι του επιχειρηματία. Αρχικά χτύπησαν τον 52χρονο με ένα διαρρηκτικό εργαλείο. Στη συνέχεια τον πυροβόλησαν τρεις φορές. Ο επιχειρηματίας νοσηλεύτηκε για μέρες σε νοσοκομείο αλλά τελικά υπέκυψε στα τραύματά του.

Στη δολοφονία του Αλέξανδρου Σταματιάδη μετείχαν τέσσερα από τα μέλη της συμμορίας. Ο ένας συνελήφθη στο Βέλγιο, οι άλλοι δύο έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και ο τέταρτος δεν έχει ταυτοποιηθεί. Ο συλληφθείς στο Βέλγιο είχε πλαστή ελληνική ταυτότητα. Σύμφωνα με την αστυνομία είναι ζήτημα χρόνου να συλληφθούν οι δύο από τους δράστες που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Οι τρεις ταυτοποιημένοι δράστες της δολοφονίας Σταματιάδη είχαν ποινικό παρελθόν με κλοπές και διαρρήξεις. Και οι τρεις, γνωρίζοντας ότι η αστυνομία είχε τα στοιχεία τους και DNA έφυγαν από την Ελλάδα το ίδιο βράδυ που κατάφεραν τα δολοφονικά χτυπήματα στον Αλέξανδρο Σταματιάδη.

Στη συμμορία μετείχε και μία γυναίκα από τη Ρουμανία η οποία φέρεται να είχε το ρόλο της διοχέτευσης των κλοπιμαίων σε διάφορα ενεχυροδανειστήρια και κλεπταποδόχους.

Η συμμορία σύμφωνα με την αστυνομία διέπραττε ληστείες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας.

Το χρονικό της δολοφονίας

Το δράμα τους άρχισε το πρωί της 2ας Απριλίου 2018. Ηταν τότε, ξημερώνοντας Μεγάλη Δευτέρα, που η ελληνική κοινή γνώμη συγκλονιζόταν από την είδηση: δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι είχαν εισβάλει στη μονοκατοικία της Κηφισιάς, όπου ζούσε ο επιχειρηματίας με την οικογένειά του, και τον είχαν πυροβολήσει καθώς, αντιδρώντας εκείνος στην παρουσία τους, συνεπλάκησαν.

Την ώρα της ληστείας στο σπίτι βρίσκονταν τέσσερα άτομα: ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με τους κουκουλοφόρους βιώνοντας στιγμές τρόμου, ο γιος του ζευγαριού και η οικιακή βοηθός, οι οποίοι δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό.

Οι δράστες παραβίασαν πόρτα του ισογείου, η οποία δεν ήταν συνδεδεμένη με το σύστημα συναγερμού, και στη συνέχεια ανέβηκαν στον πρώτο όροφο όπου κοιμόταν το ζευγάρι. Ο επιχειρηματίας ξύπνησε, αντίκρισε τους κουκουλοφόρους και συνεπλάκησαν.

Παρά την επίθεση που δέχτηκε από τον έναν κακοποιό με σιδερένιο αντικείμενο στο κεφάλι, ο 52χρονος συνέχισε να αντιστέκεται, μέχρι που ο δεύτερος τον σημάδεψε με το όπλο και τον πυροβόλησε πισώπλατα δύο φορές. Βλέποντας τον άντρα της να σωριάζεται αιμόφυρτος στο έδαφος, η σύζυγός του υπέστη ισχυρό σοκ. Ο γολγοθάς της οικογένειας είχε μόλις αρχίσει.

Ο Αλέξανδρος Σταματιάδης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έχοντας υποστεί μεγάλη απώλεια αίματος, φέροντας θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και πολλαπλά τραύματα σε ζωτικά όργανά του, με τα σοβαρότερα να εντοπίζονται στο ήπαρ. Μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Παρά τη σταθερή πορεία που ακολουθούσε η υγεία του αρχικά, οι γιατροί παρέμεναν επιφυλακτικοί. Τις τελευταίες ημέρες ο 52χρονος παρουσίασε επιπλοκές, τις οποίες δεν μπόρεσε να ξεπεράσει.

Ποιος ήταν

Ο Αλέξανδρος Σταματιάδης δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στον κλάδο των κατασκευών και της ενέργειας και ήταν πρόεδρος της εταιρείας Light Partners, στο πελατολόγιο της οποίας ανήκουν μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ήταν ένας άνθρωπος με ευρέα ενδιαφέροντα, ενώ αγαπούσε ιδιαίτερα τη θάλασσα και την Ανδρο.

Γεννημένος στη Βιέννη και έλκοντας την καταγωγή του από το κυκλαδίτικο νησί, είχε επί σειρά ετών ενεργό ρόλο στη διοργάνωση του ετήσιου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Ανδρου. «Η Ανδρος, η Καμάρα και τα τελευταία δρομάκια του νησιού μας ήταν το σημείο αναφοράς για όλα τα καλοκαίρια μου μέχρι σήμερα. Η Ανδρος και η θάλασσα, η Ανδρος και ο Ιστιοπλοϊκός Αγώνας της. Μεγαλώσαμε μαζί» έγραφε πέρυσι στο Λεύκωμα για τα 50 χρόνια του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Ανδρου. Οσοι τον γνώρισαν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, απλό παρά την οικονομική του επιφάνεια, που φεύγοντας άφησε απαρηγόρητους τη σύζυγό του Χαρά Ξυλά, γόνο εφοπλιστικής οικογένειας από τη Χίο, και τα τρία του παιδιά.