Η «Ωκεανίδα» έντυσε τη Θεσσαλονίκη στα λευκά αφού από το πρωί του Σαββάτου χιονίζει ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Εντυπωσιακή είναι η πτώση της θερμοκρασίας σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με το θερμόμετρο να δείχνει τους -12 βαθμούς κελσίου.

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία η «Ωκεανίς» θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μέχρι και τη Δευτέρα.

Έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά των δήμων Πύλης και Μετεώρων στο νομό Τρικάλων, όπου το χιόνι σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει τα 20 εκατοστά.

Στα λευκά έχουν «ντυθεί» ορισμένες ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας, από το χιόνι που έφεραν η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες

Στην περιοχή της Σπηλιάς Κισσάβου το χιόνι φτάνει τα 20 εκατοστά, ενώ παρόμοιο φαινόμενο σημειώνεται στη Καλλιπεύκη του δήμου Τεμπών, όπως και σε Μελιβοία, Καρίτσα, Σκλήθρο του δήμου Αγιάς.

Μηχανήματα των δήμων του νομού, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν όπου χρειάζεται, ενώ δεν εντοπίζονται μέχρι στιγμής προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι εξίσου εντυπωσιακή σε πολλές περιοχές της βόρειας χώρας. Επί παραδείγματι, διαφορά θερμοκρασίας άνω των 10 βαθμών, έχει καταγραφεί στη Νάουσα (11.1), στο Κιλκίς (10.5), στην Αλεξανδρούπολη (11.6), και στη Σαμοθράκη (12.9). Στο χάρτη που φαίνεται η κατανομή της θερμοκρασίας στη χώρα στις 09:50 του Σαββάτου 23/02, όπως την καταγράφουν ανά 10 λεπτά οι σταθμοί του Μeteo.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στις 10 το πρωί η θερμοκρασία στη Φλώρινα ήταν στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, την ίδια ώρα, στην Κοζάνη ο υδράργυρος έπεσε στους -4, στην Καστοριά στους -3 και στην Αλεξανδρούπολη στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο ήταν «κολλημένο» στους 0 βαθμούς με τις νιφάδες χιονιού να πέφτουν ακόμη και στο κέντρο της πόλης, ενώ 2 βαθμούς ήταν η θερμοκρασία σε Καβάλα και Σέρρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του meteo.gr οι θυελλώδεις άνεμοι στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, προκαλούν προβλήματα όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές όπου οι μετεωρολογικοί σταθμοί καταγράφουν ριπές άνω των 100 km/h.

Στο χάρτη εμφανίζονται οι τιμές των ριπών που καταγράφουν 329 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr το πρωί του Σαββάτου 23/02. Με κίτρινες βούλες διακρίνονται οι σταθμοί όπου η ένταση των ανέμων ξεπερνάει τα 60 km/h (7 μποφόρ).

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του meteo.gr κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 23/02 ισχυρές τοπικά βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα πεδινά κυρίως της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας, στα νησιά του Ιονίου και στο Αιγαίο, συνοδευόμενες από καταιγίδες (ενδεχομένως τοπικά ισχυρές) κυρίως σε θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν σχεδόν παντού.

Τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μέχρι το βράδυ οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα περιοριστούν σημαντικά.

Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την «Ωκεανίδα» από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 23/02/2019 έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 25/02/2019, και προγνωστικοί χάρτες χιονοκάλυψης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου έως και το πρώτο μισό της Κυριακής 24/02.

Στην Αττική θα εκδηλωθούν βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 500 μέτρα). Μέχρι το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα βόρεια και βορειοδυτικά προάστια, ενώ στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί χιονόπτωση σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως κοντά στους ορεινούς όγκους.

Την Κυριακή 24/02 στη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν ανάλογες καιρικές συνθήκες. Στη Βόρεια Ελλάδα  πάντως οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικού χαρακτήρα, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία. Στις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες συμπεριλαμβάνεται και πάλι η Κρήτη.

Επιπρόσθετα, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί, το διήμερο Σάββατο 23/02 – Κυριακή 24/02, πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο και Νοτιοδυτικό Αιγαίο (βορειοανατολικοί) καθώς επίσης στο Ιόνιο και στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας (από ανατολικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις).

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Προβλήματα δημιουργήθηκαν σε ορισμένες γραμμές ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατα τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10.

Από το πρωί δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Ραφήνα για Κυκλάδες ενώ κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη

Ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Τέσσερις πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ακυρώθηκαν μέχρι στιγμής, καθώς δεν κατέστη δυνατή η προσγείωση των αεροσκαφών λόγω των δυνατών ανέμων και της χαμηλής νέφωσης.

Συγκεκριμένα δεν προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τα αεροπλάνα που εκτελούσαν τις πτήσεις από Λάρνακα, Νυρεμβέργη, Βερολίνο και Αθήνα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννη Παπάζογλου.

Λόγω της αδυναμίας προσγείωσης του αεροπλάνου που εκτελούσε την πτήση Αθήνα -Θεσσαλονίκη δεν έγινε και η αντίστοιχη προγραμματισμένη πτήση Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Ακυρώθηκαν επίσης οι πτήσεις για Καλαμάτα και για Σάμο και Σκύρο κάτι που είναι σύνηθες, επειδή εκτελούνται με μικρότερα αεροσκάφη.

Σε επιφυλακή οι αρχές της Θεσσαλονίκης

Σε επιφυλακή είναι οι αρχές στη Θεσσαλονίκη, καθώς μετά την πρωινή χιονόπτωση βγήκαν στους δρόμους οι αλατιέρες και οι υδροφόρες του δήμου. Η χιονόπτωση πλήττει όλο το νομό, με τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα σε Φίλυρο, Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Πανόραμα και Ωραιόκαστρο.

Μεγάλο βάρος έχει δοθεί στην Άνω Πόλη και τις 40 Εκκλησιές. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί σακιά με αλάτι στα νοσοκομεία και σε άλλα 130 σημεία.

Στους δρόμους βρίσκονται και τα συνεργεία του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, που κρατούν ανοιχτούς τους δρόμους με 40 οχήματα, εκ των οποίων τα 23 εκχιονιστικά.

Επί ποδός βρίσκονται και τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της «Ωκεανίδας», που έχει στη διάθεση της περισσότερους από 5.000 τόνους αλάτι.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο στην ορεινή Χαλκιδική

Έντονα είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της ορεινής Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στη Χαλκιδική:

-από το 50 έως το 58 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού

-από το 44 έως το 53 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου

-από το 65 έως το 85 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού

-από το 76 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού

-στην επαρχιακή οδό Αγ. Προδρόμου – Σανών

-στην επαρχιακή από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο

-στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας -Ολυμπιάδας

-στην επαρχιακή οδό Αρναίας – Στανού

-από το 1 έως το 15 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Παλαιοχωρίου – Αγ.Νικολάου

Στην περιοχή της Ημαθίας απαραίτητες είναι οι αλυσίδες:

-από το 91 έως το 98 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς)

-από το 20 έως το 26 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου.

Στην Πέλλα με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας και στο Νομό Κιλκίς στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας – Λιβαδίων.

Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.