Σε κλίμα συγκίνησης για τον θάνατο του Αντώνη Βγότζα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε το λόγο προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για την απώλεια του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και να εκφράσει την οδύνη του.

Τη λύπη τους και τα θερμά συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Αντώνη Βγόντζα, εξέφρασαν στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και εκπρόσωποι των κομμάτων, κάνοντας λόγο για έναν δημοκρατικό αγωνιστή και διακεκριμένο νομικό επιστήμονα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την απώλεια ενός τόσο επιφανούς μέλους της νομικής και πολιτικής ζωής του τόπου όπως είπε, τονίζοντας ότι ο Αντώνης Βγόντζας σε όλη τη διάρκεια της ζωής του άφησε το αποτύπωμά του, στρατευμένος στην πλευρά της δημοκρατίας. Παράλληλα, εξήρε τη δουλειά που επιτέλεσε ως μέλος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, βοηθώντας στην επεξεργασία μεγάλου όγκου του αρχείου.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης, υπογράμμισε ότι ο Αντώνης Βγόντζας υπήρξε μια προσωπικότητα στρατευμένη στο δημοκρατικό κίνημα.

«Πέρασε στην αντίσταση κατά της Χούντας και υπήρξε στη μεταπολίτευση σύμβουλος του Δημήτρη Τσάτσου για την αποχουντοποίηση στα πανεπιστήμια. Είχε σταθερή πορεία ως δημοκράτης, ενεργός πολίτης και αγωνιστής. Μπορεί να διαφωνήσαμε μαζί του πολιτικά πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι είναι μια απώλεια ενός ανθρώπου της δημοκρατικής μεταπολίτευσης», τόνισε ο κ. Φίλης.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Νίκος Δένδιας, επεσήμανε ότι εκ μέρους της ΝΔ προσθέτει και τη δική του φωνή μαζί με των συναδέλφων του, εκφράζοντας τη λύπη και τα συλλυπητήρια του κόμματος του.

Συντεριμμένη δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. «Είμαστε συντετριμμένοι. Χάσαμε τον Αντώνη Βγόντζα, έναν σπουδαίο άνθρωπο, ιστορικό στέλεχος της παράταξής μας και κορυφαίο νομικό. Ο δημοκρατικός κόσμος θρηνεί την απώλεια ενός ανυποχώρητου δημοκράτη. Εγώ προσωπικά έχασα έναν αγαπημένο άνθρωπο, έναν αδελφό. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό. Θα μας εμπνέει πάντα η προοδευτική του σκέψη, οι αγώνες του για τη Δημοκρατία, το πάθος του για τη δικαιοσύνη και η ασίγαστη φλόγα για τη δημιουργία ως το τέλος της ζωής του. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην αγαπημένη του Πόπη και στους δικούς του ανθρώπους», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά για την απώλεια του εκλιπόντος.

«Με συγκίνηση σκεφτόμαστε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη πως έφυγε ο Αντώνης Βγόντζας, Τον αγαπούσαμε, δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος δίνοντας έμφαση στο δημοκρατικό του ήθος και στους αγώνες του για το κόμμα.

Ο Θανάσης Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ ανέφερε ότι με τον Αντώνη συμπορεύτηκε πολλές φορές μετά την δικτατορία και μπορεί όπως είπε, να είχαν μεγάλες πολιτικές διαφορές, όμως ήταν ένας αξιόλογος αγωνιστής και επιστήμονας.

Τον Αντώνη Βγόντζα αποχαιρέτησε με ανάρτησή του στο Twitter και ο Γιώργος Παπανδρέου κάνοντας λόγο για έναν «καλό φίλο και σύντροφο» και για έναν «σπουδαίο επιστήμονα και αγωνιστή κατά της χούντας των συνταγματαρχών».

Μαχόμενο μέχρι την τελευταία στιγμή χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ο Αντώνης Βγόντζας έφυγε μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή. Με την πένα στο χέρι, γράφοντας ακατάπαυστα, αγωνιζόμενος για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Η επιλογή του, από τη νεαρή του ηλικία, ήταν να δαπανήσει τη ζωή του στη συλλογική προσπάθεια για τον Τόπο και τη Δημοκρατική Παράταξη. Μπήκε μπροστά, με προθυμία, σε όλα τα δύσκολα. Ευτυχώς πρόλαβε να κρατήσει στα χέρια του το συγγραφικό κύκνειο άσμα του, το βιβλίο του για τη Μεταπολίτευση και την κρίση. Δεν πρόλαβε όμως να εκπροσωπήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Λασίθι, στη Βουλή των Ελλήνων, όπως το επιθυμούσε βαθειά και όπως του άξιζε.

Αποχαιρετώ με μεγάλη θλίψη τον συγκροτημένο και μαχητικό δικηγόρο, τον μελετητή του δικαίου, τον έγκυρο αναλυτή των θεσμικών προβλημάτων της χώρας, τον πάντα διαθέσιμο φίλο, τον τρυφερό άνθρωπο και εύχομαι κουράγιο στη σύζυγο, τα αδέλφια του και όλους τους δικούς του», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Ποιος ήταν ο Αντώνης Βγόντζας

Ο Αντώνης Βγόντζας γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από το Καπίστρι, ένα μικρό χωριό στις ρίζες των Λασηθιώτικων βουνών της Κρήτης.

Σπούδασε νομικά, οικονομικά και οικονομικά μαθηματικά, στην Αθήνα, την Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία ενώ ασκούσε την δικηγορία από το 1971.

Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και ως φοιτητής και ως δικηγόρος. Υπερασπίστηκε κυρίως φοιτητές σε στρατιωτικά και πολιτικά δικαστήρια, όταν ζητούσαν ελεύθερες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους. Συνελήφθη κατα τη διάρκεια των δικών, κακοποιήθηκε και τελικώς φυλακίστηκε για πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής».

Επίσης συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αντώνη Λιβάνη, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Χρήστο Ροκόφυλλο, πρίν και κατα τη διάρκεια της δίκης στο Ειδικό Δικασήριο, καθώς και στα αγγλικά δικασήρια κατα του περιοδικού TIME.

Για πολλές δεκαετίες συμμετείχε στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ως μέλος σημαντικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, καθώς και στη σύλληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής: όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η «Αττική οδός», η «Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου», η «Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης», ο «Προαστιακός Σιδηρόδρομος στην Αττική», η «Ζεύξη του Μαλλιακού Κόλπου» (1993-2004).

Ο Αντώνης Βγόντζας ήταν ο βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο «Καστέλλι Πεδιάδος» στην Κρήτη.

Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας αλλά και πραγματογνώμονας σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Έμωσης για τη Δικαστική Συνεργασία Ευρώπης- Αμερικής.

Στον χώρο της πολιτικής ο εκλιπών είχε διατελέσει γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και την προεδρία της κυβέρνησης.

Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου είχε διατελέσει διευθυντής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού