Προβάδισμα των υποψηφίων του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, πόλεις οι οποίες αποτελούν το μεγάλο «στοίχημα» για τον τούρκο πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος του AKP στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, οδηγεί την κούρσα με 51,6%, με καταμετρημένο το 22,5% των ψήφων, όπως μετέδωσε το NTV.

Στην Άγκυρα, ο εκλεκτός του Ερντογάν, πρώην υπουργός Μεχμέτ Οζχασεκί, είναι επίσης πρώτος με 51,8%, με το 24,4% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, σύμφωνα και πάλι με το NTV που επικαλείται το Reuters.

Την ίδια ώρα, στην Σμύρνη σαφές προβάδισμα καταγράφει ο υποψήφιος από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Μουσταφά Σογιέρ, με 58,27% έναντι του υποψηφίου του AKP, Νιχάτ Ζεϊμπεκσί, και με καταμετρημένο το 29,20%.

Η καταμέτρηση πάντως διεξάγεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο νέων ταραχών, καθώς νωρίτερα βγήκαν ακόμη και όπλα με αποτέλεσμα να έχουμε μέχρι στιγμής τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Ήδη, το υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος έχει καταγράψει περισσότερα από 300 επεισόδια σ’ ολόκληρη την επικράτεια, με τις Αρχές να είναι ανήμπορες να επέμβουν έγκαιρα σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο και να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA, δύο άνδρες έπεσαν νεκροί στην επαρχία Μαλάτεια της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετά από συμπλοκή μέσα στο εκλογικό κέντρο, στις 10:30 το πρωί. Το επεισόδιο ξεκίνησε με λεκτική διαμάχη αντίπαλων ομάδων η οποία εξελίχθηκε σε καβγά, με κάποιους να βγάζουν τα όπλα και να καταλήγει στον θανάσιμο τραυματισμό των δύο ανδρών.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν ήταν το μόνο, αφού και σε άλλο περιστατικό, στο Ντιγιάρμπακιρ, ξέσπασε καβγάς σε εκλογικό κέντρο με τις αντίπαλες ομάδες να χρησιμοποιούν ρόπαλα και μαχαίρια και αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, ενώ σε βίντεο έχει καταγραφεί η στιγμή της έντασης.

https://www.youtube.com/watch?v=O2dIiOBLbTk

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στη Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας 30 πρόσωπα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής ψηφοφόρων έξω από εκλογικό κέντρο.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και στο Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα) της ασιατικής πλευράς στην Κωνσταντινούπολη και στο Εσένγιουρτ στην ευρωπαϊκή πλευρά. Στο Καντίκιοϊ μαχαιρώθηκε ένα άτομο σε καβγά που ενεπλάκησαν 15 άτομα. Οι συγγενείς του τραυματία άρχισαν να πυροβολούν μέχρι που παρενέβη η αστυνομία και έκανε συλλήψεις.

Συγκρούσεις υπήρξαν και στα Άδανα σε εκλογικό κέντρο, όπου παρενέβη η αστυνομία πυροβολώντας στον αέρα.