Η οικονομική οδήγηση θα πρέπει να τηρείται με «θρησκευτική ευλάβεια» από κάθε οδηγό. Οι κανόνες του Eco-driving μπορούν να επιφέρουν σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμου από 20 έως και 30%.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο οδηγός:

-Ελέγξετε την πίεση των ελαστικών πριν από κάθε ταξίδι. Ελαστικά με μειωμένη πίεση μπορεί να επιφέρουν αύξηση στην κατανάλωση καυσίμου έως και 20%!

-Βάλτε τον κλιματισμό με γνώμονα το …παν μέτρον άριστον! Αποφύγετε τις υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες ( πχ τους 17 βαθμούς Κελσίου που δεν θα καταφέρετε ποτέ να επιτύχετε μέσα στην καμπίνα). Χαμηλές θερμοκρασίες σημαίνουν και αύξηση της κατανάλωσης.

-Κάνετε έναν τσεκ απ στον κινητήρα και τα επιμέρους μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου. Μια βλάβη ή «αρρυθμία» στον κινητήρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου.

-Φουλάρετε το αυτοκίνητο στην πόλη που οι τιμές είναι πολύ πιο φθηνές σε σχέση με τα βενζινάδικα των νησιών .

-Μην αφήνετε το αυτοκινήτο να ρολάρει – πχ στις κατηφόρες χωρίς ταχύτητα. Τα καινούργια αυτοκίνητα που έχουν μια σχέση στο κιβώτιο εκμηδενίζουν την κατανάλωση καυσίμου.

-Αλλάζεται την σχέση στο κιβώτιο γρήγορα (ακόμη και κάτω από τις 2.000 σ.α.λ.). Αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις.

-Αφαιρέστε τις μπαγαζιέρες όταν φθάστε στον προορισμό σας. Το περιττό βάρος αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου.

-Κλείστε τα παράθυρα, εφόσον χρησιμοποιείτε κλιματισμό. Ένα ανοιχτό παράθυρο αυξάνει την αεροδυναμική αντίσταση του αυτοκινήτου και συνεπώς και την κατανάλωση καυσίμου.