Όχι μόνο στο φεγγάρι, αλλά και στον πλανήτη Άρη (!), θα επιδιώξει να κάνει αποστολές ο νεοσύστατος Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής (ΨΗΠΤΕ).

Στο πλαίσιο της προ ημερών κοινής «δήλωσης συνεργασίας» του ΕΛΔΟ με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία NASA, το υπουργείο ΨΗΠΤΕ οργάνωσε ειδική ημερίδα με στόχο «να παρουσιαστούν οι ελληνικές προτάσεις, που βρίσκονται σε διαδικασία ωρίμανσης και αξιολόγησης»!

Μάλιστα, όπως έσπευσε να εξηγήσει ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, «μετά και την κοινή δήλωση συνεργασίας του ΕΛΔΟ με τη NASA, που υπογράφηκε στο Colorado Springs των ΗΠΑ, ξεκινά πλέον ο σχεδιασμός, που έχει ως στόχο αφενός την παρουσία ενός Έλληνα αστροναύτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station – ΙSS) κι αφετέρου τη συμμετοχή της Ελλάδας σε μια από τις μελλοντικές αποστολές στον πλανήτη Άρη».

«Επόμενος στόχος της Ελλάδας είναι η συμμετοχή σε αποστολή στον πλανήτη Άρη, αλλά και η δημιουργία των συνθηκών και των προϋποθέσεων για την παρουσία ενός Έλληνα αστροναύτη στον ΙSS», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοπαππάς και πρόσθεσε πως «στα μελλοντικά σχέδια του ΕΛΔΟ και στο πλαίσιο της χάραξης μιας εθνικής διαστημικής πολιτικής, αυτή είναι μια απαραίτητη επόμενη κίνηση».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Πρωτοπαππά, «η συγκεκριμένη απόφαση και στόχευση έρχεται να προστεθεί σε προσπάθειες που εντάσσονται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για το Διάστημα».

Εξάλλου, πρόσθεσε ο ίδιος, «η προοπτική αποστολής ενός Έλληνα αστροναύτη στον ΙSS αποτελεί μια εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στην παρουσία Ελλήνων επιστημόνων σε σημαντικό αριθμό τμημάτων της ευρωπαϊκής προσπάθειας που συντονίζει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (European Space Agency – ESA)…».