Ετοιμο για τη σεζόν του γαμήλιου τουρισμού, που αποτελεί πλέον ξεχωριστό κεφάλαιο στην τουριστική βιομηχανία της Σαντορίνης, είναι το νησί των ρομαντικών, το οποίο κερδίζει εκατοντάδες μελλονύμφους από όλο τον κόσμο, ιδίως την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου. Ομως «οι Κινέζοι κυριάρχησαν και μέσα στον χειμώνα» σχολιάζουν χαρακτηριστικά τοπικοί παράγοντες, επισημαίνοντας ότι ζευγάρια από την Απω Ανατολή καταφθάνουν από αέρος αλλά και με κρουαζιερόπλοια στην Οία και τα Φηρά για να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας αγάπης.

Εξειδικευμένες εταιρείες υπόσχονται να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο των ερωτευμένων, ενώ ειδικά για Κινέζους αλλά και Ιάπωνες διοργανώνουν πολυτελείς εκδηλώσεις ή αλλιώς γάμους – μαϊμού (φωτογράφιση και δεξιώσεις) οι… συμπατριώτες τους. Πακέτα γάμου προσφέρουν επιπλέον αρκετά ξενοδοχεία, αναλαμβάνοντας για τους μελλονύμφους και τους συγγενείς τους όλη τη διοργάνωση: από τα απαραίτητα έγγραφα και τη συνεννόηση με τον δήμο, τις μετακινήσεις του ζευγαριού και των συγγενών του, τη φωτογράφιση – βιντεοσκόπιση και τους ανθοστολισμούς, μέχρι το μανικιούρ και το μακιγιάζ της νύφης, μασάζ και κρουαζιέρες την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η προηγούμενη σεζόν έκλεισε με τουλάχιστον 1.000 (επίσημους) πολιτικούς γάμους στο νησί, ωστόσο υπερδιπλάσιοι είναι οι εικονικοί γάμοι Ασιατών που δεν «περνούν» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται.

«Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα στο νησί λειτουργούν έξι τουριστικά γραφεία που ασχολούνται αποκλειστικά με τους γάμους και ουσιαστικά τρέχουν όλες τις διαδικασίες για λογαριασμό των ζευγαριών. Παράλληλα, έχουμε και τους Κινέζους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο ίδιο κομμάτι. Συγκεκριμένα, τέσσερα γραφεία αναλαμβάνουν αυτούς τους εικονικούς γάμους, δηλαδή τις εκδηλώσεις οι οποίες γίνονται ουσιαστικά μόνο για τη φωτογράφιση του ζευγαριού ή για μια δεξίωση. Πάντως έρχονται εδώ για πολιτικό γάμο και αρκετοί  Ελληνες, καθώς και Αγγλοι, Γερμανοί και Αμερικανοί» λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριαζής.

Οσον αφορά συγκεκριμένα τους κινεζικούς «γάμους», που δεν ακολουθούν την επίσημη οδό, ανέρχονται σε «αρκετές χιλιάδες τον χρόνο» σύμφωνα με τους ανθρώπους του δήμου. «Μιλάμε για αμέτρητους Ασιάτες που έρχονται όλο τον χειμώνα στο νησί για ανανέωση όρκων και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις χωρίς να ζητηθεί άδεια από εμάς» λέει ο αντιδήμαρχος. «Τους προηγούμενους μήνες, μέσα στον χειμώνα, κυριάρχησαν οι Κινέζοι, ενώ οι επισκέπτες από την Απω Ανατολή αυξάνονται τα τελευταία τρία χρόνια» προσθέτει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Μανόλης Καραμολέγκος.

Αύξηση επισκεπτών. Εξάλλου το νησί ετοιμάζεται συνολικά για άλλη μία καλή τουριστική σεζόν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία και τις εκτιμήσεις. Ηδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος – Μάρτιος) το αεροδρόμιο της Σαντορίνης κατέγραψε αύξηση των επισκεπτών κατά 12,9% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2018. Συγκεκριμένα έφθασαν συνολικά 129.219 επιβάτες (από 114.497 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι). Θετική διαφαίνεται η εικόνα και στην κρουαζιέρα στη Σαντορίνη, καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας για το 2019 προκύπτει αύξηση των αφίξεων κρουαζιεροπλοίων κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι φέτος αναμένονται 1.141.548 επιβάτες.