«Στον ύπνο» πιάστηκε για μια ακόμα φορά η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με την επίθεση των μελών του «Ρουβίκωνα» στο Κοινοβούλιο. Αν και θα μπορούσε να πει κανείς ότι κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και η Φρουρά της Βουλής καθώς με επίσημο έγγραφο είχαν ενημερωθεί για πιθανή «ενέργεια» αντιεξουσιαστών.

Ειδικότερα, τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας ανέβηκαν στον εξωτερικό χώρο της Βουλής και πέταξαν μπογιές και άναψαν καπνογόνα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των τουριστών, αλλά και των αστυνομικών δυνάμεων που είναι αρμόδια για την ασφάλεια και την προστασία του χώρου.

Μέρα μεσημέρι και χωρίς καμιά αντίδραση, πέρασαν μπροστά από τη φρουρά, ανέβηκαν τα σκαλιά και πέταξαν τις μπογιές και τα δακρυγόνα χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει. Μόνο προς το τέλος της επίθεσης εμφανίστηκαν αστυνομικοί.

Οι εικόνες με τις μπογιές στο κτήριο του Κοινοβουλίου έκαναν αμέσως το γύρο του κόσμου, με τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία να κάνουν αναφορές στους συνεχείς βανδαλισμούς κτηρίων, καταστημάτων τραπεζών και αστυνομικών τμημάτων από αναρχικές ομάδες.

Όπως μετέδωσε το Reuters «βάνδαλοι πέταξαν κόκκινη μπογιά στο κτήριο της Βουλής, ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα στην κεντρική Αθήνα προτού διασκορπιστούν στους γύρω δρόμους. Η επίθεση, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά», με το πρακτορείο να συμπληρώνει πως «τέτοιες επιθέσεις είναι συχνές στην Αθήνα».

Την επίθεση στην Βουλή σχολίασαν και οι New York Times αναφέροντας πως τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο μίας σειράς επιθέσεων αναρχικών που στοχεύουν στην υποστήριξη του αρχιεκτελεστή της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα, οποίος έχει αιτηθεί άδεια από τις φυλακές.

Η αναποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο έδειξαν την αναποτελεσματικότητα της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να κάνουν το αυτονόητο: να παρέχουν ασφάλεια στους πολίτες και να συλλάβουν τους δράστες τέτοιων ενεργειών.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως αν και στο επεισόδιο που σημειώθηκε στη Βουλή συμμετείχαν περίπου 15 άτομα, οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο κατάφεραν να κάνουν μόλις μια προσαγωγή, η οποία αργότερα εξελίχθηκε σε σύλληψη.

Σε έναν από τους καλύτερα φυλασσόμενους χώρους του λεκανοπεδίου δηλαδή, τα μέλη του «Ρουβίκωνα» έφτασαν μέχρι το προαύλιο της Βουλής χωρίς να συναντήσουν το παραμικρό πρόβλημα και κατάφεραν να διαφύγουν για μία ακόμη φορά σαν κύριοι.

Προκειμένου μάλιστα, να καλύψει τα λάθη της η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε πως δόθηκε άμεσα εντολή για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από αντιστράτηγο του Σώματος.

Περίμεναν την επίθεση

Μπορεί κάποιοι να «αιφνιδιάστηκαν» από την επίθεση του «Ρουβίκωνα» στη Βουλή, όμως, η αλήθεια είναι διαφορετική, καθώς όπως αποδεικνύει το έγγραφο που παρουσίασε στο vima.gr ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο Κοινοβούλιο ήταν γνωστά.

Το εν λόγω έγγραφο της ΕΛΑΣ έχει τίτλο «Μέτρα Προστασίας του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων» και ανάμεσα στα άλλα αναφέρει «παρακαλούμε όπως, από λήψεως της παρούσας, να εντατικοποιήσετε στο έπακρο τα μέτρα προστασίας του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων προς πρόληψη και αποτροπή δράσεων αιφνιδιαστικού χαρακτήρα με τη μορφή συμβολικής παρέμβασης κι οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας σε βάρος του». Στο έγγραφο ζητείται «ετοιμότητα, επαγρύπνηση και αποφυγή εφησυχασμού» από τους αστυνομικούς γύρω από την Βουλή, προκειμένου να αποτραπεί μια ενέργεια που θα εκθέσει τη ΕΛΑΣ και θα έχει μεγάλο αντίκτυπο.

Η δεύτερη παρουσία του «Ρουβίκωνα» στη Βουλή

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο «Ρουβίκωνας» πραγματοποίησε «παρέμβαση» στη Βουλή, καθώς είχε προηγηθεί εκείνη στις 26 Ιουλίου του 2017.

Τότε, μέλη της αναρχικής συλλογικότητας είχαν παραβιάσει τα αυξημένα μέτρα στον προαύλιο χώρο, προκειμένου να πετάξουν τρικάκια με συνθήματα για την αποφυλάκιση της Ηριάννας και του Περικλή που τότε κρατούνταν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Μάλιστα, τα μέλη του «Ρουβίκωνα» είχαν φτάσει μέχρι την είσοδο του κτηρίου την οποία ωστόσο πρόλαβαν να κλειδώσουν οι αστυνομικοί ενώ παρέμειναν απ’ έξω για λίγα λεπτά φωνάζοντας συνθήματα. Μετά αποχώρησαν συνοδεία αστυνομικών και παρέμειναν φρουρούμενοι στην είσοδο επί της Βασιλίσσης Σοφίας.

Λίγη ώρα αργότερα, με εντολή του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση μετά από επικοινωνία του με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι, προκαλώντας την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύσσωμη καταδίκη από την αντιπολίτευση

Την επίθεση του «Ρουβίκωνα» στη Βουλή καταδικάζει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βάλλουν κατά της κυβέρνησης για την έλλειψη επαρκών μέτρων ασφάλειας και την απουσία συλλήψεων σε τέτοιου είδους επιθέσεις.

«Ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους, που σε τέσσερις μέρες έχει εκλογές και αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την ελληνική Δημοκρατία», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη, προσθέτοντας ότι «το μήνυμα της ΝΔ είναι σαφές: Οι υπαίτιοι της σημερινής ντροπής, ας γνωρίζουν από τώρα, ότι η πρωτοφανής ανομία θα λάβει τέλος πολύ σύντομα με την ψήφο του ελληνικού λαού».

«Ακόμη μία φασιστική επίθεση, αυτή τη φορά στο κτίριο της Βουλής, το σπίτι της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού. Απερίφραστη, απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς υπογράμμισε πως «ο Ρουβίκωνας με την επίθεσή του στη Βουλή με καπνογόνα και μπογιές θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι «μπορούμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, όπου γουστάρουμε…». Και το θέμα είναι έως πότε…».

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων σημείωσε πως «η κυβέρνηση Τσίπρα έχει χάσει τον έλεγχο στη δημόσια τάξη και ασφάλεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση στο κτίριο της Βουλής και τόνισε ότι πρόκειται για μια αντιδημοκρατική ενέργεια βανδαλισμού που βρίσκει απέναντί της σύσσωμη την Αριστερά και τον δημοκρατικό κόσμο, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου αν και συνήθως τηρεί «ψύχραιμη» στάση έναντι των παρεμβάσεων της συλλογικότητας, αυτή τη φορά εν όψει και εκλογών εμφανίστηκε λίγο πιο αυστηρή. «Καταδικάζουμε απερίφραστα τους βανδαλισμούς στο Κοινοβούλιο. Τέτοιες ενέργειες είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοινωνικούς αγώνες» τόνισε στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.