Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βραζιλία η πασαρέλα με ορφανά παιδιά που αναμένουν να υιοθετηθούν η οποία πραγματοποιήθηκε σε εμπορικό κέντρο, με πολλούς να κατηγορούν τους διοργανωτές ότι αναπαρήγαγαν σκηνές από σκλαβοπάζαρα.

Η εκδήλωση «Υιοθεσία στο πόντιουμ» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στην πόλη Κουιάμπα της πολιτείας Μάτο Γκρόσο και, σύμφωνα με την υπηρεσία υιοθεσιών της πολιτείας που τη διοργάνωσε, είχε στόχο «να φέρει στο προσκήνιο παιδιά και εφήβους που μπορούν να υιοθετηθούν», αλλά και να προαγάγει «την κοινωνική συνύπαρξη σε έναν κόσμο που τα αντιμετωπίζει σαν να είναι αόρατα».

«Όπως λένε πάντα: αυτό που βλέπουν τα μάτια, το αισθάνεται η καρδιά», εξήγησε η Τατιάν ντε Μπάρος Ραμάλχο πρόεδρος της Επιτροπής για τα Παιδιά και τη Νεολαία της πολιτείας.

«Είναι μια βραδιά που επιτρέπει σε υποψήφιους θετούς γονείς να γνωρίσουν τα παιδιά και τους εφήβους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες για την υιοθεσία και τα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερη ημέρα που μπορούν να φτιάξουν τα μαλλιά τους, να μακιγιαριστούν και να ντυθούν καλά για την πασαρέλα», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία που δεν αναφέρει ημερομηνία και η οποία αναρτήθηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1 δείχνει μία έφηβη που φορά ένα λευκό μπλουζάκι και μια ροζ φούστα να βρίσκεται στην πασαρέλα όπου τη φωτογραφίζουν και τη βιντεοσκοπούν θεατές με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Εκπρόσωπος των διοργανωτών ωστόσο διευκρίνισε ότι η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε από μια προηγούμενη πασαρέλα ορφανών παιδιών το 2016.

Η αγανάκτηση πολλών χρηστών του Διαδικτύου ώθησε τους διοργανωτές να αντιδράσουν, ξεκαθαρίζοντας ότι «κανένα παιδί ή έφηβος δεν αναγκάστηκε να συμμετάσχει και όλοι εξέφρασαν τη χαρά τους στους διοργανωτές για το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε μια εκδήλωση όπως αυτή».

«Προστατέψτε τα παιδιά»

Μετά την εκδήλωση του 2016 υιοθετήθηκαν δύο έφηβοι, όπως αποκάλυψαν οι διοργανωτές.

«Απορρίπτουμε κάθε είδους διαστρέβλωσης της εκδήλωσης αυτής, την οποία συγκρίνουν με μια ζοφερή περίοδο τη Ιστορίας μας», υπογράμμισαν σε μήνυμά τους στο Facebook.

Πρώην πορτογαλική αποικία η Βραζιλία ήταν η τελευταία χώρα της Αμερικής που κατάργησε τη δουλεία το 1888, 25 χρόνια μετά τις ΗΠΑ.

Η σελίδα των διοργανωτών στο Facebook ήταν γεμάτη σήμερα με σχόλια εξοργισμένων ανθρώπων: «Πουλάτε ζώα ή σκλάβους;», διερωτάται ένας. «Σαν τους σκλάβους (…) Πρέπει να δείξουν και τα δόντια τους;», έγραψε ένας άλλος.

Ωστόσο κάποιοι χρήστες του Διαδικτύου υπερασπίστηκαν τη διοργάνωση. «Οι πασαρέλες αυτές επέτρεψαν να αλλάξει η ζωή πολλών παιδιών», έγραψε ο Ζούλιο Ρεσέντε που δήλωσε ότι είναι μέλος μιας θετής οικογένειας.

Εξάλλου η κυβερνητική υπηρεσία για τα Δικαιώματα των Παιδιών και των Εφήβων ανακοίνωσε ότι «απορρίπτει» την πασαρέλα, υπενθυμίζοντας ότι η πολιτεία πρέπει «να προστατεύει τα παιδιά».

Περισσότερα από 9.500 παιδιά και έφηβοι περιμένουν να βρουν μια θετή οικογένεια στη Βραζιλία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ