του Έρικ Έντμαν

Οι ευρωεκλογές του Μαϊου του 2019 θα μείνουν στην Ιστορία ως οι εκλογές της λιτότητας. Αυτό το παράλογο οικονομικό δόγμα, το οποίο ευθύνεται για την καταρράκωση του κοινωνικού κράτους και την υπονόμευση της πίστης των ευρωπαίων πολιτών στη δημοκρατία, έχει πλέον ωριμάσει. Τα Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία, η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και αλλού, σε συνδυασμό με τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις του Brexit – της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση –, μας οδηγούν σε μια Ευρωβουλή η οποία θα κυριαρχείται από αντιδραστικές, ξενοφοβικές δυνάμεις. Με αυτή την Ευρωβουλή πιθανότατα να δούμε και το τέλος της ΕΕ.

Τι διακυβεύεται λοιπόν σε αυτές της ευρωεκλογές; Ούτε λίγο, ούτε πολύ: το μέλλον της Ευρώπης. Γι’ αυτή την κατάσταση δεν ευθύνονται οι ακροδεξιοί, αλλά τα κόμματα του ευρωπαϊκού κατεστημένου (οι ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ της Ευρώπης) που με τις αποτυχημένες τους πολιτικές οδήγησαν τις χώρες μας και την ΕΕ στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Τώρα απευθύνονται στους λαούς της Ευρώπης παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως τους καλύτερούς μας προστάτες από την καταστροφική κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Η κλιματική καταστροφή, η αποδόμηση του κάποτε φιλόδοξου ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η άνοδος της Ακροδεξιάς δεν θα καταπολεμηθούν από τους ίδιους και τους ίδιους. Η Ευρώπη και ο πλανήτης απαιτούν πραγματική, ριζοσπαστική αλλά ρεαλιστική αλλαγή.

Αυτό πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ανοιξη σε 7 χώρες της Ευρώπης και το ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα: την επιστροφή της ελπίδας. Την αναζωπύρωση της φλόγας της αλλαγής που σχεδόν έσβησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με την προδοσία του. Κατεβαίνοντας συγχρόνως σε όλη την Ευρώπη με το ίδιο ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με προτάσεις για όλους του ευρωπαίους συμπολίτες μας, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο της διαμάχης ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο. Παρουσιάζουμε τη μόνη πραγματική εκλογική αναμέτρηση, αυτή ανάμεσα στις αυταρχικές δυνάμεις του κατεστημένου και των ακροδεξιών και των προοδευτικών δυνάμεων των οποίων ηγούνται η Ευρωπαϊκή Ανοιξη και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Το μόνο που λείπει για τη δημιουργία μιας πραγματικά αλληλέγγυας και δημοκρατικής Ευρώπης είναι η πολιτική βούληση. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε, όχι στην τρόικα, αλλά στους ευρωπαίους πολίτες να μας δώσουν το πρόσταγμα να την κάνουμε πραγματικότητα ενάντια στη βούληση των μεγάλων συμφερόντων της ηπείρου μας.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ψηφίσουμε για την Ευρώπη που μας εμπνέει και για την ΕΕ που θέλουμε να έχουμε στις ζωές μας. Αυτό μπορούν να μας το προσφέρουν αυτοί που όχι μόνο πιστεύουν σε αυτά τα οποία πρεσβεύουν, αλλά και αυτοί των οποίων η πολιτική σταδιοδρομία αποδεικνύει ότι προτιμούν να παραμείνουν πιστοί στις πολιτικές τους θέσεις και υποσχέσεις παρά να παραμείνουν σε θέσεις ισχύος. Για εμένα το μόνο πολιτικό κόμμα το οποίο τηρεί αυτές τις προϋποθέσεις – τις μόνες προϋποθέσεις που ίσως σώσουν την ΕΕ από την αυτοκαταστροφή – είναι το ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ανοιξη στην Ευρώπη.

*Ο Έρικ Έντμαν είναι Κοινωνιολόγος, Μέλος της ΣΕ DiEM25, Μέλος της Ομάδας Προεκλογικής Εκστρατείας ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΜέΡΑ25.