Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη της Κυριακής, τα στοιχήματα για τις επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παίζουν τόσο χαμηλά που και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ασχολείται με οτιδήποτε εκτός από τις κάλπες που θα φέρουν την κίτρινη σήμανση.

Πρώτα από όλα πρέπει να επισημανθεί ένα γεγονός τουλάχιστον αξιοσημείωτο: το κόμμα που ασκεί την εξουσία από το 2015 δεν έχει αποκτήσει δικές του αυτοδιοίκητες δυνάμεις και δεν κατεβάζει στελέχη «πρώτης γραμμής» στους μεγάλους δήμους της χώρας, όπως συνηθίζουν παραδοσιακά τα κόμματα εξουσίας. Και παρότι θα μπορούσε να απαντήσει ότι ακολουθεί τη δική του στρατηγική, θα το διέψευδαν οι παλινωδίες για το «κλείδωμα» του υποψηφίου στον Δήμο Αθηναίων.

Κοιτώντας συνολικά τον χάρτη, διαπιστώνει κανείς πως οι μόνες υποψηφιότητες, από αυτές που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν πιθανότητες να πετύχουν μια καλή επίδοση είναι στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά δε τους δήμους, οι δηλώσεις, των προηγούμενων ημερών, υποψηφίων δημάρχων, ακόμη και μεγάλων δήμων της Αττικής, που απέρριπταν το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν καταγραφεί ως μια ιδιαιτέρως ντροπιαστική εξέλιξη για οποιοδήποτε κόμμα και δη κυβερνητικό.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω; Η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικεντρωθεί λιγότερο στις ευρωεκλογές και, πολύ περισσότερο, στον ίδιο τον πρόεδρό του, τον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που μάλλον φουντώνει τα σενάρια που αναφέρουν πως, για το Μαξίμου, οι δυο επόμενες Κυριακές είναι σημαντικές πρωτίστως για τον καθορισμό των επόμενων εθνικών εκλογών και των επιλογών του Πρωθυπουργού προσωπικά. Εξού και η καμπάνια είναι όλη ένα πρόσωπο σε διάφορες πόζες με διάφορα αφηρημένα συνθήματα και εικόνες που προσπαθούν να προσποιηθούν κάποια κοινωνική και ταξική αναφορά.

Πού αφήνουν όμως όλα αυτά τους ίδιους τους υποψήφιους των μεγάλων δήμων και περιφερειών της χώρας; Με δυο λέξεις, στον αέρα. Με την εξαίρεση της Ρένας Δούρου, η οποία στηρίχθηκε και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό με την παρουσία του στην πρώτη κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού της για την Περιφέρεια Αττικής, ο κεντρικός σχεδιασμός του Μαξίμου μοιάζει να έχει αφήσει τα υπόλοιπα… στην τύχη τους.

Οι περιφέρειες

Στις περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να χάσει, εκτός από την Αττική και αυτές των Ιονίων Νήσων και της Δυτικής Ελλάδας. Ειδικότερα η περίπτωση του Απόστολου Κατσιφάρα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και είναι εξαιρετικά πιθανό η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς να μην τον ευνοήσει αλλά να του κοστίσει την επανεκλογή του. Ο μόνος συνεργαζόμενος που βασίμως προσβλέπει σε επανεκλογή είναι ο κεντροαριστερός Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη, μια υποψηφιότητα που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει μεν αλλά δεν μπορεί να επικαλεστεί ως «δική του».

Ελπίδες για τον β’ γύρο έχει στο Νότιο Αιγαίο μια υποψηφιότητα επίσης προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, ο Μανώλης Γλυνός. Στη Μακεδονία είναι σαφές ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ πιέστηκαν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και βασίζονται κυρίως στη συσπείρωση της τελευταίας στιγμής και, στην περίπτωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στους «αντάρτες» της Νέας Δημοκρατίας. Σε περιφέρειες όπως η Ηπειρος κι η Στερεά, όπου κατεβαίνουν καθαρά κομματικές υποψηφιότητες, οι μετρήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας έδειχναν πως δεν αποκλείεται καθόλου οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ να δουν την πλάτη των υποψηφιοτήτων του Κινήματος Αλλαγής, όσο κι αν επιμένουν να απαξιώνουν τα όποια ερείσματά του, τα οποία ταυτοχρόνως διεκδικούν.

Στους τρεις δήμους

Στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας τα πράγματα μοιάζουν αρκετά πιο ξεκάθαρα. Στη Θεσσαλονίκη η δημοτική κάλπη εξελίχθηκε σε ενδονεοδημοκρατική μάχη και η υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου θα μείνει, για λίγο, στη μνήμη για μερικές viral φωτογραφίες στο Instagram και δηλώσεις σε ελληνικά που συχνά έχρηζαν αποκρυπτογράφησης. Στον Πειραιά ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης κινείται άνετα προς τη δεύτερη θητεία του. Τέλος, στην Αθήνα, οι μετρήσεις δίνουν ένα άνετο προβάδισμα στον Κώστα Μπακογιάννη και β’ γύρο απέναντι στον Παύλο Γερουλάνο.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος μετριέται στην τρίτη θέση. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι και οι τρεις υποψήφιοι έδωσαν μια από τις πιο αξιοπρεπείς και πολιτισμένες προεκλογικές μάχες στην Αθήνα, κάνοντας συνεχώς ντιμπέιτ υψηλού επιπέδου, χωρίς ίχνος από την πόλωση και τις προσωπικές επιθέσεις τις οποίες έχουμε παρακολουθήσει στον κεντρικό πολιτικό διάλογο. Σε περίοδο αρνητικού momentum για το κυβερνών κόμμα αυτή η έλλειψη πόλωσης, η οποία κατά τα άλλα τρέφει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να κόστισε στον συμπαθή Νάσο Ηλιόπουλο εκλογικά. Είναι όμως μια θετική εξέλιξη για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας στον οποίο, λόγω απλής αναλογικής, η συνεργασία και η συνεννόηση των παρατάξεων θα είναι απολύτως κρίσιμη για τη λήψη αποφάσεων για την προσεχή τετραετία.