Το σύνθημα «μη φυτεύετε γόπες στην άμμο, γιατί δεν πρόκειται να φυτρώσουν!» δεν θα ισχύει από φέτος στην παραλία της Βαγιάς, στη Σέριφο.

Η συγκεκριμένη παραλία γίνεται η πρώτη «smoke–free» παραλία των Κυκλάδων και ολόκληρης της Ελλάδας, με πρωτοβουλία του Δήμου Σερίφου και του κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Πρόκειται για μια νέα δράση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα σε δέκα νησιά των Κυκλάδων. Η σχετική ανακοίνωση έγινε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαΐου.

Οι καθαρισμοί των ακτών που πραγματοποιούνται στα νησιά, τα οποία εντάχθηκαν  στο πρόγραμμα SeaChange Greek Islands κατά την τελευταία διετία, ανέδειξαν αφενός τα αποτσίγαρα ως τα συνηθέστερα απορρίμματα και αφετέρου την ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση της Σερίφου από αυτά.

Με βάση το δεδομένο αυτό και σε συνεργασία με τον Δήμο Σερίφου, το Ίδρυμα Λασκαρίδη ξεκινά την καινούργια-πιλοτική δράση με αφετηρία τη Βαγιά.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της δράσης, πρόκειται για ένα «πείραμα συμπεριφοράς» που έχει ως στόχο την εξάλειψη του καπνίσματος στις ακτές, παράλληλα με την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης. Αντίστοιχες πρακτικές έχουν εφαρμοστεί στη Γαλλία και την Ισπανία.

Συγκεκριμένα, στην παραλία της Βαγιάς, η οποία αποτελεί προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura, θα τοποθετηθούν μια κατασκευή για ελεγχόμενη ζώνη καπνίσματος, σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα, όπως και αντίστοιχη ενημερωτική σήμανση.

Συμμετέχοντας στη «smoke-free» ενέργεια, ντόπιοι τεχνίτες θα αναλάβουν τη δημιουργία της καπνιστικής ζώνης, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ενδυνάμωση των κατοίκων. Η οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών θα πραγματοποιηθεί κατά τη συνάντηση της ομάδας του προγράμματος με τον απερχόμενο (δεν είναι εκ νέου υποψήφιος) δήμαρχο Σερίφου κ. Αντώνη Αντωνάκη και με επαγγελματίες του νησιού, την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι, για την υποστήριξη της δράσης και την ενημέρωση των επισκεπτών, θα δημιουργηθεί από το Ίδρυμα Λασκαρίδη μια επιδοτούμενη θέση εργασίας.

«Ένα σημαντικό στοιχείο του προγράμματος SeaChange Greek Islands είναι η δυνατότητα να ανταποκρίνεται στα δεδομένα που προκύπτουν από τη δουλειά μας στο πεδίο και την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες», τονίζει η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Λασκαρίδη και προσθέτει: «Τα αποτσίγαρα είναι ένας από τους συχνότερους ρυπαντές των ακτών στις Κυκλάδες και η Σέριφος έδειξε από νωρίς ότι είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Στόχος της προσπάθειάς μας να κάνουμε τη Βαγιά την πρώτη smoking-free παραλία στις Κυκλάδες, είναι η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης εν τη γενέσει της. Σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια απορρίμματα, τα αποτσίγαρα δεν μεταφέρονται στις ακτές. Αφήνονται ή “ξεχνιούνται” εκεί. Και αυτή η συνειδητοποίηση ελπίζουμε πως θα συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου και σε άλλα νησιά».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σερίφου, Αντώνης Αντωνάκης, δήλωσε: «Η διετής συνεργασία με το Ίδρυμα Λασκαρίδη στο νησί μας, οδήγησε σε κοινές δράσεις. Στηρίζουμε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προωθεί τον στόχο τουριστικής ανάπτυξης της Σερίφου».