Το διάλειμμα πληρωμής άμεσων φόρων στο Δημόσιο πλησιάζει στο τέλος του.

Από τα τέλη Ιουλίου και μετά ξεκινά ένα ιδιαίτερα θερμό εξάμηνο κατά το οποίο οι φορολογούμενοι πρέπει να καταβάλουν περί τα 3,5 δις ευρώ σε φόρους που θα τους καταλογιστούν από την εκκαθάριση των δηλώσεων και 3,4 δις ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.

Φορολογικές δηλώσεις: Η προθεσμία η οποία έληγε κανονικά στις 30 Ιουνίου, μια εβδομάδα δηλαδή πριν από τις εθνικές εκλογές, παρατείνεται μέχρι τις 29 Ιουλίου.

Παρά την παράταση της προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν ανατρέπεται το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των δηλώσεων. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος έως και τις 31 Ιουλίου.

Η δεύτερη δόση εξοφλείται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 29 Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν την οφειλή τους σε περισσότερες δόσεις. Αυτό θα συμβεί είτε εξοφλώντας τον φόρο με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας έως και 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις είτε με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων που επιβαρύνονται με επιτόκιο 5% ετησίως.

ΕΝΦΙΑ: Μόλις τελειώσει η εκκαθάριση των δηλώσεων θα ξεκινήσει την επεξεργασία των στοιχείων του ΕΝΦΙΑ. Έτσι, τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Αυγούστου, εξαιτίας της σχεδιαζόμενης παράτασης των φορολογικών δηλώσεων.

Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.

Τέλη κυκλοφορίας: Έως το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Ο συνολικός λογαριασμός των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια και εξοφλούνται εφάπαξ.