Την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου θα επαναλάβει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου.

Η κυρία Αναγνωστοπούλου θα βρεθεί στο Λουξεμβούργο αύριο, Τρίτη και θα θέσει στους ομολόγους της το θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και θα συζητήσει μαζί τους την αντίδραση της ΕΕ.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα προετοιμάσει τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20-21 Ιουνίου εξετάζοντας σχέδιο συμπερασμάτων.

Επίσης, πρόκειται να διεξαχθεί συζήτηση για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Οι υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με αναθεωρημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο που παρουσίασε η ρουμανική Προεδρία μετά από σειρά τεχνικών και πολιτικών συζητήσεων στο Συμβούλιο.

Τέλος, στην ατζέντα του Συμβουλίου βρίσκεται το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, το οποίο θα συζητηθεί στη βάση της δέσμης διεύρυνσης του 2019 που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Μαΐου.