Ενα δυναμικό ξεκίνημα του καλοκαιριού με δόσεις… φθινοπώρου επιφύλαξε ο φετινός Ιούνιος για τη χώρα. Για ενδέκατη διαδοχική ημέρα συνεχίζονται σήμερα οι καταιγίδες στην επικράτεια, οι οποίες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα ακόμη 24ωρο. Την Κυριακή, σε χρονικό διάστημα δώδεκα ωρών, κατεγράφησαν 10.500 κεραυνοί και τη Δευτέρα 4.500, ενώ χαλάζι σε μέγεθος μπάλας του πινγκ πονγκ έπεσε στα Γιάννινα.

Στο μεταξύ, ένας 37χρονος αγρότης σκοτώθηκε προχθές το μεσημέρι από κεραυνό μπροστά στα μάτια του πατέρα του στην Γκούρα Κορινθίας ενώ εκτελούσε εργασίες στο χωράφι του· μία ημέρα νωρίτερα τη ζωή του είχε χάσει εξαιτίας της κακοκαιρίας ένας ακόμη άνδρας 31 ετών, ο οποίος προσπαθούσε να βγάλει τη βάρκα του από τη θάλασσα στη Ναυπακτία ενώ είχε ξεσπάσει μπουρίνι. Η χαλαζόπτωση κατέστρεψε καλλιέργειες σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, με την Αρτα, τη Ναυπακτία, τον Πύργο Ηλείας και τμήματα της Θεσσαλίας να μετρούν τις μεγαλύτερες πληγές.

Μετεωρολογική παράδοση

Ο φετινός Ιούνιος δείχνει να ακολουθεί τη μετεωρολογική παράδοση, καθώς δεκάδες θάνατοι, σοβαροί τραυματισμοί και καταστροφές έχουν καταγραφεί τον τελευταίο μισό αιώνα εξαιτίας κεραυνών, πλημμυρών και χαλαζόπτωσης κατά τη διάρκειά του. Αλλωστε ο Ιούνιος, όπως εξηγούν μετεωρολόγοι στα «ΝΕΑ», είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη κεραυνική δραστηριότητα στην Ελλάδα: Το 22% των συνολικών κεραυνών του έτους πέφτει αυτόν τον μήνα όταν στον Ιανουάριο αντιστοιχεί μόλις το 1% των ετήσιων κεραυνών…

«Η εκδήλωση καταιγίδων την εποχή αυτή είναι απολύτως φυσιολογική» λέει στα «ΝΕΑ» ο Στρατής Βουγιούκας, φυσικός – μετεωρολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Πρόκειται για τις λεγόμενες θερμικές καταιγίδες οι οποίες σχηματίζονται ως συνέπεια της θέρμανσης που δέχεται το έδαφος από την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό οδηγεί στην κατακόρυφη ανύψωση θερμών αέριων μαζών που συντελούν στον σχηματισμό αρκετά ασταθών νεφών, τα οποία στη συνέχεια παράγουν καταιγίδες» εξηγεί. «Χαρακτηριστικό αυτών των καταιγίδων, οι οποίες εκδηλώνονται συνήθως τον Μάιο και τον Ιούνιο, είναι ότι είναι πιο έντονες από τις συνήθεις, βιαιότερες, με αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, με ισχυρούς τοπικούς ανέμους και συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μεγάλου μεγέθους. Βεβαίως, αυτό που συνέβη την Κυριακή στη Μεσσήνη και στον Δήμο Παγγαίου, όπου είχαμε χαλαζοκόκκους διαμέτρου σχεδόν έξι εκατοστών δεν είναι κάτι σύνηθες, θεωρείται ακραίο» τονίζει.

Αστάθεια

Η περίοδος της αστάθειας ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου, μια ημέρα με αρκετές βροχές στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της οποίας κατεγράφησαν περίπου 1.200 κεραυνοί. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν επηρεαστεί όλες οι ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και τμήματα του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος, η Ικαρία και τα Δωδεκάνησα, όπως επίσης και η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Χαλκιδική. Η πρώτη ισχυρή καταιγίδα έπληξε την Αττική στις 11 Ιουνίου επηρεάζοντας και το κέντρο της Αθήνας, όπου σημειώθηκε χαλαζόπτωση.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η ίδια εικόνα θα συνεχιστεί σήμερα, με τις προγνώσεις να κάνουν λόγο για ισχυρές καταιγίδες στην Αττική, ενώ αύριο τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα από τηνΔυτική Μακεδονία μέχρι και τη Βόρεια Πελοπόννησο.

«Οσο κι αν μας κάνει εντύπωση αυτή η αστάθεια, κοιτάζοντας τα στατιστικά στοιχεία, διαπιστώνω ότι ακριβώς τον ίδιο καιρό είχαμε και πέρυσι» λέει στα «ΝΕΑ» ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ. «Είναι ενδεικτικό για την εποχή ότι σαν σήμερα (σ.σ. χθες) το 2014 είχαμε ισχυρές καταιγίδες στην Ελλάδα, με τέσσερα εκατοστά χαλάζι στην περιοχή της Ημαθίας και μπλακάουτ στο αεροδρόμιο Μακεδονία».

Οπως εξηγεί ο Κολυδάς, μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές εξαιτίας των καταιγίδων του Ιουνίου σημειώθηκε στην Ελλάδα πριν από 53 χρόνια. Στις 15 Ιουνίου του 1966 πρωτοφανείς καταιγίδες στην Καρδίτσα είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 45χρονος και να τραυματιστούν 46 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 23 νοσηλεύτηκαν. Την ίδια ημέρα εκατοντάδες πουλερικά και δύο άλογα έχασαν τη ζωή τους από το χαλάζι. «Το 1963 η χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλες είχαν καταστρέψει το 50% των καλλιεργειών στο Πήλιο, ενώ πιο πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2016, ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές σε 20 σπίτια στην Ξάνθη» λέει ο Κολυδάς.