temp 25 oC weather-icon
20oC
30oC
News Now
Επικίνδυνος : Επιδιώκει θερμό επεισόδιο και δεσμεύει κυπριακά ύδατα για πολεμική άσκηση
Πολιτική

Επικίνδυνος : Επιδιώκει θερμό επεισόδιο και δεσμεύει κυπριακά ύδατα για πολεμική άσκηση

Εκτός κανόνων πλέον κινείται ο πρόεδρος της Τουρκίας που δυναμιτίζει ολοένα και περισσότερο την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο. Αγνοώντας διπλωματικές προειδοποιήσεις αλλά και το μήνυμα της Ελλάδας ότι θα απαντήσει στρατιωτικά, ο Ερντογάν δεσμεύει περιοχή για άσκηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ

Επιδεικτικά  αγνοεί τις προειδοποιήσεις της Αθήνας, της Λευκωσίας, αλλά και της Ευρώπης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν δείχνει να πτοείται από τις ανακοινώσεις της ΕΕ για λήψη μέτρων, ως απόρροια των τουρκικών προκλητικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Έτσι και ενώ οι σχέσεις τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου με την Τουρκία «χτυπούν» κόκκινο, η Άγκυρα εξέδωσε νέα, παράνομη «εξαγγελία προς ναυτιλλομένους» (NAVTEX) σε επτά διαφορετικές ημερομηνίες από 2 έως 17 Ιουλίου περιοχές για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Όλες οι περιοχές βρίσκονται σε κυπριακά χωρικά ύδατα.

«Πόλεμος» δηλώσεων Τσίπρα – Ερντογάν

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο, διαμηνύοντας πως εάν δεν σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες θα υπάρξει σοβαρό τίμημα.

Απαντώντας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά και τη συντριπτική ήττα στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης επιχειρεί να τεντώσει ακόμα περισσότερο το σκοινί των σχέσεων του με την Ελλάδα.

«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα» είχε πει προκαλώντας ο Ερντογάν, επιχειρώντας να απαντήσει στον έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος είχε στείλει μήνυμα ότι «δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ».

«Μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’» πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν άμεση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, από την Κύπρο όπου βρέθηκε για την κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια, υπογράμμισε πως «Ο έλληνας πρωθυπουργός μιλάει τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, της λογικής, της αλήθειας και της αποφασιστικότητας. Δεν μιλάει μόνος του… έχει στο πλευρό του την ΕΕ».

«Η Τουρκία να σταματήσει εδώ, θα υπάρξει σοβαρό τίμημα και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, και στην ειρήνη και στη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή», διαφορετικά θα υπάρξει τίμημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο και το αναφαίρετο δικαίωμά της να αξιοποιεί τον ορυκτό της πλούτο εντός της ΑΟΖ» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι το μήνυμα είναι σαφές: «Δεν έχει νόημα η τακτική ανέξοδης και ατελέσφορης κλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία».

Συμπλήρωσε, δε, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας είναι αξιόπιστες και έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας. Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, το ανθρώπινο δυναμικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι η κινητήριος δύναμη και πολλαπλασιαστής ισχύος της Ελλάδας.

Συνεχίζει το ταξίδι του προς Καρπασία το «Γιαβούζ»

Όλα αυτά τη στιγμή που το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» να συνεχίζει το ταξίδι του προς Καρπασία.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο DHA, το οποίο επικαλείται το ΚΥΠΕ, το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο βρισκόταν το απόγευμα της Δευτέρας ανοιχτά της Αττάλειας. Μάλιστα, το πρακτορείο μετέδιδε ότι το πλοίο παρακολουθούσαν οι λουόμενοι από τα παράλια.

Την Κυριακή έπλεε στο Αιγαίο, κοντά στα τουρκικά παράλια, στην περιοχή της Μαρμαρίδας, ενώ ήταν ορατό και στην Ρόδο.

Πρόκειται για γεωτρύπανο έκτης γενιάς, μήκους 230 μέτρων, πλάτους 36 μέτρων ενώ το ύψος του πύργου του είναι 103 μέτρα, σύμφωνα με το DHA. Έχει δυνατότητα πραγματοποίησης γεώτρησης 12 χιλιάδων 200 μέτρων βάθους.

Περισσότερα
Ροή Ειδήσεων