Βλέποντας στις παραλίες τα φουσκωτά θαλάσσια παιχνίδια για παιδιά ή τα στρώματα θαλάσσης, που κυκλοφορούν, δεν διανοείται κάποιος τους κινδύνους που εγκυμονούν. Δεν αναφερόμαστε μόνο στα φουσκωτά κάστρα, τις φουσκωτές τσουλήθρες, τα τραμπολίνο και της παρόμοιας λογικής πλωτές κατασκευές, που υπάρχουν στις παραλίες. Αναφερόμαστε και σε όλα τα παιχνίδια-στρώματα θαλάσσης, που καθώς παραπέμπουν σε σωσίβια και δανείζονται σχέδια από ότι βάζει ο νους -βλέπουμε από φλαμίνγκο, θαλάσσιες χελώνες και κροκοδειλάκια μέχρι γλειφιτζούρια, κομματάκια πίτσα, βεντάλιες, παγωτό, ανανάδες και φέτες καρπουζιού- οι περισσότεροι τα θεωρούν ακίνδυνα.

Και όμως, ακόμη και σε αυτά τα παιχνίδια που είναι πολύ μαλακά και απορροφούν τους κραδασμούς, καραδοκούν κίνδυνοι τραυματισμών (διαστρέμματα και ρήξεις μυών, γδαρσίματα και κοκκινίσματα λόγω της τριβής πάνω στο πλαστικό, αλλεργίες κ.ά. ), όταν τα παιδιά παίζουν ανεξέλεγκτα και χωρίς την επίβλεψη των ενηλίκων που τα συνοδεύουν. Κι αυτό επειδή τα παιδιά, πάνω στο παιχνίδι δεν σκέφτονται ότι μπορεί να συγκρουστούν μεταξύ τους, καθώς χοροπηδάνε,  κάνουν άλματα κ.ο.κ. Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το παιδί σας:

Αν ο αριθμός των παιδιών που παίζουν σε ένα φουσκωτό ή στο τραμπολίνο είναι μεγάλος, απευθυνθείτε στον υπεύθυνο, ενημερωθείτε σχετικά και σε μια τέτοια περίπτωση, ζητήστε να τηρήσει την ασφαλή αναλογία. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί η επιθυμία σας και ανησυχείτε για την ασφάλεια των μικρών της παρέας, απομακρύνετε το παιδί και διαλέξτε ένα άλλο παιχνίδι.

Αν υπάρχουν παιδιά με επιθετική συμπεριφορά ή μεγαλύτερα παιδιά, που κάνουν επικίνδυνα άλματα, σπρώχνουν τους συνομίληκούς τους κ.οκ., τότε λειτουργώντας προληπτικά, απομακρύνετε το παιδί σας.

Όπως όλα τα παιχνίδια και τα φουσκωτά δεν είναι για όλες τις ηλικίες. Αξιολογήστε ποιο ταιριάζει με την ηλικία του παιδιού σας.

Αν αγοράσετε εσείς κάποιο από τα φουσκωτά παιχνίδια φροντίστε να πληρεί τις βασικές προϋποθέσεις ασφαλείας, όσον αφορά στο υλικό κατασκευής, αφού υπάρχει ο κίνδυνος ρήξης του πλαστικού υλικού, ελέγξτε τις βαλβίδες και πόσο καλά στερεωμένες είναι, γιατί εγκυμονούν κινδύνους για πολύ μικρά παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, να αποφεύγετε προϊόντα με έντονη οσμή χημικών ουσιών. Έτσι ή αλλιώς να μην χάνετε από τα μάτια σας τα παιδιά. Καλές διακοπές και αναπηδήσεις!