Χιλιάδες προσκυνητές διανύουν σήμερα πεζη τη διαδρομή από τη Μυτιλήνη έως την Αγιάσο (απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων) ή πεζοπορούν από κάθε άλλο σημείο του νησιού, προκειμένου να προσκυνήσουν την ιστορική εικόνα της Παναγίας Σιών στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, σε πλαγιά του ορεινού όγκου του Ολύμπου.

Υπολογίζεται ότι θα πεζοπορήσουν περίπου 7.000 άτομα, ενώ θα ξεπεράσουν τις 50.000 οι προσκυνητές του Δεκαπενταύγουστου συνολικά.

Ανάμεσά τους και πολλοί Τούρκοι, που βρίσκονται στη Λέσβο γιορτάζοντας το Κουρμπάν Μπαιράμ, που φέτος συμπίπτει με το Δεκαπενταύγουστο.

Σύμφωνα με την παράδοση, τη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας με την επιγραφή «Μήτηρ Θεού Αγία Σιών» έφερε από τα Ιεροσόλυμα επί Εικονομαχίας ο ιερομόναχος Αγάθων ο Εφέσιος.

Η εικόνα αυτή αποτέλεσε το επίκεντρο της κατασκευής του ναού αλλά και της δημιουργίας της κωμόπολης, η οποία οφείλει σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή την ονομασία της σε παραφθορά της επιγραφής «Αγία Σιών» που φέρει η εικόνα της Παναγίας.

Η εκκλησία της Παναγίας, τρίκλιτη βασιλική, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ιδρύθηκε το 1170 και αποτέλεσε καθολικό μονής. Έλαβε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική μορφή της το 1815.

Ο ναός έχει μαρμάρινο τέμπλο των αρχών του 19ου αιώνα και τοιχογραφίες του 1838.

Στον περίβολο της Παναγίας της Αγιασώτισσας βρίσκονται το παρεκκλήσι των Αγίων Αποστόλων και εξαίρετοι μουσειακοί χώροι, όπου εκτίθενται φορητές εικόνες, χειρόγραφα, παλαίτυπα βιβλία, χρυσοκέντητα άμφια, δημιουργήματα εκκλησιαστικής μεταλλοτεχνίας και άλλα πολύτιμα αντικείμενα (μεταξύ αυτών, βυζαντινός σταυρός ευλογίας, που κατά την παράδοση έφερε μαζί του από τα Ιεροσόλυμα ο Aγάθων, καθώς και χρυσοκέντητος επιτάφιος της Παναγίας, κωνσταντινουπολίτικο δημιούργημα του 1812).