Για «ανυπολόγιστη ζημιά» στις τουριστικές επιχειρήσεις της Σαμοθράκης εξαιτίας του πολυήμερου ακτοπλοϊκού αποκλεισμού του νησιού που έφερε τα πάνω- κάτω στους επαγγελματίες του νησιού, των οποίων τώρα το τηλέφωνο χτυπά μόνο για ακυρώσεις, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Την ίδια στιγμή απευθύνει έκκληση προς την Πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία, για ταχύτατη και οριστική άρση του αδιεξόδου.

Όπως σημειώνει η ΠΟΞ, ο τουρισμός είναι βασικός τομέας που τροφοδοτεί την οικονομία του νησιού και πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της Σαμοθράκης.

«Δεδομένης της μικρής τουριστικής περιόδου του ακριτικού νησιού, η άνευ προηγουμένου κατάσταση έχει προκαλέσει μεγάλο «χτύπημα» στην αιχμή της σεζόν, με αποτέλεσμα οι ακυρώσεις τουριστών, κυρίως από τα Βαλκάνια, να είναι μαζικές» αναφέρει η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωσή της.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων υπογραμμίζει «την επιτακτική ανάγκη καθαρισμού, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των λιμένων που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί, αλλά και της επίσπευσης όλων των προβλεπόμενων ενεργειών, ούτως ώστε να επιλυθούν άπαξ τα προβλήματα πρόσβασης».

Επισημαίνει παράλληλα ότι χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση της τουριστικής προβολής του προορισμού, λόγω της αρνητικής δημοσιότητας που προκάλεσε η ταλαιπωρία των επισκεπτών και πήρε διαστάσεις από εκτενή ρεπορτάζ που φιλοξενήθηκαν σε ΜΜΕ γειτονικών χωρών.

Τέλος ζητεί επίσης «να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανακούφισης και διευκόλυνσης των πληγέντων, οι οποίοι δεν έχουν συνέλθει από την καταστροφή που υπέστησαν πριν δύο χρόνια από ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα ο πρόσφατος ακτοπλοϊκός αποκλεισμός του νησιού να τους οδηγεί σε απόγνωση».