Μνήμες του 2016 ξύπνησε η τραγωδία στα Γλυκά Νερά, όπου τραγικό θάνατο από επίθεση ροτβάιλερ βρήκε ένα βρέφος μόλις δύο μηνών.

Συγκλονίζει η τραγωδία στα Γλυκά Νερά

Συγκεκριμένα, το βρέφος δύο μηνών μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, από την μητέρα του, φέροντας πολλαπλά τραύματα από δάγκωμα σκύλου.

Το άτυχο κοριτσάκι δέχθηκε επίθεση από σκύλο ροτβάιλερ το οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κυκλοφορούσε ελεύθερο μέσα στο σπίτι. Κάτω από αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες ο σκύλος επιτέθηκε και άρχισε να δαγκώνει το δύο μηνών βρέφος στο πρόσωπο.

Όπως αναφέρει η μητέρα, όταν το περιστατικό έγινε αντιληπτό από την ίδια αλλά και το πατέρα, ήταν ήδη πολύ αργά. Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά δεν είχε σφυγμό.

Το τραγικό συμβάν διερευνάται από το Ανηλίκων.

Η τραγωδία στην Κοζάνη το 2016

Ένα παρόμοιο περιστατικό στην Κοζάνη το 2016 είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Ηταν Κυριακή του Πάσχα, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, σε οικία, μεταξύ της περιοχής Λευκάδια  και του Αργίλου στην Κοζάνη, όταν 5χρονο αγοράκι, δέχτηκε επίθεση από σκυλί ή σκυλιά ράτσας ροτβάιλερ.

Το παιδάκι βρισκόταν, μαζί με τη μητέρα του, στο σπίτι του ιδιοκτήτη των ροτβάιλερ και γιόρταζαν, μαζί και με άλλα άτομα, τo Πάσχα. Μετά την επίθεση ο 5χρονος μεταφέρθηκε αμέσως στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης από τη μητέρα του και φιλικό πρόσωπο, ενώ ειδοποιήθηκε – από γείτονες – και η αστυνομία.

Το παιδί χειρουργήθηκε και οι γιατροί έδωσαν μάχη για να το κρατήσουν στη ζωή, όμως, όπως αποδείχτηκε, τα τραύματα ήταν πολύ σοβαρά και δυστυχώς κατέληξε.

Οι ανατριχιαστικές περιγραφές γειτόνων που συγκλόνισαν

Σοκ είχαν προκαλέσει στο Πανελλήνιο οι περιγραφές από αυτήκοους – αυτόπτες μάρτυρες του μοιραίου περιστατικού.

«Περίπου στις 14:00 ήταν παρέα σπίτι του γείτονα με τα ροτβάιλερ. Άκουγα ένα παιδάκι να παίζει. Ακούω τρεις τσιρίδες τρόμου από το παιδάκι ξαφνικά. Σαν χτύπημα. Σπάνια τις ακούς. Σταμάτησαν μετά οι τσιρίδες. Είδα μετά την γυναίκα μου να τραβά τα μαλλιά της. Είχε βγει ο ιδιοκτήτης και προσπαθούσε να τραβήξει τα σκυλιά από πάνω του. Η μαμά του ούρλιαζε. Μετά το έβαλαν στο αυτοκίνητο και πήγαν στο νοσοκομείο. Τα σκυλιά ήταν αφηνιασμένα… Το δάγκωσαν. Η γυναίκα μου το είδε και το είχαν σηκώσει στον αέρα. Το τραβούσαν» είχε αναφέρει τότε μάρτυρας στο kozan.gr.

«Είδα σκυλί να τινάζει μια κόκκινη μπλούζα, δεν κατάλαβα αν είναι παιδί ή μπλούζα στην αρχή. Μετά άκουσα τον ιδιοκτήτη και έναν άλλο κύριο να ορμάνε πάνω στα ροτβάιλερ. Να παίρνουν βέργα και να χτυπάνε το σκυλί. Σήκωσαν το παιδί στον αέρα. Πήρα την Αστυνομία αμέσως» είχε σημειώσει στο τοπικό μέσο kozan.gr, ο δεύτερος γείτονας.

Οι κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Μετά την τραγωδία, ο εισαγγελέας Κοζάνης είχε απαγγείλει κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια στον 72χρονο ιδιοκτήτη των ροτβάιλερ.

Ο 72χρονος στην κατάθεση του στον εισαγγελέα είχε ισχυριστεί ότι τα τρία ροτβάιλερ ήταν κλεισμένα σε ειδικό χώρο στο ημιυπόγειο του σπιτιού του, ενώ τα υπόλοιπα 5 σκυλιά της οικογένειας ήταν κλεισμένα σε αποθήκη της αγροικίας.

Ο εισαγγελέας είχε απαγορεύσει στον 72χρονο να αποκτήσει άλλο ζώο

Εν τέλει στον 72χρονο αφαιρέθηκε το δικαίωμα να αποκτήσει άλλο ζώο.

Με εισαγγελική απόφαση τα σκυλιά ράτσας ροτβάιλερ που τραυμάτισαν θανάσιμα τον πεντάχρονο στην Κοζάνη μεταφέρθηκαν στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου Κοζάνης.

Ιδιοκτήτης ροτβάιλερ: Είμαι συντετριμμένος -Δεν ξέρω πώς άνοιξε η πόρτα

Για το τραγικό περιστατικό είχε μιλήσει ο ιδιοκτήτης των σκυλιών στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 όπου και είχε δηλώσει συντετριμμένος από όσα συνέβησαν.

«Είμαι συντετριμμένος. Τα πέντε ροτβάιλερ ήταν στο υπόγειο γκαράζ του σπιτιού και τα τρία σε χώρο φυλασσόμενο στην πίσω πλευρά. Δεν ξέρω τι μπορεί να έγινε».

Για τη στιγμή της επίθεσης των σκυλιών ο ίδιος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά «Όταν ακούσαμε τις φωνές του παιδιού τρέξαμε να δούμε τι συμβαίνει κι αμέσως με ένα ξύλο απομάκρυνα τα σκυλιά». «Τα 8 ροτβάιλερ προέκυψαν από 2 αναπάντεχες γέννες. Τα αγαπάω πολύ τα σκυλιά και γι’ αυτό δεν θέλησα να τα αποχωριστώ. Αν ήμουν έμπορος θα τα πουλούσα όσο ήταν μικρά. Τα αγαπάω σαν παιδιά μου», είχε σημειώσει.

Επιστημονική επιτροπή: «Επικίνδυνα» τα ροτβάιλερ που ευθύνονται για τον θάνατο του 5χρονου

Για το συμβάν είχε συνεδριάσει και η ειδική επιστημονική επιτροπή του Δήμου Κοζάνης στις εγκαταστάσεις του καταφυγίου αδέσποτων που διατηρεί ο Δήμος.

Εκεί αποφασίστηκε ομόφωνα ότι «όλα τα σκυλιά ράτσας ροτβάιλερ που κατασχέθηκαν από τον 72χρονο και που ευθύνονται για τον θάνατο του πεντάχρονου αγοριού στην Κοζάνη είναι επικίνδυνα».

Ο κτηνίατρος Γιώργος Βαμβακάς είχε δηλώσει μάλιστα ότι «δύο από τα ζώα είναι άρρωστα από τη νόσο λεϊσμανίασης, που είναι επικίνδυνη και μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ άλλα δύο ζώα έχουν ελάχιστη όραση, πράγμα που τα κάνει ακόμη περισσότερο επιθετικά».

«Τα ροτβάιλερ κατακρεούργησαν το παιδί μου σε 90 δευτερόλεπτα» – Η κατάθεση της μάνας του 5χρονου

«Ολα συνέβησαν μέσα σε ενάμιση λεπτό» είχε δηλώσει η μητέρα στην κατάθεσή της στον ανακριτή. «Ακουσα φωνές και βγήκα έξω. Είδα δύο σκυλιά να βρίσκονται πάνω από το παιδί, να το έχουν αρπάξει και να προσπαθεί ο ιδιοκτήτης και ο σύντροφός μου να το απελευθερώσουν. Μάλιστα ένα από τα σκυλιά επιτέθηκε και σε μένα και με δάγκωσε σε διάφορα σημεία του σώματός μου».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε τότε ο δικηγόρος της, η μητέρα και ο 5χρονος είχαν ξαναπάει στο σπίτι με τα ροτβάιλερ αλλά δεν είχαν επαφή με τα σκυλιά με εξαίρεση ένα κουτάβι 9 μηνών – το μοναδικό που κυκλοφορούσε ελεύθερα.

Οπως τονίζει, τα σκυλιά, όπως διαπίστωσαν όλοι οι συνδαιτημόνες την Κυριακή του Πάσχα ήταν αρχικά ελεύθερα αλλά μόλις ξεκίνησαν να φτάνουν οι επισκέπτες, τα έκλεισαν σε ειδικά φυλασσόμενο χώρο. Για άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, απελευθερώθηκαν, βρήκαν στο διάβα τους τον μικρό Στάθη που έπαιζε παραδίπλα και ακολούθησε το κακό.

«Ουδέποτε ο άτυχος Στάθης είχε επαφή με τα σκυλιά. Απελευθερώθηκαν είτε από χέρι ενηλίκου είτε βρήκαν κάποιο πέρασμα αν και το δεύτερο δεν το θεωρώ πιθανό» είχε αναφέρει ο δικηγόρος της μητέρας του Στάθη.

Συγκλονίζει η μητέρα του 5χρονου τρία χρόνια μετά

«Ηταν ένα μαύρο σύννεφο πάνω από το παιδί μου. Προσπαθούσαμε να του σώσουμε τη ζωή, αλλά αυτά συνέχιζαν να το δαγκώνουν», είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες στο Open η μητέρα του 5χρονου και πρόσθεσε: «Δεν ακούστηκε μία συγγνώμη ποτέ από αυτούς τους ανθρώπους».

Iδιοκτήτης ροτβάιλερ: «Η μάνα το έκανε για να πάρει αποζημίωση»

Την ίδια περίοδο, ο ιδιοκτήτης των ροτβάιλερ κάθισε στο εδώλιο για δολοφονία από αμέλεια. Οπως υποστηρίζει ο συνταξιούχος στρατιωτικός, η μητέρα ελευθέρωσε τα ροτβάιλερ για να σκοτώσουν το παιδί της και να πάρει αποζημίωση. «Αυτά τα πράγματα δεν στέκουν σε καμία ανθρώπινη λογική», λέει ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τη μητέρα, η οποία έχει φύγει από την Κοζάνη και εργάζεται ως οικοδόμος. Πριν από έναν χρόνο το δικαστήριο επιδίκασε ως αποζημίωση στη μητέρα το ποσό των 150.000 ευρώ, χρήματα τα οποία δεν έχει λάβει, όπως αναφέρει.

Η δική έχει αναβληθεί για τον Μάρτιο του 2020.