Ποδηλατάδες ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και το κλίμα διοργανώνουν τις επόμενες ημέρες αρκετοί φορείς με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας.

Στις περισσότερες απ’ αυτές οι διοργανωτές ζητούν από τους πολίτες απλώς να πάρουν το ποδήλατό τους και την καλή τους διάθεση και να συμμετάσχουν βοηθώντας μ’ αυτόν τον τρόπο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής όλων. Δείτε λεπτομέρειες για δύο απ’ αυτές.

«Ποδηλατούμε ενωμένοι για το Κλίμα»: Οι ποδηλάτες του Βόρειου Τομέα της Αττικής διοργανώνουν Ποδηλατοδρομία στις 21 Σεπτεμβρίου.

Μία ποδηλατοδρομία που θα περάσει απ’ όλα τα Δημαρχεία του Βόρειου Τομέα της Αττικής διοργανώνουν οι ποδηλάτες της εν λόγω περιοχής με στόχο να πιέσουν τις δημοτικές αρχές να κάνουν πιο γρήγορα βήματα προς τη βιώσιμη κινητικότητα με αλλαγές και υποδομές.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, η εξασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης ποδηλατιστών και πεζών είναι υποχρέωση της Πολιτείας και των Δήμων, όχι μόνο με τις απαραίτητες υποδομές, αλλά και με την εκμάθηση και αγωγή των πολιτών.

«Έτσι, οι πολίτες που χρησιμοποιούμε το ποδήλατο αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε ενεργά στην καμπάνια της Εβδομάδας Ευρωπαϊκής Κινητικότητας 2019 “EUROPEANMOBILITYWEEK 2019” περνώντας από όλα τα δημαρχεία του Βόρειου Τομέα της Αττικής και απαιτώντας να γίνει ένα βήμα ακόμη προς την Βιώσιμη Κινητικότητα και να κινηθούμε πιο γρήγορα.

Στο πέρασμά μας καλούμε κάθε δημότη και ειδικά τους μαθητές, να μας υποστηρίξουν με την παρουσία τους τοπικά. Στην “EUROPEANMOBILITYWEEK 2019” συμμετέχουν 2.086 πόλεις της Ευρώπης και 1.911 σύλλογοι για το ποδήλατο και περιβάλλον. http://www.mobilityweek.eu

Ταυτόχρονα ως ποδηλάτες συμμετέχουμε κι εμείς στην παγκόσμια πρωτοβουλία “Week for Future and Climate Justice» δίνοντας το μήνυμα στους δημοτικούς και πολιτειακούς άρχοντες, ότι η Βιώσιμη Κινητικότητα και η χρήση του ποδηλάτου αποτελούν θεμελιώδες εργαλείο στην μείωση των εκπομπών του άνθρακα και στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και απαιτούμε να τις υιοθετήσουν».

Αναμένονται πάνω από 2.717 εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.

https://globalclimatestrike.net

Οπως έχει αποδειχθεί περισσότερες υποδομές για το ποδήλατο, περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους οδηγεί περισσότερους ανθρώπους στην χρήση του ποδηλάτου και στο περπάτημα.

Η ποδηλατοδρομία θα επισκεφτεί και τα 14 δημαρχεία του Βόρειου Τομέα Αττικής και θα καταλήξει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα επιδοθεί επιστολή υπενθύμισης του Συμφώνου των Δημάρχων τονίζοντας τη σημασία της Βιώσιμης Κινητικότητας για τον στόχο της μείωσης των εκπομπών άνθρακα. «Και θα παραδώσουμε συμβολικά και μία γλαστρούλα στον Δήμαρχο για να την φυτέψει κάπου στο Δημαρχείο και να τη φροντίζει μέχρι την λήξη της θητείας του» σημειώνουν οι διοργανωτές.

«Στόχος είναι να ξεκινήσουμε 10 με 20 από το Δημαρχείο του Χολαργού και στην συνέχεια σε κάθε προάστιο θα προστίθενται 10 με 20 ακόμη μέχρι να φτάσουμε 200 με 300 ποδηλάτες στο υπουργείο Περιβάλλοντος όπου θα μας περιμένει ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκη».

Οι ποδηλάτες του Βόρειου Τομέα Αττικής θα κάνουν πετάλι «Ενωμένοι για το κλίμα».

Το video της εκδήλωσης θα καταχωρηθεί στα κεντρικά site των παγκόσμιων διοργανώσεων #EUROPEANMOBILITYWEEK 2019 και # WeekforFutureandClimateJustice ως Ελληνική Δράση.

Οι δήμοι που θα επισκεφτεί η ποδηλατοδρομία είναι οι εξής:

9:00 Δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού

Σε 3,9 χιλιόμετρα άφιξη 9:45 Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής

Σε 1,8 χιλιόμετρα άφιξη 10:15 Δημαρχείο Χαλανδρίου

Σε 2,9 χιλιόμετρα άφιξη 10:50 Δημαρχείο Φιλοθέης – Ψυχικού

Σε 3,6 χιλιόμετρα άφιξη 11:30 Δημαρχείο Γαλατσίου

Σε 3,3 χιλιόμετρα άφιξη 12:05 Δημαρχείο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Σε 1,9 χιλιόμετρα άφιξη 12:35 Δημαρχείο Νέας Ιωνίας

Σε 1,5 χιλιόμετρα άφιξη 13:00 Δημαρχείο Ηρακλείου

Σε 1,5 χιλιόμετρα άφιξη 13:25 Δημαρχείο Μεταμόρφωσης

Σε 3,3 χιλιόμετρα άφιξη 14:00 Δημαρχείο Λυκόβρυσης Πεύκης

Σε 1,5 χιλιόμετρα άφιξη 14:25 Δημαρχείο Αμαρουσίου

Σε 3 χιλιόμετρα άφιξη 15:00 Δημαρχείο Κηφισιάς

Σε 12,9 χιλιόμετρα άφιξη 16:20 Δημαρχείο Πεντέλης

Σε 5 χιλιόμετρα άφιξη 17:05 Δημαρχείο Βριλησσίων

Σε 7,8 χιλιόμετρα άφιξη 18:00 Υπουργείο Περιβάλλοντος

*Πρόκειται για μία συνολική διαδρομή 54 χιλιομέτρων που θα διαρκέσει 8 ώρες και 45 λεπτά (συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου των στάσεων 15 λεπτών σε κάθε Δημαρχείο).

Μέση ωριαία ταχύτητα 10Km/h.

Fancy Women Bike Ride – Kυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2019, σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Αθήνα, Μιλάνο, Βέρνη, Κολωνία, Λευκωσία, Βερολίνο, Λονδίνο, Βανκούβερ, Ουάσινγκτον, Σαν Χοσέ και πολλές άλλες πόλεις διοργανώνεται μία ποδηλατική παρέλαση γυναικών στον κόσμο: η Fancy Women Bike Ride.

Σ’ αυτήν μπορούν να συμμετέχουν όσες γυναίκες συμφωνούν με τους παρακάτω απλούς κανόνες:

1. Χαμογελούν

2. Χαιρετούν τον κόσμο

3. Ποζάρουν για τους φωτογράφους

Τι ακριβώς είναι όμως το Fancy Women Bike Ride; «Το Fancy Women Bike Ride είναι ένα κάλεσμα προς όλες εκείνες τις γυναίκες που θέλουν να είναι ορατές στο δρόμο, στην πόλη και στην κοινωνία», αναφέρει η Πινάρ Πινζούτι από το Μιλάνο, διεθνής συντονίστρια του Fancy Women Bike Ride.

Κάτι που άρχισε ως μια μικρή ποδηλατική βόλτα μεταξύ φίλων, εξελίχθηκε σε ένα ογκώδες κίνημα. Το Fancy Women Bike Ride δίνει την ευκαιρία στις γυναίκες να είναι περισσότερο ορατές στην κοινωνία και να απαιτήσουν ασφαλείς για το ποδήλατο πόλεις.

Το Fancy Women Bike Ride γεννήθηκε το 2013, χάρη στην Σεμά Γκιουρ, μία δασκάλα από τη Σμύρνη, που θέλησε να αμφισβητήσει τον ανδροκρατούμενο κόσμο της ποδηλασίας στην Τουρκία. Η Σεμά δημιούργησε μία εκδήλωση στο Facebook και προσκάλεσε τις φίλες της να μαζευτούν ένα κυριακάτικο απόγευμα για μία ποδηλατάδα. Δεν ήταν φυσικά σύμπτωση ότι αυτή έγινε την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Από τότε το Fancy Women Bike Ride λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Την επόμενη χρονιά, το 2014, το Fancy Women Bike Ride εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 10 πόλεις. Εθελόντριες οργάνωσαν ποδηλατοδρομίες γυναικών την ίδια μέρα και ώρα.

Το 2018 το Fancy Women Bike Ride οργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά με περισσότερες από 50.000 γυναίκες που συμμετείχαν σε 70 πόλεις στην Τουρκία και την Ευρώπη.

Το 2019 οι γυναίκες θα μαζευτούν σε 120 πόλεις.

«Η ποδηλατοδρομία των γυναικών είναι επιτυχημένη διότι καλωσορίζει όλες και όλους, το μήνυμά της είναι σαφές και διοργανώνεται από θαρραλέες και ανεξάρτητες γυναίκες», λέει η Πινάρ Πινζούτι.

Την εκδήλωση οργανώνουν γυναίκες που θέλουν να προσελκύσουν και άλλες γυναίκες στην ποδηλασία. Παράλληλα, ζητούν από τις τοπικές αρχές να βελτιώσουν την ασφάλεια στους δρόμους, να δημιουργήσουν υποδομή για τα ποδήλατα στον αστικό ιστό και να σχεδιάσουν υπηρεσίες φιλικές προς τις ποδηλάτισσες.

Παρ’ όλο που η ίδια η εκδήλωση λαμβάνει χώρα μόνο μία φορά το χρόνο, οι πρωτοβουλίες των γυναικών διαρκούν όλη τη χρονιά. Γυναίκες οργανώνουν μαθήματα ποδηλασίας στις γειτονιές τους, ομαδικές βόλτες με τα ποδήλατα τα Σαββατοκύριακα και ποδηλατικές εκδηλώσεις για οικογένειες και παιδιά.

*Η εκδήλωση της Αθήνας ξεκινάει στις 17.30 με αφετηρία την Πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ (Θησείο, πεζόδρομος Αποστόλου Παύλου).