Ηχηρή αντίδραση στους τουρκικούς σχεδιασμούς για άνοιγμα της Αμμοχώστου ετοιμάζει η Κύπρος.

Βασισμένη πάνω σε συγκεκριμένους άξονες και δράσεις, η Λευκωσία θα κινηθεί το προσεχές διάστημα προς την αντιμετώπιση των προκλητικών σχεδιασμών της Άγκυρας στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, η Λευκωσία θα έχει ως προμετωπίδα δράσης τις αναφορές του ψηφίσματος 550 των Ηνωμένων Εθνών στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι όποιες απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους είναι απαράδεκτες και ζητείται η μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Μάλιστα, στο ψήφισμα 550 έκανε αναφορά και ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζουρίκ.

«Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση» λέει ο ΟΗΕ

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε ότι παρακολουθούν το θέμα αλλά δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα.

Η αναφορά αυτή, οδηγεί τη Λευκωσία στο συμπέρασμα ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα εγείρει το θέμα κατά την επικείμενη συνάντηση του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο των διπλωματικών διεργασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, θεωρείται δεδομένο ότι κατά τις επαφές τους στη Νέα Υόρκη θα εγείρουν σε κάθε επίπεδο και με έμφαση το ζήτημα των νέων προκλήσεων της Τουρκίας τόσο στην Αμμόχωστο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το πρόγραμμα των επαφών τους το οποίο θα ανακοινωθεί προσεχώς περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγέτες χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και άλλους εκπροσώπους χωρών ή οργανισμών.

Σειρά δράσεων από την κυπριακή πλευρά

Πέραν αυτού, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, η Λευκωσία σε απόλυτο συντονισμό με την Αθήνα έχουν ήδη ζητήσει να συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ανέφερε ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί από τον περασμένο Ιούνιο όταν το ζήτημα είχε συζητηθεί στο Συμβούλιο, αλλά αντιθέτως, επιδεινώθηκε, με σειρά προκλητικών ενεργειών, της Τουρκίας και δηλώσεων, ακόμα και ανωτάτων Τούρκων πολιτειακών αξιωματούχων.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει προσηλωμένο στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Παράλληλα με τις ενέργειες σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, προχωρεί η υλοποίηση σειράς μέτρων για τα οποία ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμμοχώστου και άλλα τα οποία συναποφασίστηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό.

Είναι επίσης δεδομένο ότι ο Πρόεδρος θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Αμμόχωστο τόσο κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όσο και στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει.

Όσον αφορά τη σχετική μελέτη που πραγματοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναμένεται ότι η απόφαση θα ληφθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Αμμοχώστου όπως έγινε γνωστό, θα προβεί σε ενημέρωση προς ξένα ΜΜΕ για το θέμα της Αμμοχώστου, ενώ αντιπροσωπεία του Δήμου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 14 Οκτωβρίου για συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ.

Σημειώνεται επίσης, ότι, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου για την Αμμόχωστο μετά την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη από τη Νέα Υόρκη.

Στο πλαίσιο των ενεργειών που θα γίνουν σε όλα τα επίπεδα για την Αμμόχωστο, η Λευκωσία θέλει να περάσει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προβεί κατά καιρούς σε διάφορες πρωτοβουλίες, για τις οποίες ωστόσο συναντούσε την απροθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς.

«Βόμβες» Τσαβούσογλου για την Αμμόχωστο

Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα έχει προβεί σε σειρά προκλητικών ενεργειών αναφορικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κάνει ξεκάθαρα λόγο για το άνοιγμα της πόλης, η οποία παραμένει ερημωμένη έπειτα από την τουρκική εισβολή.

Ερωτηθείς για την Αμμόχωστο, κατά την παρουσία του σε εκπομπή του CNN Turk, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε απάντησε πως «ναι, κάνουμε προετοιμασίες, η Αμμόχωστος θα ανοίξει».

Υπογράμμισε, δε, πως κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στην Τουρκία τι να κάνει, ή να την εμποδίσει. «Κάνουμε προετοιμασίες για να ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων» είπε χαρακτηριστικά.

Καταγράφουν περιουσίες από τον Ιούλιο

Ήδη οι Τουρκοκύπριοι έχουν αρχίσει την καταγραφή περιουσιών στην Αμμόχωστο, από τα τέλη Ιουλίου. Τότε, είχε επισκεφτεί την πόλη ο «υπουργός Eξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι και είχε αναφέρει πως μετά από 45 χρόνια, για πρώτη φορά, μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία άρχισε τη διερεύνηση στην περιοχή.

Τότε, ο «υπουργός Eξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι και είχε αναφέρει πως μετά από 45 χρόνια, για πρώτη φορά, μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία άρχισε τη διερεύνηση στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι παράλληλα με τη γραφειακή δουλειά θα συνεχιστούν οι επιτόπιες έρευνες σε επίπεδο «ομάδας καταγραφής» με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων που θα προστεθούν στην ομάδα από διαφορετικά ιδρύματα τις επόμενες ημέρες.

Είπε επίσης ότι η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους θα συνεχίσει με σοβαρότητα τη μελέτη της στο θέμα σύμφωνα με την απόφαση που έχει λάβει. Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ακόμα ότι είναι αποφασισμένοι για εξελίξεις στην περιοχή που όπως είπε «έγινε σύμβολο του στάτους κβο».

«Μπορεί και πρέπει να δοθεί μια νέα πνοή τόσο στην Αμμόχωστου, τα Βαρώσια όσο και στην Κύπρο γενικότερα. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της «επιτροπής» και όλους όσοι παρακολούθησαν και συνέβαλαν στις εργασίες παρά τον καύσωνα και τον ήλιο», είπε.