«Ελα να τον βοηθήσουμε τον άνθρωπο. Τόσα και τόσα κάνουμε. Εξάλλου ποιος θα το βρει. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανακαλυφθεί. Εγώ έχω τον φάκελό του και θα τον καταχωνιάσω κάπου όπου κανείς δεν θα τον βρει. Είναι λοιπόν τελειωμένο…».

Σε αυτή την αναφορά φέρεται να έχει προχωρήσει – σε υποκλαπείσες συνομιλίες – υψηλόβαθμο στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να διευκολυνθούν έναντι παράνομης αμοιβής αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων σε παραλιακές περιοχές της Αττικής μετά από πυρκαγιές που κατέκαψαν σημαντικές δασικές εκτάσεις.

Πρόκειται για δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι δικαστικές αρχές σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. ενώ φέρεται να υπήρχε ενημέρωση και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για κύκλωμα διευκόλυνσης καταπατητών στο οποίο συμμετέχουν κρατικοί υπάλληλοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε διάφορες βαθμίδες. Σε μια πολύμηνη έρευνα που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» και αναδεικνύει τα συμφέροντα που σχετίζονται με δασικές πυρκαγιές και την προσπάθεια αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η εν λόγω έρευνα αφορά τρεις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2017 στα Καλύβια Θορικού και στη Λεωφόρο Αναβύσσου με αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν συνολικά περίπου 4.500 στρέμματα δασικής έκτασης. Ακολούθησαν τηλεφωνικές καταγγελίες στην Πυροσβεστική ότι αυτές οι φωτιές ήταν σκόπιμες και φαίνεται να δόθηκαν πληροφορίες για την εμπλοκή συγκεκριμένων ατόμων με στοιχεία τηλεφωνικών αριθμών. Επιπλέον, υπήρχε συνεχής ενημέρωση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Τόσκα, ανωτάτων αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, όπως και στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παρακολουθήσεις

Ειδικό ενδιαφέρον φέρεται να προέκυψε από αυτές τις παρακολουθήσεις για τις συνεννοήσεις που είχαν ιδιοκτήτες οικοπέδων στην περιοχή με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου έναντι αμοιβής περίπου 9.000-10.000 ευρώ να μην κηρυχθούν περιοχές αναδασωτέες. Ανάμεσα στα άλλα εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρεται να λέει σε ιδιώτες ότι θα τους εκδώσει έναντι αμοιβής «νομιμοποιητικό» έγγραφο, ότι μια έκταση είναι ιδιωτική και όχι δασική. «Θα σας δώσω κάτι ακραίο με άλλα για να δουλέψετε με άνεση. \

Και αν το σκαλίσει η αντιπολίτευση να είστε καλυμμένος». Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επικαλούνται βοήθεια από στελέχη της Περιφέρειας Αττικής οι οποίοι δηλώνουν ότι «θα εξαφανίσουν σχετικά έγγραφα που θα δείχνουν ότι η αναφερόμενη έκταση είναι δασική». Σύμφωνα με αξιωματούχους της Λεωφόρου Κατεχάκη που είχαν παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτής της έρευνας, στη δικογραφία περιλαμβάνεται συνομιλία των ιδιωτών με υψηλόβαθμο υπάλληλο του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο εν λόγω υπηρεσιακός παράγοντας εμφανίζεται να διαβεβαιώνει τους ιδιώτες ότι «εγώ θα προσπαθήσω να υποβαθμίσω τη βλάστηση που υπάρχει στην περιοχή. Θα πω ότι όταν το επισκέφτηκα είδα μόνο θάμνους…» .

Παράλληλα καταγράφονται συναντήσεις για παράδοση χρηματικών ποσών. Με κορυφαίο στέλεχος της Πυροσβεστικής να αναφέρεται σε μια πολύ σοβαρή υπόθεση δράσης εμπρηστών και καταπατητών στην Αττική για την οποία ωστόσο υπάρχει σημαντική καθυστέρηση».