Εως το 2021 θα έχει κατασκευαστεί το δίκτυο αποχέτευσης – και οι εξωτερικές διακλαδώσεις – στα Γλυκά Νερά και την Παιανία. Τα έργα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο. Ακολουθούν 180 χιλιόμετρα δικτύων στον Δήμο Παλλήνης (ο σχεδιασμός βρίσκεται σήμερα στη φάση ανάθεσης αναδόχου) και σειρά παίρνουν τα έργα σε Ραφήνα και Μαραθώνα, όπου στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Ο σχεδιασμός παρουσιάστηκε προχθές από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Χάρη Σαχίνη και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Αναστάσιο Τόσιο. Οπως επεσήμαναν και οι δυο τους, η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου στην Ανατολική Αττική όπου κατοικούν 250 χιλιάδες άνθρωποι έχει ως αποτέλεσμα να πληρώσουμε ως χώρα σε πρόστιμα (έπειτα από καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) 23,5 εκατ. ευρώ και κάθε χρόνο (μέχρι να υλοποιηθούν τα έργα) 4,8 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, πρόκειται για 900 χιλιόμετρα νέων δικτύων αποχέτευσης από τον Μαραθώνα έως τον Δήμο Σαρωνίδας με το κόστος της υλοποίησης των έργων να ανέρχεται σε 600 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα θα υλοποιηθούν με το μοντέλο της συγχρηματοδότησης όπου το 90% των χρημάτων θα προέλθει από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Βασίλειο των λυμάτων

Στο μεταξύ, η Ανατολική Αττική εξακολουθεί να παραμείνει το βασίλειο των λυμάτων. Στην περιοχή εκτιμάται ότι λειτουργούν περίπου 150 χιλιάδες βόθροι, με συνέπεια η ρύπανση από τα βοθρολύματα που ρίχνονται ανεξέλεγκτα σε ρεματιές και δρόμους να έχει χτυπήσει κόκκινο. Και το πρόβλημα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Οι διαφωνίες για τη χωροθέτηση, οι ενστάσεις και οι δικαστικές προσφυγές είναι οι βασικές αιτίες που δεν προχώρησαν οι εργασίες. Επιπλέον, γύρω από αυτό το πρόβλημα έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία που ασχολείται με την εκκένωση των βόθρων.

Το επόμενο βήμα

Σύμφωνα με τη νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, μετά την Ανατολική Αττική, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την εγκατάσταση δικτύων στον Ωρωπό αλλά και συνεννόηση με δήμους (όπως είναι τα Μέγαρα) προκειμένου να αναλάβει η εταιρεία τα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης, ιδίως στις περιπτώσεις που οι δήμοι αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς την ΕΥΔΑΠ.

Στο μεταξύ, όπως ειπώθηκε , δεν τίθεται ζήτημα από πλευράς ΕΥΔΑΠ για αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής. Ο διευθύνων σύμβουλος Χάρης Σαχίνης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα λειψυδρίας για την Αθήνα, στάθηκε ωστόσο ιδιαίτερα στο θέμα της επαναχρησιμοποίησης του νερού που είναι βασική αρχή του σχεδιασμού των νέων κέντρων επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική. Την ίδια ώρα, τα χρέη των ιδιωτών προς την ΕΥΔΑΠ ανέρχονται σε 162 εκατομμύρια ευρώ, αλλά όπως αναφέρθηκε «βαίνουν μειούμενα».

Εξάμηνη παράταση

Στο μεταξύ, όπως ειπώθηκε χθες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τα τεκταινόμενα στην εταιρεία, η ΕΥΔΑΠ σε συμφωνία με το Δημόσιο παρατείνει για έξι μήνες την ισχύουσα σύμβαση μέχρι την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για την υπογραφή της νέας σύμβασης. Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα αν παίζει το σενάριο περί ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Η απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου στην ερώτηση αυτή ήταν ότι με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το Δημόσιο κατέχει το 50% συν μία μετοχή της ΕΥΔΑΠ.