Κυνικός, αμετανόητος, προκλητικός. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής που όχι μόνο τα ήξερε όλα αλλά έδινε και τις εντολές στα Τάγματα Εφόδου, αποφάσισε στο δικαστήριο να ξεχάσει.

Αποποιούμενος κάθε ευθύνη για τη δολοφονία του Φύσσα, τις άγριες επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τα μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα,  πράγμα που έκαναν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής που πέρασαν από το ειδώλιο, ο «Φύρερ» αρνήθηκε κατηγορηματικά – με αστείες δικαιολογίες -κάθε σχέση με τη ναζιστική ιδεολογία του ίδιου και της ΧΑ- παρά την ύπαρξη πλήθους εγγράφων, μαγνητοφωνημένων ομιλιών αλλά και βίντεο- ντοκουμέντο, αναφερόμενος σε «σχήματα λόγου», προσπάθεια πολιτικής του εξόντωσης και λάθος ερμηνείες.

Αυτός δηλαδή που από τα νεανικά του χρόνια υμνούσε τη ναζιστική ιδεολογία και που ως αρχηγός της Χρυσής Αυγής σήκωνε το χέρι ψηλά χαιρετώντας ναζιστικά ή έλεγε ότι είναι η «σπορά των ηττημένων του 1945», τώρα… απογοήτευσε τους οπαδούς του.

Θέλοντας να γλιτώσει ο ίδιος και οι νεοναζί σύντροφοί του την κατηγορία της κατάλυσης του πολιτεύματος, σαν άλλος… λωτοφάγος ξέχασε τον βίο και την πολιτεία του.

Η δράση του όμως όλα αυτά τα χρόνια δείχνει το ακριβώς αντίθετο.

Ήδη από τον Μάιο του 2012 όπου η Χρυσή Αυγή εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, παίρνοντας 441.018 ψήφους (ποσοστό 6,97%) και 21 έδρες, τα έντυπα μέσα , οι ιστοσελίδες, τα κανάλια και τα σόσιαλ μίντια δεν σταμάτησαν να αναπαράγουν και να καταδικάζουν την συστηματική ξενοφοβική προπαγάνδα των στελεχών του κόμματος, οι οποίοι με την πρώτη ευκαιρία πετούσαν ρατσιστικές ατάκες και χαιρετούσαν ναζιστικά.

Οι ναζιστικοί χαιρετισμοί

Οι φωτογραφίες ντοκουμέντο μιλούν από μόνες τους.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ουκ ολίγες φορές έχει προβεί σε κινήσεις που δείχνουν ξεκάθαρα πως είναι ναζιστής.

Ηταν το 2016, όταν ο φυρερίσκος έκανε ναζιστικό χαιρετισμό υψώνοντας το χέρι του κατά την άφιξή του έξω από τα γραφεία του κόμματος στη Μεσογείων, όπου πραγματοποιούνταν συγκέντρωση για την επέτειο των Ιμίων.

Ο ίδιος άλλωστε είχε παραδεχτεί πως χαιρετά ναζιστικά σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Γουδή το 2012.

«Μας είπαν ναζί, αλλά δεν μας είπαν κλέφτες. Μπορεί να χαιρετάμε ναζιστικά, αλλά δεν είμαστε κλέφτες, τα χέρια μας είναι καθαρά» είχε πει κατά της διάρκεια της ομιλίας του, ενώ αμέσως μετά από αυτή τη φράση, ο κ. Μιχαλολιάκος είχε χαιρετήσει  ναζιστικά τους νεολαίους του κόμματος του.

Όταν ντυνόταν Ναζί

Εκτός από τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, ποιος μπορεί να ξεχάσει τις φωτογραφίες – ντοκουμέντο όπου ο Νίκος Μιχαλολιάκος και Χρήστος Παππάς αποδίδουν τιμή στους Χίτλερ-Μουσολίνι.

Ήταν το 2014, όταν η  Εφημερίδα των Συντακτών είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες με τους Νίκο Μιχαλολιάκο και Χρήστο Παππά να ποζάρουν μπροστά από το «ρούνο», το σύμβολο των ταξιαρχιών των Ες Ες που ευθύνονται μεταξύ άλλων για τις σφαγές σε Δίστομο και Κλεισούρα.

Απέδιδε τα εύσημα σε αυτούς που δολοφόνησαν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες και αιματοκύλισαν την Ευρώπη. Κι αυτό ήταν… παιχνίδι.

Στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί τότε περιλαμβάνονταν και φωτογραφικά ντοκουμέντα ναζισμού από τα πρώτα χρόνια της Χρυσής Αυγής.

Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος και ο δεύτερος τη τάξει Χρήστος Παππάς φωτογραφίζονταν μόνοι ή από κοινού με αρκετή υπερηφάνεια υψώνοντας το δεξί χέρι σε ναζιστικό χαιρετισμό, έχοντας περασμένη στο μπράτσο τους τη σβάστικα.

Μάλιστα το ίδιο έτος, λίγους μήνες πριν είχαν δημοσιευτεί κι άλλες άθλιες φωτογραφίες από την εγκληματική οργάνωση.

Σε αυτές φαίνονταν τουλάχιστον δέκα στελέχη της Χρυσής Αυγής, κυρίως του «πυρήνα» της Νίκαιας, να φορούν στολές παραλλαγής και να κρατούν αυτόματα όπλα σε χώρους εκπαίδευσης. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε κατασκήνωση της οργάνωσης στους καταρράκτες του ποταμού Νέδα. Σε μια από αυτές φαίνεται ο αρχηγός της οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος να χαιρετά ναναζιστικά.

Είχε γράψει  άρθρο για την λατρεία του στο Χίτλερ

Παρά την γενική πρόθεση να αποσιωπηθεί η λατρεία της Χρυσής Αυγής στο πρόσωπο του Χίτλερ, το άρθρο του Ν. Μιχαλολιάκου, στο τεύχος του περιοδικού της οργάνωσης τον Μάιο του 1987 με τίτλο «Χίτλερ για 1.000 χρόνια», όχι μόνο ήταν ανατριχιαστικά αποκαλυπτικό, αλλά και αποκάλυπτε την λατρεία που είχε προς το πρόσωπο του δικτάτορα.

«30 Απριλίου 1945, μια λαμπερή σελίδα της σύγχρονης Ιστορίας κλείνει. Ο Μεγάλος Aντρας του Εικοστού Αιώνα, ο εμψυχωτής και απόστολος της Επαναστάσεως του Αγκυλωτού Σταυρού είναι νεκρός. Χίλια εννιακόσια σαράντα πέντε, όλοι αυτοί που επίστεψαν στα μεγάλα ιδανικά της Εθνικοσοσιαλιστικής Επαναστάσεως νιώθουν παγωμένοι, νιώθουν διστακτικοί απέναντι στο μέλλον, σε ένα μέλλον χωρίς την παρουσία και την καθοδήγηση Εκείνου?», υπογραμμίζει ο Ν. Μιχαλολιάκος.

Ο ίδιος χαρακτήριζε τον Χίτλερ «Μεγάλο Οραματιστή της Νέας Ευρώπης» και «Μεγάλο Αρχηγό» ενώ στον σφαγιαστή-αρχηγό των Ες Ες, Ρούντολφ Ες, που ζούσε τότε, αποδίδεται ο χαρακτηρισμός του σεβάσμιου γέροντα και του τελευταίου «Μεγάλου» του Εθνικοσοσιαλισμού. «ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ», αναφέρει ο Ν. Μιχαλολιάκος σε ένα κρεσέντο ναζιστικής «υπερηφάνειας», «η γοητεία του Αγκυλωτού Σταυρού, το μεγαλείο της Μαυροκόκκινης Σημαίας είναι ζωντανό, σήμερα 42 χρόνια μετά συνεχίζουμε τη Μάχη για την τελική νίκη της Ράτσας μας?». Το κείμενο «κλείνει» με τον ναζιστικό χαιρετισμό γραμμένο στα γερμανικά «HEIL HITLER»!

Η ανωτερότητα του λευκού ανθρώπου, ρατσιστικά κηρύγματα για την κατωτερότητα των άλλων φυλών, συνωμοσιολογικά σενάρια για τον σιωνισμό και τους Εβραίους που βρίσκονται πίσω από την παγκοσμιοποίηση και την οικονομική κρίση αλλά και η αξιοποίηση των εμβλημάτων των ναζί, αποδίδουν το ιδεολογικό στίγμα της «Χρυσής Αυγής».

Το 2005 στην επέτειο για τη νίκη των συμμάχων επί των ναζιστών, το άρθρο μάλιστα δημοσιεύτηκε στο τεύχος της «Χρυσής Αυγής» με τίτλο «Εμείς δεν γιορτάζουμε τίποτα». Στην εισαγωγή του κειμένου αναφέρεται ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από «τη μοιραία άνοιξη του 1945 με τη νίκη των δυνάμεων του διεθνούς σιωνισμού επί της Εθνικοσιαλιστικής Γερμανίας και των οραμάτων που εκπροσωπούσε».

Είχε κάδρο με φωτογραφία του Χίτλερ στο σπίτι του

Εκτός από τα όπλα και τις σφαίρες που είχε εντοπίσει η αντιτρομοκρατική στο σπίτι του Νίκου Μιχαλολιάκου, όταν και ο ίδιος και όλη η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής συνελήφθη, η αστυνομικοί είχαν ανακαλύψει και ένα κάδρο σχετικά μεγάλο διαστάσεων με φωτογραφία του Αδόλφου Χίτλερ.

Το κάδρο μάλιστα δεν βρισκόταν κάπου κρυμμένο, άλλα σε εμφανές σημείο του σπιτιού.

Ο «Φύρερ» της εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να γλιτώσει ο ίδιος τη βαριά καταδίκη για τη δολοφονία Φύσσα, άδειασε όλους τους συντρόφους του.

Παρ΄ότι που τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής σηκώθηκαν προς τιμήν του «Πρίγκιπα Φύρερ», στο δικαστήριο ο ίδιος επέλεξε να τους εξευτελίσει και να τους «δώσει» ωμά, προκειμένου να γλιτώσει.

Ζήτησε και τα ρέστα

Ο «Φύρερ» της Χρυσής Αυγής  δήλωσε στο δικαστήριο ότι είναι εθνικιστής και όχι ναζιστής, ενώ ζήτησε τα «ρέστα» από το δικαστήριο σημειώνοντας ότι η σύλληψή του ήταν μία επιχείρηση ποινικοποίησης του πολιτικού κινήματος  και προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της Χρυσής Αυγής λέγοντας ότι δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση.

Ο «εθνικιστής» Μιχαλολιάκος ξέχασε να αναφερθεί στους ναζιστικούς χαιρετισμούς που έκανε με υπερηφάνεια σε συγκεντρώσεις του κόμματος, για τη στρατιωτική δομή του κόμματος καθώς και τις δολοφονικές επιθέσεις κατά μεταναστών από οπαδούς του νεοναζιστικού μορφώματος. Δήλωσε απλά αθώος για όλα όσα του καταλογίζουν τα οποία τα απέδωσε σε μία πολιτική σκευωρία και στόχευση κατά της Χρυσής Αυγής που κρατάει 25 χρόνια.

Πάντως η στάση του Μιχαλολιάκου κατά βάθος ήταν κάτι που περίμεναν πολλοί.

Έχει δείξει άλλωστε και στο παρελθόν ότι μπορεί να αδειάζει στεγνά τους ανθρώπους τους, να λέει ψέματα και να κάνει τον ανήξερο προκειμένου να βγει ο ίδιος από το κάδρο.

Τα γραπτά, όμως, μένουν. Οι φωτογραφίες μένουν, οι λόγοι του και τα πιστεύω του δεν άλλαξαν ούτε μια στιγμή. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος μπορεί να έγινε αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος (ντροπή για την ελληνική δημοκρατία) αλλά κατά βάθος παρέμεινε ένας νεοναζί με ακραία ιδεολογία και με φανερό μίσος κατά του κοινοβουλευτισμού