Φονικό και καταστροφικό είναι το πέρασμα του «Γηρυόνη» από πολλές περιοχές της χώρας. Τέσσερις είναι μέχρι τώρα οι νεκροί από την κακοκαιρία, ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω του το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας. Τα έντονα φαινόμενα, λίγο πριν υποχωρήσουν, «σφυροκοπούν» τα Δωδεκάνησα, τη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Μετά την είδηση του θανάτου των δύο ανδρών στη θαλάσσια περιοχή του Αντιρρίου, όταν το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν ανετράπη λόγω της κακοκαιρίας, νωρίς το βράδυ της Δευτέρας ήλθε και στο φως της δημοσιότητας και η είδηση για μία ακόμη νεκρή στη Ρόδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Ιαλυσό της Ρόδου. Την ώρα της μεγάλης νεροποντής, η 75χρονη βρισκόταν μέσα στο πλημμυρισμένο σπίτι της στην Iαλυσό.

Οπως μεταδίδει η ιστοσελίδα rodiaki.gr, η άτυχη γυναίκα ήταν μόνη της εκείνη την ώρα στο σπίτι. Η σφοδρή κακοκαιρία, που μετέτρεψε τους δρόμους σε χειμάρρους, ήταν η αιτία που το σπίτι της άρχισε να γεμίζει με νερά. Η ίδια δεν μπορούσε να αντιδράσει καθώς ήταν κατάκοιτη εδώ και χρόνια.

Στο σημείο κλήθηκαν και έφθασαν διασώστες του ΕΚΑΒ που προσπάθησαν να επαναφέρουν στη ζωή την άτυχη ηλικιωμένη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Πέθανε από ανακοπή

Η γυναίκα μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της στο νοσοκομείο της Pόδου, περί τις 18:00, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατός της δεν επήλθε από πνιγμό αλλά από ανακοπή, την οποία υπέστη όταν πλημμύρισε η υπόγεια κατοικία της. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να εξακριβωθεί τις επόμενες ώρες.

Στην Κω η τέταρτη νεκρή

Την ίδια ώρα, νεκρή στην παραλία «Ψαλίδι» του νησιού της Κω βρέθηκε 76χρονη κάτοικος του νησιού, η οποία νωρίς το πρωί είχε πάει για κολύμπι όπως κάθε μέρα, αφού επρόκειτο για χειμερινή κολυμβήτρια.

Πιθανόν ο θάνατος της να οφείλεται σε πνιγμό χωρίς να αποκλείονται και τα παθολογικά αίτια, πράγμα που θα ξεκαθαριστεί από τη διενέργεια νεκροτομής.

Την άτυχη 76χρονη βρήκαν οι συγγενείς της που ανησύχησαν όταν άργησε να επιστρέψει στο σπίτι.

Ο «Γηρυόνης» σφυροκοπά τα Δωδεκάνησα

Με σφοδρότητα το κύμα κακοκαιρίας χτυπά το νησί της Ρόδου έχοντας προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες και πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Οι δρόμοι στην πόλη αλλά και τα χωριά  έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους, ενώ διακοπές του ρεύματος και υπερχειλήσεις ποταμιών σε Αρχίπολη, Λάρδο  Ιαλυσό, Απολακκιά, Άγιο Ισίδωρο, Μανδρικό και έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους.προκαλέσει ανησυχία σε αρκετούς κατοίκους.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η rodiaki.gr η κατάσταση είναι δύσκολη και οι αρμόδιες υπηρεσίες συνιστούν εξαιρετική προσοχή σε όλους όσους κινούνται στο οδικό δίκτυο εντός ή εκτός της πόλης της Ρόδου.

Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, με το νερό να έχει φτάσει στο ένα μέτρο σε κεντρικούς δρόμους, ενώ έχουν πλημμυρίσει και σπίτια.

Η ένταση των ανέμων, που σε κάποιες περιοχές ξεπερνούν ακόμη και τα 8 μποφόρ ή και τα 9 μποφόρ, έχει καθηλώσει σκάφη, αλλά και αεροσκάφη.

Κατέρρευσε  γέφυρα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα dimokratiki.gr, κατέρρευσε το βράδυ της Δευτέρας, η γέφυρα στο Χαράκι, επί της Εθνικής Οδού Ρόδου-Λίνδου, συνέπεια της κακοκαιρίας Γηρυόνης.

Την 12η Νοεμβρίου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος είχε διατάξει το κλείσιμο της λόγω κινδύνου αιφνίδιας κατάρρευσής της, μετά την καταστροφή που υπέστη από την έντονη βροχόπτωση της 5ης Νοεμβρίου 2019.

Η συγκεκριμένη γέφυρα η οποία κατασκευάστηκε το 1972, παρακολουθείτο στενά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με συνεχείς αυτοψίες σε τακτά χρονικά διαστήματα και ειδικότερα μετά από κάθε νεροποντή.

Κλειστά σχολεία, σε επιφυλακή το νοσοκομείο

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, συνιστώντας στους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:«Λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, ο Δήμος Ρόδου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους, για να μην θέσουν σε κίνδυνο την ζωή τους».

Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν και την Τρίτη τα σχολεία της Ρόδου εξαιτίας των έντονων αυτών καιρικών φαινομένων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Με απόφαση του Δημάρχου Ρόδου (στάλθηκε στην Α΄/θμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου) αύριο Τρίτη 26-11-2019 όλα τα σχολεία του νησιού της Ρόδου (Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπ/σης) θα είναι κλειστά λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας έχει θέσει το Νοσοκομείο της Ρόδου και το ΕΚΑΒ σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας. Παράλληλα, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των διαθέσιμων ασθενοφόρων.

Απέραντος λασπότοπος η Κινέτα

Η κακοκαιρία που ξεκίνησε την επέλασή της από το βράδυ της Κυριακής, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην Κινέτα, όπου άνθρωποι κινδύνευσαν, με τις Αρχές να σπεύδουν για τον απεγκλωβισμό τους.

Η σφοδρή νεροποντή προκάλεσε χειμάρρους, οι οποίοι παρέσυραν φερτά υλικά σε δρόμους της Κινέτας, καθώς και στη νέα, αλλά και την παλιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, ενώ κορμοί δένδρων και τόνοι λάσπης παρέσυραν αυτοκίνητα.

Στην περιοχή της Κινέτας βρέθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη. Υπηρεσίες του υπουργείου πραγματοποίησαν περίπου 100 αυτοψίες σε σπίτια που υπέστησαν ζημιές, ενώ εκτιμάται ότι προβλήματα παρουσιάζουν τουλάχιστον 300 σπίτια.

Νωρίτερα, αυτοψία στην περιοχή πραγματοποίησε και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας και η επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που μετέβησαν στην περιοχή για αυτοψία.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια που οδήγησαν στο μέγεθος της καταστροφής στην Κινέτα, τα προκαταρκτικά στοιχεία παραπέμπουν στη ραγδαιότητα της βροχόπτωσης και στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018.

«Υπήρχαν κομμένα δέντρα, υπήρχαν παρεμβάσεις, υπήρχε ανάδυση του εδάφους σε πολύ μεγάλο βαθμό κι όλα αυτά μαζί με το νερό, ουσιαστικά συνετέλεσαν ώστε να έχουμε αυτές τις ζημιές στην Κινέτα» παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λέκκας.

Χαρακτηριστικά είναι εναέρια πλάνα από την περιοχή της Κινέτας που αποτυπώνουν το «σαρωτικό» πέρασμα του «Γηρυόνη» και τα οποία δείχνουν δρόμους βυθισμένους στις λάσπες.

Σοκαριστικές εικόνες από τη Σύμη

Την ίδια ώρα, σοκαριστικές είναι οι εικόνες από τη Σύμη που η κακοκαιρία «Γηρυόνης» σαρώνει με ορμητικά ποτάμια λάσπης να κάνουν τους δρόμους του νησιού επικίνδυνους.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από την κακοκαιρία στη Σύμη εντοπίστηκαν στην περιοχή Σαλαχούρης.

Όπως βλέπετε στα βίντεο που ανέβασε το Σύμη TV, τα ορμητικά λασπόνερα παρασέρνουν τα πάντα στο διάβα τους στα γραφικά δρομάκια του νησιού.

Προβλήματα και στη Βόρεια Ελλάδα

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία και στη Βόρεια Ελλάδα, με τους ισχυρούς ανέμους να «καθηλώνουν» τα πλοία στα λιμάνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Βόλος – Σποράδες, Καβάλα – Θάσος και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.

Στη Θεσσαλονίκη, τα έντονα φαινόμενα της κακοκαιρίας προκάλεσαν πτώσεις δένδρων, αποκολλήσεις λαμαρινών και μετακινήσεις κάδων απορριμμάτων και αντικειμένων στο οδόστρωμα.

Μεγάλα ήταν τα προβλήματα και στην Κατερίνη, όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε «ποτάμια».

Η Χαλκιδική που βρέθηκε στο «στόχαστρο» της προηγούμενης κακοκαιρίας, επλήγη και πάλι, καθώς ο «Γηρυόνης» χτύπησε την Ιερισσό, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια, σύμφωνα με το halkidikinews.gr.

Αλλά και στη Θάσο, η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με το kavalanews.gr.

Σε επιφυλακή τίθεται και η Πιερία, όπου τα ακραία φαινόμενα αναμένεται να χτυπήσουν εκ νέου τις επόμενες ώρες.

«Κολλημένοι» στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών

Παράλληλα, απίστευτη ταλαιπωρία αντιμετώπισαν δεκάδες οδηγοί στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών λόγω της κατολίσθησης στην περιοχή της Κινέτας, με τα αυτοκίνητα να παραμένουν καθηλωμένα για πάνω από 8 ώρες.

Το πρόβλημα προέκυψε από την κατολίσθηση στην περιοχή της Κινέτας.