Πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει η «ληστεία του αιώνα» στο Μουσείο της Δρέσδης στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας κλέφτες άρπαξαν κοσμήματα και άλλους θησαυρούς αξίας έως ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από το Μουσείο του Πράσινου Θόλου (Gruenes Gewoelbe) στη Δρέσδη.

Οι αρχές της Γερμανίας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να συλλάβουν τους δράστες της κλοπής.

Ο τρόπος δράσης των ληστών

Οι εισβολείς έκοψαν την ηλεκτροδότηση του μουσείου, το οποίο στεγάζει μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη συλλογές κοσμημάτων και βασιλικού πλούτου.

Στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας διακρίνονται δύο άνδρες να μπαίνουν από ένα παράθυρο, να σπάζουν τρεις προθήκες και να αφαιρούν ανενόχλητοι τα κοσμήματα.

Ερευνάται αν συνδέεται με την κλοπή μια πυρκαγιά που κατέστρεψε κοντά στο μουσείο έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή, που φέρεται να προκάλεσε πρόβλημα στο σύστημα συναγερμού.

H ανεκτίμητη λεία

Η ζημία που υπέστη το μουσείο είναι ανυπολόγιστη, καθώς όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι του μουσείου, τα σετ κοσμημάτων, με διαμάντια και πολύτιμες πέτρες, που κλάπηκαν έχουν πολύ μεγάλη αξία.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη των Μουσείων της Δρεσδης, Μάριον Ακερμαν, τρία από τα δέκα σετ των διαμαντένιων κοσμημάτων που φιλοξενούσε ο Πράσινος Θόλος έκαναν φτερά.

Υπάρχει δε φόβος να προσπαθήσουν οι ληστές να τα πωλήσουν στην αγορά, γεγονός που σημαίνει ότι θα τα διαλύσουν, καταστρέφοντας τα αντικείμενα αυτά.

Το κτίριο του μουσείου παραμένει αποκλεισμένο, με τη γερμανική αστυνομία να προσπαθεί να ακόμη να βρει πόσα και ποια ακριβώς κομμάτια έχουν κλαπεί.

«Δεν έχουμε ταυτοποιήσει δράστη ούτε έχουμε κάνει ακόμη συλλήψεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μάρκο Λάσκε.

Η κλοπή είναι ένα πλήγμα για ολόκληρο το κρατίδιο, δήλωσε ο Μίχαελ Κρέτσμερ, επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου της Σαξονίας.

«Τα έργα στον Πράσινο Θόλο και το Παλάτι δημιουργήθηκαν από τον λαό της Σαξονίας με σκληρή δουλειά πολλών αιώνων», δήλωσε.

Η ιστορία του μουσείου – Είχε αντέξει από τους βομβαρδισμούς του ΒΠΠ αλλά όχι από τη ληστεία…

Η συλλογή ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα από τον Αύγουστο τον Δυνατό, Εκλέκτορα της Σαξονίας και μετέπειτα Βασιλιά της Πολωνίας.

Ένας από τους γνωστότερους θησαυρούς της -το 41 καρατίων «Πράσινο Διαμάντι» της Δρέσδης – δεν βρισκόταν εκεί όταν έγινε η διάρρηξη επειδή ήταν δανεισμένο στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Ανάμεσα στα άλλα εκθέματα στη Δρέσδη περιλαμβάνεται ένα μεγέθους τραπεζιού γλυπτό ινδικής βασιλικής αυλής του 18ου αιώνα φτιαγμένο από χρυσό, ασήμι, σμάλτο, πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια.

Ένα άλλο είναι ένα χρυσό σερβίτσιο του καφέ φιλοτεχνημένο το 1701 από τον κοσμηματοποιό της αυλής Μέλχιορ Ντινγκλίνγκερ, διακοσμημένο με νωχελικά χερουβείμ.

Οι θησαυροί του Πράσινου Θόλου επιβίωσαν των συμμαχικών βομβαρδισμών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και μεταφέρθηκαν ως λεία πολέμου στη Σοβιετική Ένωση.

Το 1958 επιστράφηκαν στη Δρέσδη, την ιστορική πρωτεύουσα του κρατιδίου της Σαξονίας.