Υποχωρεί από αργά το βράδυ του Σαββάτου η κακοκαιρία «Ετεοκλής» που έφερε έντονα φαινόμενα και θυελλώδεις ανέμους σε αρκετές περιοχές της χώρας. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί από την Κυριακή, ενώ από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο καιρός θα αγγίζει τους 19 με 20 βαθμούς.

Σύμφωνα με τις καταγραφές 75 μετεωρολογικών σταθμών του Μετεωρολογικού και Κλιματικού Παρατηρητηρίου Αττικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία (47 χιλιοστά) και ακολούθησαν Παπάγου (43), Πάρνηθα (39), Πέραμα (36) και Αμπελόκηποι (35 χιλιοστά).

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο μετά τις συνεχόμενες κακοκαιρίες που έπληξαν τις περισσότερες περιοχές της χώρας, έρχονται σχεδόν ανοιξιάτικες συνθήκες τα μεσημέρια.

Όπως αναφέρει καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, τα διαστήματα με ηλιοφάνεια μεγάλα, η θερμοκρασία θα αγγίζει τους 19-20 βαθμούς και μάλιστα στα δυτικά και λίγο παραπάνω και οι άνεμοι θα είναι εξασθενημένοι.

Επισημαίνει δε ότι μετά από 6-7 μέρες ο καιρός αρχίζει και παρουσιάζει χαοτικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για τη συνέχεια.

Ο κ. Καλλιάνος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι: «Όσο πλησιάζει η ημέρα των Χριστουγέννων τόσο θα πυκνώνουν οι απόψεις ερασιτεχνών ή και ορισμένων επαγγελματιών Μετεωρολόγων για τον καιρό των Χριστουγέννων. Άλλοι θα μιλάνε για βροχές, άλλου για ήλιο και άλλοι για παγωνιά. Αν συνθέσουμε δε όλες αυτές τις απόψεις, μάλλον θα καταφέρουμε να μπερδευτούμε και όχι να προβλέψουμε τον καιρό».

Για τον καιρό τις επόμενες ημέρες ο γνωστός μετεωρολόγος αναφέρει ότι:

«Το μόνο που μπορούμε να ξέρουμε αυτή τη στιγμή, είναι ότι, μετά τις συνεχόμενες κακοκαιρίες που έπληξαν τις περισσότερες περιοχές της χώρας, έρχονται σχεδόν ανοιξιάτικες συνθήκες τα μεσημέρια. Αυτό σημαίνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που έρχεται, ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, τα διαστήματα με ηλιοφάνεια μεγάλα, η θερμοκρασία θα αγγίζει τους 19-20 βαθμούς και μάλιστα στα δυτικά και λίγο παραπάνω και οι άνεμοι θα είναι εξασθενημένοι.

Για το μετά διαφαίνεται μια πιθανότητα για έλευση πάλι βροχοπτώσεων αλλά και πάλι δεν το γνωρίζει κανείς. Μπορεί για παράδειγμα η καλοκαιρία να συνεχιστεί ή και πράγματι ο καιρός την παραεπόμενη εβδομάδα να καταστεί πάλι άστατος.

Πάντως, ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα που τα μεσημέρια θα είναι πολύ γλυκός και καιρός, νωρίς τα πρωινά ή και αργά τα βράδια θα επικρατεί μια σχετική ψύχρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας και παγωνιά για τα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Άρα, ναι μεν έρχεται σχεδόν η άνοιξη (για τα μεσημέρια) από την ερχόμενη εβδομάδα αλλά για μετά δεν ξέρει κανείς. Εγώ προσωπικά θα σας δώσω τον καιρό των Χριστουγέννων περί της 20 Δεκέμβρη. Ακόμη δεν έχω κάνει σεμινάρια για να χειρίζομαι γυάλινες σφαίρες ώστε να σας πω με απόλυτη ακρίβεια τον καιρό για μετά από 10 μέρες…»

Ζημιές σε Ηλεία  Αλυσίδες στην Κ. Μακεδονία

Τα ξημερώματα του Σαββάτου έπληξε με σφοδρότητα ο «Ετεοκλής» την Ηλεία, με αποτέλεσμα να προκληθούν κατολισθήσεις και να κοπεί στα δύο ο δρόμος που οδηγεί από το Καράτουλα στο Μουζάκι.

Περίπου στις 4 τα ξημερώματα έγινε αντιληπτό πως είχε διακοπεί πλήρως η κυκλοφορία στην περιοχή και με το πρώτο φως της ημέρας κινητοποιήθηκαν οι Αρχές ώστε να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Η πρώτη παρέμβαση που έγινε ήταν να καθαριστεί ο δρόμος από τους όγκους της λάσπης που «έπνιξαν» το σημείο, όπως μεταδίδει το ilialive.gr. Αυτήν την ώρα, η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί, ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει και νέα κατολίσθηση λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης.

Την ίδια ώρα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την Κεντρική Μακεδονία, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε ορεινά τμήματα του οδικού δικτύου.

Ο καιρός την Κυριακή

Βελτίωση θα εμφανίσει ο καιρός αύριο. Κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις, με λίγες τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο νότιο Αιγαίο, φαινόμενα που βαθμιαία θα σταματήσουν, αναμένονται την Κυριακή, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο, θα εκδηλωθεί παγετός νωρίς το πρωί.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από -2 έως 10 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 2 έως 16, στην Ήπειρο από 2 έως 17 βαθμούς, και στην Κεντρική Ελλάδα από 5 έως 16, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 7 έως 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 18, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 18 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και με προοδευτική εξασθένηση, ενώ τις απογευματινές ώρες στα νότια πελάγη θα επικρατήσουν ανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές κυρίως διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με αυξημένη πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, με προοδευτική περαιτέρω εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 10 έως 16 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις και περιορισμένη τοπικά ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς, ενώ περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.