Σε καταγγελία για τις απαράδεκτες συνθήκες, στις οποίες κάνουν μεταγγίσεις οι ασθενείς της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, προχώρησε η Αριστερή Συσπείρωση Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά (ΑΡΣΙ).

Σύμφωνα με την ΑΡΣΙ, οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς του νοσοκομείου υποβάλλονται σε μεταγγίσεις αίματος υπό… πολικές θερμοκρασίες, τουρτουρίζοντας από το κρύο, λόγω βλάβης στο σύστημα θέρμανσης της Μονάδας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρόμοιο πρόβλημα είχε υπάρξει και στις αρχές του Ιανουαρίου του 2019. Τότε, και αφού οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς είχαν ξεπαγιάσει για αρκετές μέρες κάνοντας μεταγγίσεις μέσα στο κρύο, είχε τελικά γίνει κατορθωτή μια προσωρινή τεχνική επιδιόρθωση.

Από τότε και μέχρι σήμερα, όμως, δεν έγινε απολύτως τίποτα, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί της ΑΡΣΙ.

«Κούφια λόγια, κανένας δεν νοιάζεται για τους ασθενείς και ειδικά για όσους κάνουν μεταγγίσεις»

Οι πολιτικοί παράγοντες καυγαδίζουν μεταξύ τους, επισημαίνουν οι γιατροί, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τους ασθενείς, όπως τονίζουν στην καταγγελία τους.

«Έτσι πραγματικά ηχούν κούφια και γελοία τα λόγια που ανταλλάσσουν όταν καυγαδίζουν (δήθεν) μεταξύ τους οι πρώην και οι νυν υπουργοί Υγείας  προσπαθώντας να αποδείξουν πως οι μεν ενδιαφέρονται περισσότερο από τους δε (και τούμπαλιν) για τους ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων. Γιατί η αλήθεια είναι πως και οι μεν και οι δε αυτές τις εορταστικές μέρες ζεσταίνονται μια χαρά στα σπίτια τους, στα γραφεία τους ή στο κτίριο της Βουλής ενώ αντίθετα οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς (για τους οποίους το ραντεβού της μετάγγισης αίματος είναι θέμα ζωής ή θανάτου), τουρτουρίζουν αβοήθητοι.

Δεν ανεχόμαστε οι ασθενείς μας να αντιμετωπίζονται διαρκώς από την πολιτεία ως «παιδιά ενός κατώτερου θεού».  Δεν ανεχόμαστε οι ιδιαίτερα ευαίσθητες ομάδες (όπως οι πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από χρόνιες αναιμίες) να αντιμετωπίζονται ως «περιττό βάρος». Δεν ανεχόμαστε το ΣΚΟΠΙΜΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ που γίνεται σε βάρος των δημόσιων νοσοκομείων ώστε να δικαιολογηθεί η πλήρης ιδιωτικοποίησή τους και τα ΣΔΙΤ που προωθεί και προπαγανδίζει η σημερινή κυβέρνηση.

Να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους όλοι οι αρμόδιοι αλλιώς υπογράφουν την ομολογία συνενοχής τους.»