Προ των πυλών βρίσκεται η νέα ψυχρή εισβολή που ονομάζεται «Ηφαιστίων» και αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας το πρωί της Κυριακής.

Μάλιστα, όπως έχει προβλέψει ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, αναμένεται να είναι η ισχυρότερη του φετινού χειμώνα.

Τα μέτρα της Πολιτείας αυτή τη φορά είναι αυξημένα, ενώ η Τροχαία έχει εκδώσει ανακοινώσεις που αφορούν στην κυκλοφορία σε όλους τους οδικούς άξονες της χώρας.

Τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας

Βροχές, χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, έντονο ψύχος και πολύ θυελλώδεις άνεμοι θα είναι τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων» που θα επηρεάσει τη χώρα μας από το πρωί της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το meteo.gr, βροχές θα σημειωθούν από τις πρωινές ώρες της Κυριακής στο Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά στα νότια θα ενισχυθούν.

Παράλληλα, από το πρωί βροχές κατά τόπους ισχυρές και χιόνια στα ορεινά θα σημειωθούν στο Βόρειο Αιγαίο, στη Νότια Χαλκιδική και στη Θράκη, φαινόμενα τα οποία στη συνέχεια θα επεκταθούν στο Κεντρικό Αιγαίο, στην Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά και στην Πελοπόννησο ενώ προς το βράδυ θα επηρεάσουν και το Νότιο Αιγαίο.

Από το μεσημέρι κι έπειτα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας, της Βόρειας Εύβοιας και της Κεντρικής και Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, και προς το βράδυ στην Αττική. Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στη Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία έως το μεσημέρι και τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στη Ήπειρο από το μεσημέρι.

Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ο ολικός υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται κατά το τρίωρο 5/1/2020, 23:00 – 6/1/2020, 02:00, ενώ σημειώνονται και οι περιοχές των κυριοτέρων φαινόμενων.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στο Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο και θα φτάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα παρουσιάσει πτώση που στα βόρεια θα φτάνει τους 4 με 6 βαθμούς.

Ο καιρός των Θεοφανείων

Την Δευτέρα των Θεοφανείων (6/1) αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ολικός παγετός σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές, χιονοπτώσεις κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία και Βορειοανατολική Πελοπόννησο που γρήγορα θα περιοριστούν στην Αττική και στην Εύβοια, ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου  και περαιτέρω ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, όπου θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω κακοκαιρίας

Ενόψει του έντονου ψυχρού κύματος κακοκαιρίας, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο και τους θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, που, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, θα επηρεάσει από αύριο το πρωί τη βόρεια Ελλάδα, η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προχωρά στις ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, από τα ξημερώματα της Κυριακής (6.00) έως τα μεσάνυχτα (24.00) της Δευτέρας.

Ορεστιάδα: Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 72ο χλμ έως το 160ο χλμ της Εθνικής Οδού (Ε.Ο.) Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου.

Αλεξανδρούπολη: Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Ε.Ο 2 Αλεξανδρούπολης-Γέφυρας Κήπων, Ε.Ο. 2β Αλεξανδρούπολης -Γέφυρας Μέστης, Ε.Ο. 51 Αλεξανδρούπολης-Μάνδρας, Ε.Ο. 53 Αλεξανδρούπολης-Αισύμης-Δερείου-ελληνοβουλγαρικών συνόρων και Εγνατία Οδό από χιλιομετρική θέση (χ.θ.) 591,7 έως χ.θ. 657,7.

Ροδόπη: Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό από χ.θ. 545,6 έως και 591,7 και από τον Ανατολικό Κόμβο (Α/Κ) Κομοτηνής έως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (κάθετος άξονας Α23) και αντίστροφα, από το 1ο έως το 26ο χλμ Ε.Ο. Κομοτηνής- Π. Λάγους (γέφυρα), από το 1ο έως και το 32ο χλμ Παλαιάς Ε.Ο. Κομοτηνής-Ιάσμου-Αμαξάδων (γέφυρα) και από το 1ο έως και το 36ο χλμ Ε.Ο. Κομοτηνής-Σαπών-Διασταύρωσης Μέστης.

Ξάνθη: Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, μεταξύ της χ.θ. 496,9 του Α/Κ Χρυσούπολης έως τη χ.θ. 545,6 του Α/Κ Βανιάνου. Επίσης στις Ε.Ο. Ξάνθης- Καβάλας, Ξάνθης-Κομοτηνής, Ξάνθης-Δράμας και Ξάνθης- Ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Καβάλα: Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού και στο λοιπό Ε.Ο. δίκτυο του Νομού Καβάλας.

Δράμα: Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το 4ο χλμ (Δ/νση Ξηροπόταμου) έως το 53ο χλμ (τελωνείο Εξοχής), στην Ε.Ο. Δράμας-Εξοχής, από το 4ο χλμ (κυκλικός κόμβος ΚΟΥΡΟΣ HOTEL μέχρι το 16ο χλμ (Μάρμαρα Σκαρη), όρια με Νομό Καβάλας στην Ε.Ο. Δράμας-Καβάλας, από το 16ο χλμ (οικισμός Νικηφόρου) μέχρι τα όρια με το Νομό Ξάνθης στην Ε.Ο. Δράμας-Ξάνθης και από το 5ο χλμ (Δ/ση SOFTEX) , μέχρι τα όρια Νομό Σερρών (γέφυρα Μαυρολεύκης) στην Επαρχιακή Οδό Δράμας-Αμφίπολης.

Επίσης, από την αστυνομική διεύθυνση Ημαθίας, ανακοινώθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, από τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου έως τον ανισόπεδο κόμβο Πολυμύλου, από την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) από τη Γέφυρα Λουδία έως τα όρια με την Κοζάνη και την εθνική οδό (πρώην Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών) από διασταύρωση Μπαλτζή έως τα όρια της Πιερίας.

Στο νομό Κιλκίς, η απαγόρευση θα ισχύσει για όλα τα φορτηγά οχήματα άνω των 1,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας επί της Α.Θ.Ε (πρώην ΠΑΘΕ), από το 516 χλμ έως το 548 χλμ και επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ν.Πετριτσίου από το 25 χλμ έως το 89 χλμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Πέλλας, η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών ισχύει για όλο το εθνικό οδικό δίκτυο. Στην Πιερία απαγορεύεται η κίνηση στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης από Πλαταμώνα μέχρι Κλειδί, στις παλιές εθνικές οδούς Ευαγγελισμού – Λεπτοκαρυάς και Θεσσαλονίκης – Κατερίνης καθώς και στην 13η Εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας.

Στο νομό Σερρών η απαγόρευση ισχύει στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Λαγκαδά – Σέρρες – Προμαχώνα (από τη χθ 95,5 έως την χθ 33,0), στην εθνική οδό Σερρών – Θεσσαλονίκης (χθ 0 έως την χθ 10,3), στην εθνική οδό Σερρών Δράμας (από τη χθ 0 έως την χθ 52,2), την εθνική οδό Μεσοράχης – Αμφίπολης (από τη χθ 0 έως την χθ 27,5) και την επαρχιακή οδό Δράμας – Αμφίπολης (από τη χθ 14,5 έως τη χθ 50).

Τέλος, στο νομό Χαλκιδικής απαγορεύται η κυκλοφορία των φορτηγών φορτίου άνω των 1,5 τόνου στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Γαλάτιστα – Άγιος Πρόδρομος (νέα χάραξη προς Αρναία) – Αρναία – Παλαιοχώρι – Στρατώνι – Ιερισσός. Επίσης, στη Ν.Ε.Ο. Αγιος Πρόδρομος – Πολύγυρος, την Π.Ε.Ο. Γαλάτιστας – Άγιος Πρόδρομος – Πολύγυρος, την Π.Ε.Ο. Αγίου Προδρόμου – Αρναίας και τη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Μουδανιών.

Στην Αχαΐα:

– Στην Ολυμπία Οδό, από την χιλιομετρική θέση 157,630, έως την χιλιομετρική 226,00 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

– Στην εθνική οδό Πατρών -Πύργου, στα όρια του νομού Αχαΐας.

– Στην εθνική οδό Πατρών – Τρίπολης, από τα όρια του νομού Αχαΐας, έως και τα όρια με τον νομό Αρκαδίας, στην περιοχή Τριπόταμα, όπου συμπεριλαμβάνεται και τμήμα του νομού Ηλείας.

Επιπλέον, στο οδικό δίκτυο του νομού Αχαΐας θα απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων που δεν θα φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, όταν θα επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δηλαδή χιονόπτωση και παγετός.

Στην Ηλεία:

*Στην νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου, από τα όρια του νομού Αχαΐας, έως και τον Πύργο.

*Στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου, από τα όρια του νομού Αρκαδίας, μέχρι και τον Πύργο.

*Στην εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας, από την γέφυρα του ποταμού Αλφειού, μέχρι και την γέφυρα του ποταμού Νέδα.

Στην Αιτωλοακαρνανία:

Στην περιοχή της αστυνομικής διεύθυνσης Ακαρνανίας (Αγρίνιο) η προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου, θα ισχύσει σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος του αυτοκινητόδρομου της Ιονίας οδού.

Στην περιοχή της αστυνομικής διεύθυνσης Αιτωλίας (Μεσολόγγι) η προσωρινή απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω του1,5 τόνου, θα ισχύσει στα εξής σημεία:

*Στον αυτοκινητόδρομο της Ιονίας οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τον ανισόπεδο κόμβο Αντιρρίου, έως τον ανισόπεδο κόμβο Ρίγανης.

*Στην νέα εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τον κόμβο Αντιρρίου, έως την γέφυρα Αλάμπεη.

*Στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιτέας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τον κόμβο του Αντιρρίου, έως την γέφυρα του Μόρνου.

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης, ενώ όλα τα οχήματα που δεν φέρουν ειδικά ελαστικά θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς θα γίνονται έλεγχοι από την τροχαία σε όλο το εθνικό δίκτυο και δεν θα επιτρέπεται η κίνηση σε αυτοκίνητα που δεν έχουν εφοδιαστεί με αλυσίδες. Τέλος οι πολίτες που πρόκειται να μετακινηθούν καλούνται να ενημερώνονται συνεχώς (πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού) από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και το διαδίκτυο για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Οι εν λόγω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αποσκοπούν στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων, την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και την εξυπηρέτηση του κοινού ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που συμπίπτουν με τις μετακινήσεις του τριημέρου των Θεοφανίων και κυρίως με την επιστροφή των εκδρομέων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε ΠΑΘΕ και Ιονία Οδό

Η Κοινοπραξία Νέα Οδός, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με Απόφαση της Τροχαίας από αύριο Κυριακή 5 Ιανουαρίου και ώρα 6:00 έως τη Δευτερά 6 Ιανουαρίου και ώρα 24:00, τίθεται σε ισχύ πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω του 1,5 τόνου για λόγους ασφαλείας και αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, εξαιτίας των επικείμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η διακοπή αφορά το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ καθώς και τον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού .

Η Κοινοπραξια παρακαλεί όλους τους επαγγελματίες οδηγούς να συμμορφωθούν με τις εντολές της Τροχαίας.

Η Νέα Οδός, υπογραμμίζει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων πρέπει να αποφεύγονται όλες οι άσκοπες μετακινήσεις.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Κεντρική Οδός, για τα φορτηγά άνω του 1,5 τόνου για το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, καθώς και το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65 που βρίσκεται σε λειτουργία από Ξυνιάδα έως και Τρίκαλα.

Επίσης παρόμοιο απαγορευτικό έχει εκδόσει η Τροχαία και για την Ολυμπία Οδό ( Ελευσίνα- Πάτρα) αλλά για τους Αυτοκινητοδρόμους Αιγαίου (Λαμία – Κατερίνη).

Η Ολυμπία Οδός δίνει στους οδηγούς τις παρακάτω συμβουλές προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν :

Πριν από το ταξίδι

  • Συμβουλευτείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ενημερωθείτε για τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο και αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μην ταξιδέψετε.
  • Μην ξεκινάτε χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες και εάν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι ξέρετε να τις τοποθετήσετε. Ένα ζευγάρι αδιάβροχα λεπτά γάντια είναι απαραίτητα για την τοποθέτηση.
  • Προτιμήστε να ταξιδέψετε πρωινές ώρες.
  • Βεβαιωθείτε ότι το καλοριφέρ & το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου λειτουργούν σωστά και ότι έχετε μαζί τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο.
  • Γεμίστε το ντεπόζιτο με καύσιμα και το δοχείο αποθήκευσης νερού για τον καθαρισμό των τζαμιών με αντιπηκτικό υγρό.

Οδηγώντας στο χιόνι

  • Μην πατάτε δυνατά το γκάζι και αποφεύγετε τις απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας.
  • Οδηγείτε ήρεμα, χωρίς βιασύνη, με χαμηλή ταχύτητα και απαλές κινήσεις του τιμονιού.
  • Επιβραδύνετε, κατεβάζοντας σταδιακά τις ταχύτητες και αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το πεντάλ του φρένου.
  • Διευκολύνετε το έργο των εκχιονιστικών κρατώντας αποστάσεις. Μην τα προσπερνάτε και μην τους φράσσετε τον δρόμο.
  • Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της Τροχαίας και του αρμόδιου προσωπικού της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.

Τοποθέτηση αλυσίδων

  • Εάν η Τροχαία διατάξει την υποχρεωτική χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, σταματήστε στο πλησιέστερο parking ή Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) του αυτοκινητόδρομου, προκειμένου να τις τοποθετήσετε. Μην ξεχνάτε ότι οι αλυσίδες:
  • Τοποθετούνται πάντα στους κινητήριους τροχούς και στα οχήματα με μόνιμη τετρακίνηση τοποθετούνται στους μπροστινούς τροχούς.
  • Είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.
  • Η ταχύτητα με αλυσίδες σε χιονισμένο οδόστρωμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40χλμ./ώρα.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης  υποδεικνύει στους οδηγούς να καλέσουν στο 1025 ή στο 2710-562.000.