Μπορεί η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» να σαρώνει τη χώρα, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε αρκετούς Χριστιανούς απ΄όλη την Ελλάδα να βουτήξουν στα παγωμένα νερά την ημέρα του εορτασμού των Θεοφανίων προκειμένου να πιάσουν τον σταυρό.

Ωστόσο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που σε μερικά νησιά έφτασαν μέχρι και τα 10 μποφόρ, δεν έλειψαν και τα απρόοπτα κατά τη διάρκεια της ρίψης του Σταυρού.

Αυτοί που δυσκολεύτηκαν περισσότερο στο να βρουν τον σταυρό στο νερό ήταν οι νησιώτες, καθώς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη τα κύματα ήταν τεράστια, ενώ εκείνοι που πάγωσαν περισσότερο ήταν οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας.

Στη Φλώρινα μάλιστα ο σταυρός δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ ο ιερέας στη Κεφαλονιά έπεσε στη θάλασσα χάνοντας την ισορροπία του από τους ισχυρούς ανέμους.

Ευτυχώς πάντως παρά τις δυσκολίες δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή άλλα απρόοπτα κατά τη διάρκεια του αγιασμού των υδάτων.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο «Ηφαιστίων» δυσκόλεψε τόσο όσους Χριστιανούς  συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την τελετή αλλά και όσους τολμηρούς πήραν την μεγάλη απόφαση να βουτήξουν.

«Άφαντος» ο σταυρός στη Φλώρινα

Ένα απρόοπτο είχαν κατά τη διάρκεια του αγιασμού των υδάτων στη Φλώρινα.

Ειδικότερα παρ΄όλο που η θερμοκρασία άγγιξε τους -3 βαθμούς Κελσίου αρκετοί ήταν εκείνοι που βούτηξαν στον ποταμό για να πιάσουν τον Σταυρό, αλλά χωρίς επιτυχία.

Ο ιερέας έριξε τον Σταυρό  πιο μακριά από το σημείο που είχαν υπολογίσει με αποτέλεσμα να μην ξέρουν που έχει πάει ο σταυρός.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι πιο τολμηροί κάνουν προσπάθεια να βρουν που έπεσε, ενώ δεκάδες είναι οι κάτοικοι που παρακολουθούν την προσπάθεια.

Δείτε το βίντεο με το σταυρό:

Τα 10 μποφόρ δεν σταμάτησαν τους Χιώτες

Τα 10 μποφόρ αψήφησαν τρεις γενναίοι Χιώτες προκειμένου να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Χίου, Μάρκος, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες έριξε στη θάλασσα τον σταυρό με τους τρεις τολμηρούς άνδρες να βουτούν στα παγωμένα νερά.

Οπως αναφέρει το politischios.gr φέτος οι τολμηροί, που αψήφησαν τις καιρικές συνθήκες ήταν μόλις 3, που με περίσσια θέληση έπεσαν στα φουρτουνιασμένα νερά του κεντρικού λιμένα της Χίου, λαμβάνοντας την ευχή του Μητροπολίτη Χίου αλλά και των παρισταμένων.

Νωρίτερα, από τον Καθαγιασμό των υδάτων τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων της πόλης της Χίου, παρουσία των αρχών του νησιού αλλά και δεκάδων πιστών.

Δείτε το βίντεο με τον καθαγιασμό των υδάτων στο Λιμάνι της Χίου τα Θεοφάνια:

Ιερέας βρέθηκε στη θάλασσα εξαιτίας της κακοκαιρίας

Οι θυελλώδεις άνεμοι που έφερε η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» προκάλεσαν ένα απρόοπτο την ώρα του αγιασμού των υδάτων στη Σκάλα Κεφαλονιάς.

Ειδικότερα την ώρα που ο ιερέας πλησίασε τη φουρτουνιασμένη θάλασσα για να ρίξει τον τίμιο σταυρό, ο αέρας τον έριξε κάτω.

Ο ιερέας με την βοήθεια των πιστών σηκώθηκε και έκανε ακόμη μία προσπάθεια να ρίξει τον σταυρό στη θάλασσα.

Ο σταυρός ήταν δεμένος με σχοινί λόγω της κακοκαιρίας, ενώ μόνο μία γυναίκα μπήκε στο νερό για να τον πιάσει.

Δείτε το βίντεο του KefaloniaClick.gr:

Τολμηροί Κρητικοί στο λιμάνι του Ηρακλείου

Δεν φοβήθηκαν τους ισχυρούς ανέμους που έφερε ο «Ηφαιστίων» ανήμερα των Θεοφανίων και πολλοί Κρητικοί έπεσαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον Σταυρό.

Οπως φαίνεται από το βίντεο που δημοσίευσε στο Facebook η σελίδα «Οψεις Ηρακλείου» η ρίψη του σταυρού γίνεται εν μέσω θυελλωδών ανέμων.

Ωστόσο, περίπου 15 άτομα, μεταξύ των οποίων διακρίνεται και μια γυναίκα, αψήφισαν τις χαμηλές θερμοκρασίες και βούτηξαν τιμώντας την ημέρα.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Μηνά, από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίο. Δείτε στο παρακάτω βίντεο την ρίψη του Σταυρού στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης.

Πάνω από 30 άτομα βούτηξαν στα παγωμένα νερά στο λιμάνι της Πάτρας

Περισσότερα από 30 άτομα αψήφησαν τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σήμερα Θεοφάνια σε ολόκληρη τη χώρα και βούτηξαν στα παγωμένα νερά του βόρειου λιμανιού της Πάτρας για να πιάσουν τον σταυρό.

Τελικά, τον σταυρό τον έπιασε ένα 19χρονος, ο όποιος είχε βουτήξει άλλες πέντε φορές στο παρελθόν.

Αμέσως μετά ο 19χρονος παρέδωσε τον σταυρό στον μητροπολίτη Πατρών, Χρυσόστομο, ο οποίος με την σειρά του τού δώρισε έναν επιστήθιο σταυρό, ενώ στους υπόλοιπους που έπεσαν στην θάλασσα, ο μητροπολίτης τους δώρισε από μία εικόνα.

«Είμαι περήφανος που κατόρθωσα να πιάσω τον Τίμιο Σταυρό και αισθάνομαι ικανοποιημένος. Θέλω να ευχηθώ σε όλον τον κόσμο χρόνια πολλά και να έχουμε όλοι μας καλή χρονιά», είπε αμέσως μετά το επίτευγμά του ο 19χρονος, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα patrasevents.gr.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί η τελετή κατάδυσης του τιμίου σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων στον μόλο της Αγίου Νικολάου, στο βόρειο λιμάνι, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων, καθώς και πλήθους πιστών.

Ναυαγοσώστη έσωσε άνδρα στα Χανιά

Δεν έλειψαν τα απρόοπτα κατά τον αγιασμό των υδάτων στο Ενετικό Λιμάνι στα Χανιά για τα Θεοφάνια.

Συγκεκριμένα, στην προσπάθειά του ένας από τους θαρραλέους άνδρες που θα βούταγαν στα νερά για να πιάσουν το Σταυρό κινδύνεψε στην προσπάθειά του, λόγω των θυελλωδών ανέμων και της μεγάλης κακοκαιρίας στα Χανιά.

Ωστόσο, χάρη στην επέμβαση των μελών της Εθελοντικής Ναυαγοσωστικής Μονάδας του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, που για μια ακόμη χρονιά βρέθηκαν για το φόβο των Ιουδαίων στο Λιμάνι στα Χανιά, δεν αντιμετώπισε πρόβλημα και βγήκε κανονικά στη στεριά.

Δεκατετράχρονος έπεσε στον παγωμένο Θερμαϊκό

Συνολικά 21 άτομα πήδηξαν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού με αφορμή την τελετή αγιασμού των υδάτων, σήμερα, ανήμερα των Θεοφανίων.

Ανάμεσα στους θαρραλέους και ο 14χρονος Αλέξανδρος Πάτσιος. Ο Αλέξανδρος έμενε στη Γερμανία και εδώ και ένα χρόνο ζει μόνιμα στην Ελλάδα με την οικογένεια του.

Έβλεπε βίντεο με όσους συμμετείχαν στον αγιασμό των υδάτων και ήθελε να πάρει και αυτός μέρος. Γιατί βούτηξε; «Για τον Χριστό», είπε σε δηλώσεις τονίζοντας πως θα το προτείνει και σε φίλους του για να ζήσουν και αυτοί την εμπειρία.

Κέρκυρα: 27χρονος Ολλανδός έπιασε το σταυρό στα παγωμένα νερά του Ιονίου

Είκοσι θαρραλέοι κολυμβητές, μεταξύ αυτών και δύο γυναίκες, αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Ιονίου προκειμένου να πάρουν την ευλογία του σταυρού.

Πιο τυχερός φάνηκε ο 27χρονος Τομ από την Ολλανδία που βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο στην Κέρκυρα, εργαζόμενος στο Ινστιτούτο Γεωπολιτικής.

«Αισθάνομαι πολύ τυχερός και ευγνώμων που έπιασα το σταυρό. Ήταν η πρώτη φορά που «βούτηξα» και από δω και πέρα θα το κάνω κάθε χρόνο, παρά το αφόρητο κρύο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 27χρονος Ολλανδός που δεν αγαπά μόνο το νησί της Κέρκυρας, αλλά ακολουθεί ένθερμα και τις παραδόσεις του.

Η τελετή ρίψης του τιμίου Σταυρού για τον αγιασμό των υδάτων πραγματοποιήθηκε στο Παλιό λιμάνι της Κέρκυρας, από τον Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, παρόντων όλων των αρχών το νησιού και πλήθος κόσμου.

«Εύχομαι να έχουμε υγεία και φώτιση για να υπηρετούμε το γενικό καλό. Να ανταποκριθούμε σε αυτά που έχει ανάγκη η πατρίδα και οι πολίτες μας. Για μένα είναι ιδιαίτερη μέρα σήμερα γιατί είμαι θερμή υποστηρίκτρια της προστασίας του Ιορδάνη ποταμού. Ο Ιορδάνης είναι ένα μεγάλο σύμβολο για την Ορθοδοξία και για την παρουσία του ελληνισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολή, όπου λάμπει και κυριαρχεί η ελληνορθόδοξη εκκλησία. Όσον αφορά το Ιόνιο, θέλουμε να αποκτήσει μία λάμψη μία παρουσία τόσο στις μεγάλες ελληνικές πόλεις και παράλληλα να αναβαθμίσουμε την εικόνα μας εκτός Ελλάδας. Είμαστε η περιοχή της Ελλάδας που αποτέλεσε γέφυρα με την Ευρώπη, με τη Δύση, με τα κινήματα του Διαφωτισμού και με καθετί καινούργιο που ερχόταν. Πρέπει λοιπόν και στο σύγχρονο κόσμο με τα δικά του δεδομένα να έχουμε αυτό το σημαντικό ρόλο, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είχε χαθεί» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

Δεν βούτηξε κανείς και ο ιερέας έπιασε μόνος του τον σταυρό

Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνια στο Καινούργιο Φθιώτιδας, στην παραλία του Καινούργιου, μπροστά από τις κατασκηνώσεις της Αγίας Αικατερίνης.

Σύμφωνα με το kamena-voyrla-news.blogspot.com, ο τοπικός εφημέριος Ιωάννης Ελευθερίου, (Παπα – Γιάννης) είδε και απόειδε αφού δεν είχε κανένας το θάρρος να βουτήξει στα παγωμένα νερά για να πιάσει το Σταυρό, όπως άλλωστε προβλέπει το έθιμο αλλά και το τελετουργικό και τελικά βούτηξε ο ίδιος και τον έπιασε.

Θεοφάνια στο γεφύρι της Πλάκας

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η τελετή που έγινε στις 11.00 το πρωί στο πέτρινο γεφύρι-σύμβολο των Τζουμέρκων, που στέκει και πάλι όρθιο στην Πλάκα.

Το γεφύρι, το οποίο το είχε «καταπιεί» η μανία της φύσης την 1η Φεβρουαρίου του 2015, αποτελεί ιστορικό και πολιτιστικό τοπόσημο των Τζουμέρκων και σήμερα, έπειτα από πέντε χρόνια, ο ιερέας έριξε τον σταυρό στα παγωμένα νερά του Αράχθου, δίπλα από τα θεμέλια του γεφυριού.

Το γεφύρι με χρηματοδότηση από τις τοπικές κοινότητες και τον Ιωάννη Λούλη, κατασκευάστηκε από τον πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα.

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβρη του 1866, ενώ καταστράφηκε από τη μανία της φύσης το 2015. Ήταν το μεγαλύτερο πέτρινο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το 3ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ήταν ένα κατασκευαστικό θαύμα για την εποχή. Είχε μήκος 72 μέτρα, άνοιγμα τόξου 40 μ. ύψος 18,5 μ., ελεύθερο πλάτος 2,5 μέτρα. Το 1881 μετά τη Απελευθέρωση της Άρτας, ο Άραχθος ήταν το σύνορο της ελεύθερης Ελλάδας με την υπόδουλη Ήπειρο. Στο γεφύρι υπήρχε συνοριακό φυλάκιο, όπου έως το 1912 λειτουργούσε τελωνειακός σταθμός, με μόνιμη στρατιωτική φρουρά.

Δυο αδέλφια έπιασαν τον Σταυρό στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη συμμετοχή πιστών πραγματοποιήθηκαν σήμερα στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Θεοφανίων ενώ δύο αδέλφια έπιασαν τους σταυρούς που έριξαν ιερείς το Πανόραμα.

Το πρωί το δημοτικό κολυμβητήριο στο Πανόραμα γέμισε από κόσμο και μικρά παιδιά που τήρησαν το έθιμο των Θεοφανίων και βούτηξαν για να πιάσουν τον σταυρό. Η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη που οι ιερείς έριξαν δύο σταυρούς. Στην τελετή στο δημοτικό κολυμβητήριο Πανοράματος συμμετείχαν συνολικά 33 κολυμβητές, οι οποίοι χωρισμένοι σε δύο ομάδες, βούτηξαν στα νερά για να πιάσουν τον σταυρό. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν έφηβοι και ενήλικες, ενώ στη δεύτερη, πήραν μέρος μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια από τις Ακαδημίες του δημοτικού κολυμβητηρίου, αλλά και νεαροί δημότες. Από την πρώτη ομάδα τον σταυρό έπιασε ο 16χρονος Δημήτρης Στεφάνου, ενώ στους μικρούς κολυμβητές αναδείχτηκαν δύο νικητές, η 14χρονη Ελισάβετ Νίτσα και ο 11χρονος Άγγελος Στεφάνου.

Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, που έδωσε το «παρών» στην τελετή αγιασμού των υδάτων έδωσε στα παιδιά που έπιασαν τον σταυρό από μια εικόνα του Ιωάννη του Προδρόμου. Τις εντυπώσεις κέρδισε η 14χρονη Ελισάβετ η οποία με μια ευγενική χειρονομία ζήτησε να παραχωρηθεί η εικόνα του Ιωάννη Προδρόμου στην δεύτερο νικητή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι άλλοι δύο νικητές, τόσο ο 11χρονος Άγγελος στην κατηγορία των μικρών παιδιών, όσο και ο Δημήτρης Στεφάνου, νικητής στην κατηγορία των μεγάλων, είναι αδέλφια.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου παρά το τσουχτερό κρύο γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια και στους ιερούς ναούς της Πυλαίας, του Χορτιάτη, του Φιλύρου και της Εξοχής.