Το όνομα του Τσέουνγκ Τσουνγκ Κιου δεν είναι πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό. Ωστόσο ο δισεκατομμυριούχος κινέζος πρόεδρος της C C Land έχει πραγματοποιήσει μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές ακινήτων στον κόσμο. Η τελευταία μάλιστα ήταν πριν από λίγες μόνο ημέρες, καθώς αποκτά ιστορικό κτίριο 45 δωματίων με πλούσια ιστορία στην καρδιά του Λονδίνου αντί 262 εκατ. δολαρίων σύμφωνα με το Bloomberg. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά κατοικίας στη βρετανική πρωτεύουσα και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Η C C Land του Τσέουνγκ Τσουνγκ Κιου μπορεί να μπήκε αργά στην αγορά του Λονδίνου, μόλις πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, αλλά έχει ήδη αγοράσει εκεί ακίνητα αξίας 2,6 δισ. δολαρίων. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και ο ουρανοξύστης που ονομάζεται ανεπίσημα Cheesegrater (το όνομα σημαίνει τρίφτης τυριού και έχει αποδοθεί λόγω του χαρακτηριστικού σχήματος του κτιρίου).

Τελευταίο απόκτημα του ιδιαιτέρως μυστικοπαθούς Τσέουνγκ Τσουνγκ Κιου είναι τώρα το ακίνητο που βρίσκεται στο Knightsbridge στη διεύθυνση 2-8a Rutland Gate και βλέπει στο Hyde Park. Η C C Land ειδικεύεται στην αγορά ακινήτων στη Δυτική Κίνα και μόνο πρόσφατα άρχισε να κλείνει ντιλς και σε άλλες περιοχές, και κυρίως στο Λονδίνο.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για τον Τσέουνγκ έξω από τους κύκλους των πολύ πλουσίων στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ. Εκεί μερίδα των μέσων ενημέρωσης έχει αναφέρει ότι ο ίδιος ανήκει σε πολύ στενό κύκλο επιχειρηματιών που ασχολούνται με την αγορά ακινήτων. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς στοιχεία για το πώς έκανε την περιουσία του, όπως ακριβώς θέλει και ο Τσέουνγκ, όπως σημειώνει το Bloomberg. Οπως είπε ο ίδιος σε μέσα μαζικής ενημέρωσης το 2018, όταν συμμετείχε σε πολιτική συνάντηση στην Κίνα, «ο όμιλος έχει πολλές επενδύσεις στην Κίνα και επίσης έχω επενδύσει και με το όνομά μου. Αλλά αυτό εσείς δεν θα το μάθετε».

 v

Σε περιοχή… πολυτελείας

Το ακίνητο στην 2-8a Rutland Gate στο Λονδίνο μόνο τυχαίο δεν είναι. Βρίσκεται κοντά στην περιοχή κατοικιών πολυτελείας One Hyde Park και στα πολυκαταστήματα Χάροντς και ήταν κάποτε το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2005. Εχει διατελέσει επίσης βασική κατοικία στο Λονδίνο του πρίγκιπα Σουλτάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, του πρώην ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας. Η πρεσβεία της χώρας αυτής δεν έχει κάνει προς το παρόν τουλάχιστον κάποιο σχόλιο για τη συμφωνία.

Η κατοικία κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1830 και έχει 45 δωμάτια, στα οποία περιλαμβάνονται 20 υπνοδωμάτια, πισίνα, σπα, γυμναστήριο και κλειστό υπόγειο γκαράζ. Υπάρχει επίσης ειδική πτέρυγα για το προσωπικό. Το ακίνητο βρίσκεται νότια των Κήπων του Κένσινγκτον και 68 από τα παράθυρά του βλέπουν στο πάρκο. Το εσωτερικό του το έχει επιμεληθεί ο γάλλος σχεδιαστής Αλμπέρτο Πίντο.

Από τότε που πέθανε ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας το κτίριο είχε μείνει κενό και είχε βγει στην αγορά πλήρως επιπλωμένο για 300 εκατ. στερλίνες (περίπου 340 εκατ. ευρώ). Ηταν προς πώληση τρία χρόνια και στη συνέχεια όλο το εσωτερικό του, από πανάκριβες διακοσμήσεις μέχρι κουρτίνες διακοσμημένες με πολύτιμους λίθους και επιχρυσωμένα καλάθια σκουπιδιών, βγήκε σε δημοπρασία.

Το επταώροφο κτίριο με τα αλεξίσφαιρα παράθυρα έχει κατοικήσιμο χώρο 5.760 τετραγωνικών μέτρων. Είχε κατασκευαστεί αρχικά ως τέσσερα διαφορετικά σπίτια, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 1980 όλο το ακίνητο ανακαινίστηκε πλήρως και πήρε τη μορφή ιταλικού παλατιού. Διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει το τίμημα αγοράς του εάν χωρίσει το ακίνητο σε περισσότερες μικρότερες κατοικίες.