Στη δίνη του COVID-19 στροβιλίζεται η Καστοριά, καθώς, σύμφωνα με τη χαρτογράφηση της πανδημίας στην Ελλάδα, η περιοχή έχει εξελιχθεί σε καυτή εστία του κορωνοϊού. Χθες ένας ακόμη κάτοικός της, ο έκτος κατά σειρά, έχασε τη μάχη για τη ζωή προσβεβλημένος από τον ιό ενώ πολλοί είναι εκείνοι που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της πόλης ή στη Θεσσαλονίκη. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, η Καστοριά είναι ο νομός με τη μεγαλύτερη αναλογία κρουσμάτων ανά πληθυσμό στην χώρα μας: Η περιοχή των σχεδόν 50.000 κατοίκων μετρούσε χθες 59 επιβεβαιωμένα κρούσματα και εκατοντάδες – όπως υπολογίζεται – «αθόρυβα».

Ενδεικτικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη, μια περιοχή με πληθυσμό περίπου 1,1 εκατομμύριου κατοίκων, είχαν επιβεβαιωθεί μόλις 55 κρούσματα. Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι ο ιός χτύπησε από νωρίς το νοσοκομείο της περιοχής βγάζοντας εκτός μάχης μεγάλο τμήμα του προσωπικού. Μάλιστα ένα από τα θύματα του κορωνοϊού, ο 53χρονος άνδρας που κατέληξε στο ΑΧΕΠΑ στις 15 Μαρτίου 2020, εργαζόταν στο Μικροβιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου.

Θρίλερ σε πέντε νομούς

Στη λίστα με την κατανομή των κρουσμάτων ανά νομό στην Ελλάδα μετά την Καστοριά ακολουθεί η Ηλεία, όπου μέχρι την Κυριακή είχαν καταγραφεί 46 περιστατικά, δηλαδή 25,1 ασθενείς ανά 100.000 πληθυσμού. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων όπου εντοπίζονταν 641 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 55,45% του συνόλου των κρουσμάτων στην επικράτεια. Στο Λεκανοπέδιο αντιστοιχούσε το 65,6% των συνολικών κρουσμάτων. Μεγάλη συχνότητα περιστατικών εντοπίζεται επίσης στη Ζάκυνθο, την Ξάνθη και την Κοζάνη, με τις δύο τελευταίες περιοχές να περιλαμβάνουν και χωριά ή κοινότητες – Εχίνος, Δραγασιά, Δαμασκηνιά – στα οποία έχει επιβληθεί πλήρης καραντίνα, δηλαδή απαγόρευση της κυκλοφορίας χωρίς καμία εξαίρεση.

Στον αντίποδα αυτών, υπάρχουν ακόμη περιοχές της Ελλάδας όπου δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα κορωνοϊού. Πρόκειται για τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Κερκύρας, Κορίνθου, Φωκίδας, Χαλκιδικής και Χίου.

Καμπανάκι κινδύνου

Παρ’ όλ’ αυτά, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία. Στην Καστοριά οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επεξεργάζονται την εφαρμογή ειδικού σχεδίου, ειδικά για τις κοινότητες που εμφανίζουν μεγαλύτερη διασπορά του ιού, όπως το Δημοτικό Διαμέρισμα της Μεσοποταμίας, που φιλοξενεί το σχεδόν ένα πέμπτο των κρουσμάτων του νομού.

Οι κάτοικοι ζητούν δραστική ενίσχυση του Περιφερειακού Νοσοκομείου Καστοριάς, το οποίο, όπως λένε, υπολειτουργεί και αδυνατεί να διαχειριστεί μια εκθετική αύξηση των ασθενών ενώ καταγγέλλουν ότι η ενίσχυσή του που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση δεν αφορά νέες προσλήψεις, αλλά τη μετακίνηση γιατρών από κοντινά Κέντρα Υγείας, όπως το Κέντρο Υγείας Μεσοποταμίας – το οποίο εξαιτίας της μετακίνησης του αγροτικού γιατρού και της μοναδικής νοσηλεύτριάς του διέκοψε από χθες τη λειτουργία του… Οι περίπου 7.000 κάτοικοί του, παρά την έξαρση της πανδημίας που παρατηρείται στο δημοτικό διαμέρισμα, θα πρέπει να αναζητούν βοήθεια ακόμη και για απλές υποθέσεις στο Αργος Ορεστικό με κίνδυνο μεγαλύτερης διασποράς του ιού.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος είχε κρούσει από νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας από τα μέσα Μαρτίου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να απαγορευτεί η κυκλοφορία στην πόλη. Αυτό δεν έγινε, η πανδημία συνέχισε να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και πλέον η περιοχή εκπέμπει σήμα κινδύνου. Η τοπική κοινωνία αποδίδει τις αιτίες της «έκρηξης» του κορωνοϊού σε τρία γεγονότα: Στη συμμετοχή πολλών επαγγελματιών της Καστοριάς στην καθιερωμένη ετήσια έκθεση γούνας που έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου στο Μιλάνο, στην εκδρομή ενός τοπικού Λυκείου στην Ιταλία την ίδια περίοδο και στην επίσκεψη γκρουπ της Καστοριάς στο Τελ Αβίβ.

Στο μεταξύ, ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται οι παράπλευρες απώλειες της πανδημίας: Οπως κατήγγειλε ο κ. Σαββόπουλος, μεγάλη γαλακτοβιομηχανία ενημέρωσε τους παραγωγούς χωριού του Γράμμου ότι σταματά να παίρνει το γάλα από το χωριό τους λόγω κορωνοϊού. Και οι φόβοι για το άμεσο μέλλον εντείνονται.

Μόνο οι «αρρύθμιστοι» διαβητικοί στις ευπαθείς ομάδες

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στα άτομα με διαβήτη πρόσφατη υπουργική απόφαση του υπουργείου Υγείας, που εντάσσει στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από COVID-19 μόνο τους «αρρύθμιστους» ασθενείς.

Υπό τις εξελίξεις αυτές και έπειτα από πολλά αγωνιώδη τηλεφωνήματα ασθενών αλλά και σχετικά αιτήματα για παρέμβαση από τους συλλόγους ασθενών, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) απέστειλε δύο επιστολές προς την ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους, υπογραμμίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο να τεκμηριωθεί η καλή ή η κακή ρύθμιση του διαβήτη»

Μάλιστα, η Εταιρεία διευκρινίζει τους λόγους που οι εξετάσεις που οφείλουν να προσκομίσουν οι ασθενείς και ζητούνται σωρηδόν από τις δημόσιες υπηρεσίες (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και μετρήσεις γλυκόζης στο αίμα) δεν μπορούν να αποτυπώσουν μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα και άρα κρίνονται αναποτελεσματικές.

Και προσθέτουν ότι ο διαβήτης είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για νόσηση. Αυτό είναι σύμφωνο και με την τελευταία ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF) η οποία κατατάσσει τα άτομα με διαβήτη στις ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον COVID-19, χωρίς διαχωρισμούς. Αλλά και το αμερικανικό CDC και το ευρωπαϊκό ECDC εντάσσουν τα άτομα με διαβήτη στον πληθυσμό που κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά ανεξαρτήτως επιπέδου γλυκαιμικής ρύθμισης.

Για τους λόγους αυτούς η ΕΔΕ ζητεί από το υπουργείο Υγείας «άμεσα να γίνει τροποποίηση του ΦΕΚ και να θέσει τα πράγματα στη σωστή και επιστημονικά τεκμηριωμένη τους βάση».

Υπό το πρίσμα αυτό ο θεράποντας ιατρός, που έχει τη συνολική κλινική εικόνα του ασθενούς – π.χ. εάν κάνει υπογλυκαιμίες αλλά και εάν ο σακχαρώδης διαβήτης ευθύνεται για επιπλοκές όπως είναι η υπέρταση ή καρδιαγγειακά νοσήματα -, θα μπορούσε να εκτιμήσει και να βεβαιώσει τον βαθμό κινδύνου κατά περίπτωση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ