Εναν πίνακα με τις περιοχές οι οποίες έχουν τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού και το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, δημοσιεύουν tanea.gr.

Ο δήμος Φιλοθέης Ψυχικού με εντοπισθέντα 73 κρούσματα Covid-19 σε σύνολο 30.800 κατοίκων (δηλαδή έναν φορέας του ιού σε 421 κατοίκους) είναι ο δήμος με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα μαζί με τη Καστοριά όπου υπήρχαν πολλοί θάνατοι και καραντίνες περιοχών (79 κρούσματα σε 36.000 κατοίκους -ένας φορέας σε 455 κατοίκους).

Ακολουθεί ο δήμος Κηφισιάς που είχε 116 θετικά κρούσματα σε 72.000 κατοίκους (δηλαδή ένα άτομο νοσεί σε 620 κατοίκους). Στον δήμο Αθηναίων ο αριθμός αυτός της αναλογίας φορέων (314) και πληθυσμού (665.000) είναι ένας στους 2.118, στον Πειραιά (73 νοσούντες σε 164.000 κατοίκους) είναι ένας στους 2.762 κατοίκους ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό περιορίζεται στον ένα στους 3835 κατοίκους, παρότι την περίοδο της καραντίνας κυριαρχούσαν οι αναφορές στις «παραβάσεις» με τις βόλτες των κατοίκων πέριξ του Λευκού Πύργου.

Στο Χαλάνδρι φέρεται να έχει νοσήσει ένας στους 1.442 κατοίκους, στη Γλυφάδα ένας στους 1.780 και στο Περιστέρι υπάρχει αντιστοιχία ενός φορέα του ιού σε 3.043 άτομα. Στη Νέα Σμύρνη το ποσοστό αυτό είναι ένας ασθενής στους 1.972 κατοίκους, στο Μαρούσι ένας στους 2.085 και στην Ν. Ιωνία ένας φορέας Covid-19 στου 1914 κατοίκους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, οι επιστήμονες αναμένουν τις επόμενες ημέρες αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων επειδή θα έχουν αυξηθεί τα μοριακά τεστ που θα γίνονται από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ αλλά και γιατί θα έχουν βγει τα πρώτα συμπεράσματα από τη χαλάρωση των μέτρων από χθες.

θα πρόκειται για μια τεχνητή αύξηση η οποία δεν θα πρέπει να ανησυχεί, εκτός κι αν πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας.

Το μέλος της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής καθηγητή κ. Γκίκας Μαγιορκίνης – αποδίδει τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε περιοχές όπως ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού αλλά και Κηφισιάς όπου διαμένουν κυρίως άτομα με σχετικώς υψηλά εισοδήματα, στο γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών είναι επιχειρηματίες και σε σημαντικές θέσεις σε εταιρείες που ταξίδευαν στο εξωτερικό.

Ακόμη αποδίδεται στο γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών λόγω και της οικονομικής άνεσης που διαθέτουν προχώρησαν σε ιδιωτικά τεστ για ανίχνευση του Covid-19, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε με ασθενείς που είχαν ήπια συμπτώματα και απέφυγαν να προχωρήσουν σε τεστ ανίχνευσης του ιού. Κι όλα αυτά με το δεδομένο ότι ίσως ένας μικρός αριθμός εξ αυτών χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ώστε να αποδοθούν σε αυτά ορισμένα από τα κρούσματα.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

ΑΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΠΕΡΙΟΧΗ                                        ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

                                                    (ένας φορέας ανά αριθμό κατοίκων)

Φιλοθέη Ψυχικό                                                 421

Καστοριά                                                             455

Κηφισιά                                                                620

Χαλάνδρι                                                            1412

Εορδαία (Πτολεμαίδα)                                   1470

Γλυφαδα                                                             1780

Ξανθη                                                                  1911

Νέα Ιωνία (Αττικη)                                           1914

Νεα Σμύρνη                                                        1972

Μαρούσι                                                             2085

Αθήνα  (δήμος)                                                  2118

Πειραιάς                                                              2762

Περιστερι                                                             3043

Λάρισα                                                                  3161

Θεσσαλονίκη                                                       3835

Πατρα                                                                   4406