Κόλαφος για την περιβαλλοντική ρύπανση και τον άμεσο κίνδυνο της δημόσιας υγείας μικρών παιδιών αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής, είναι ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείουτ Δραπετσώνας.

Με ανακοίνωσή του, ο κ. Σταύρος Κώστογλου, έπειτα από το έντονο επεισόδιο δυσοσμίας που καταγράφηκε χθες το πρωί, κάνει λόγο για απαράδεκτες συνθήκες που βιώνουν μαθητές κι εκπαιδευτικοί και για αίθουσες… θαλάμους αερίων.

Μιλά μάλιστα για μυρωδιά βενζολίου, το οποίο είναι μια καρκινογόνα ουσία και την οποία είχαν καταγράψει σε υψηλά επίπεδα οι μετρητές του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το πρωί στο δημοτικό σχολείο οι μαθητές δεν μπορούσαν να βγουν στο προαύλιο για γυμναστική και διάλειμμα και κλείστηκαν στις αίθουσες λόγω της έντονης μυρωδιάς. Το γεγονός καταγράφηκε από το δήμο, την Περιφέρεια και την Αστυνομία, ωστόσο από την ανακοίνωση του διευθυντή ανακύπτουν και μια σειρά άλλων θεμάτων.

Οπως για παράδειγμα ότι υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος για τα παιδιά που αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε τέτοιες συνθήκες. Αλλά κι ότι θα υπάρξει προσωρινό λουκέτο στο σχολείο σε περίπτωση που παρατηρηθεί νέο επεισόδιο δυσοσμίας.

Οπως αποκάλυψε χθες το Mega και το in.gr, η κατεύθυνση των ανέμων την ώρα του έντονου επεισοδίου δυσοσμίας ήταν νότιοι, νοτιοδυτικοί κι «ενοχοποιούσαν» την περιοχή των Λιπασμάτων όπου και βρίσκεται η βιομηχανική εγκατάσταση της Oil One, συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει κάνει ο Δημόκριτος, με μετρητή που είχε τοποθετηθεί και στην ταράτσα του 2ου δημοτικού σχολείου, υπάρχουν συγκεντρώσεις επικίνδυνων ρύπων που μόνο από την Oil One μπορούν να προέρχονται.

Οπως π.χ. του επικίνδυνου, καρκινογόνου ρύπου βενζολίου που μόνο από μια εγκατάσταση πετρελαιοειδών θα μπορούσε να προέρχεται.

Η ανακοίνωση – κόλαφος του διευθυντή

Ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Θα ήθελα να ενημερώσω τους αγαπητούς γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας πως σήμερα (σ.σ. χθες Τετάρτη) για πολλοστή φορά το σχολείο μας, όπως και η ευρύτερη περιοχή σύμφωνα με μαρτυρίες από γονείς, δέχτηκε κύμα έντονης δυσοσμίας και φορά ανέμου προερχόμενη από την περιοχή των Λιπασμάτων, με χαρακτηριστική οσμή του βενζολίου, κατά το διάστημα 9.30 με 12.00 το πρωί, με αποτέλεσμα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να κλειστούν στις τάξεις για να αποφύγουν την ασφυκτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί στον προαύλιο χώρο.

Παράλληλα, και στις τάξεις είχαν δημιουργηθεί συνθήκες θαλάμου αερίων λόγω της οσμής που είχε εγκλειστεί μέσα σ’ αυτές.

Κλήθηκε η αστυνομία, ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Βρεττάκος Χρήστος, η αντιδήμαρχος κα Μιχάλογλου Στέλλα και η αντιπεριφερειάρχης Αττικής κα Αντωνάκου Σταυρούλα, οι οποίοι και έσπευσαν να καταγράψουν το γεγονός και να μας υποστηρίξουν.

Εξαιτίας των συνθηκών αυτών ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας αποφάσισε πως σε περίπτωση παρόμοιων καταστάσεων κατά την αυριανή (σ.σ. σήμερα Πέμπτη) ημέρα ή τις επόμενες ημέρες, θα βγει ανακοίνωση για προσωρινή παύση λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Παρακαλώ να είστε σε εγρήγορση και να απαντάτε στις απόπειρες επικοινωνίας του σχολείου μαζί σας, σε οποιαδήποτε μορφή (τηλέφωνο, email).

Με εκτίμηση

Σταύρος Κώστογλου

Διευθυντής 2ου ΔΣ Δραπετσώνας

Οι μετρήσεις

Οι μετρήσεις των επιστημόνων του Δημόκριτου, για τέσσερα από τα πέντε σημεία δειγματοληψίας δείχνουν ότι οι ημέρες υψηλών καταγραφών ρύπων συμπίπτουν με ανέμους των οποίων η κατεύθυνση δείχνει τις εγκαταστάσεις της Oil One.

Κι έχουν δίκιο οι κάτοικοι που έχουν κάνει εκατοντάδες καταγγελίες από το 2015, όταν η εταιρεία πετρελαιοειδών ξεκίνησε τη λειτουργία της στην περιοχή.

Η κάμερα του Mega βρέθηκε στα σημεία όπου γίνονταν οι μετρήσεις από τον «Δημόκριτο». Ένα από αυτά ήταν στην ταράτσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δραπετσώνας.

Από εκεί εντοπίστηκαν 10 επεισόδια δυσοσμίας σε ημέρες όπου οι άνεμοι έπνεαν δυτικοί – νοτιοδυτικοί.

Βάζοντας κανείς το χάρτη θα διαπιστώσει προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται το εργοστάσιο της Lafarge που συσκευάζει τσιμέντο, ένα υλικό που δεν έχει καμιά σχέση με τις οσμές.

Στην ευθεία ωστόσο και πίσω από αυτό το εργοστάσιο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Oil One που επεξεργάζεται πετρελαιοειδή απόβλητα τα οποία συνδέονται με τις χημικές ουσίες που αναφέρονται στο πόρισμα του «Δημόκριτου».

Να απαντήσει ο κ. Χατζηδάκης

Το θέμα της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην περιοχή έρχεται πλέον στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, ο βουλευτής της ΝΔ, Δ. Μαρκόπουλος.

Ο υπουργός πλέον πρέπει να απαντήσει και να μην υπεκφεύγει:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για την αντιμετώπιση του προβλήματος των οσμών μετά την παράδοση των επόμενων αποτελεσμάτων του ΚΕΦΕ Δημόκριτος στα τέλη Ιουνίου και τον προσεχή Σεπτέμβριο.

2.    Εάν αποδειχθεί ότι πηγή ρύπανσης είναι η βιομηχανία Oil One, τι σημαίνει αυτό για το εάν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της και ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει ο υπουργός.

3.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για να αποκτήσει το Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος τον αναγκαίο εξοπλισμό για τον εντοπισμό οσμών και τη μέτρηση ρύπων έτσι ως οι ελεγκτές να μη στηρίζονται στην όσφρησή τους;

4.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για την οριστική απομάκρυνση της Oil One και άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων από την περιοχή, όπως επιτάσσει η ισχύουσα νομοθεσία για τη χρήσει γης στην περιοχή, ώστε να μπορέσει ο χώρος να λειτουργήσει ως Μητροπολιτικό Πάρκο και ως Κέντρο Καινοτομίας.