Αντιμέτωπη με την ανεργία που χτυπάει και πάλι την περιοχή, αλλά και την περιβαλλοντική ρύπανση από εγκαταστάσεις, όπως της Oil One, που επιβαρύνει δραματικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, βρίσκεται η Δραπετσώνα.

Η τοπική κοινωνία, ο δήμος και η Περιφέρεια ζητούν τη μετεγκατάσταση της βιομηχανικής ζώνης, ενώ οι κάτοικοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το περιβαλλοντικό έγκλημα που απειλεί τη δημόσια υγεία και για το οποίο ευθύνεται, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δημόκριτου, η εταιρεία Oil One, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη.

Το MEGA βρέθηκε στα συσσίτια που οργανώνει η Εκκλησία στην περιοχή και κατέγραψε τη διπλή αγωνία του κόσμου για τη φτώχεια και τη μόλυνση του αέρα που αναπνέουν.

Φτώχεια, ανεργία και ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που υποβαθμίζει τις ζωές των ανθρώπων και βάζει σε κίνδυνο την υγεία τους.

«Έχει δυσκολέψει πολύ η ζωή μας. Περπατούσαμε με το κεφάλι ψηλά και τώρα περπατάμε με το κεφάλι κάτω. Με 751 ευρώ, μετά από 38 χρόνια και με 7.500 βαρέα, δεν φτάνουν να ζήσουμε και με τέσσερα παιδιά», λέει στην κάμερα του MEGA συγκινημένος ο Θοδωρής, κάτοικος Δραπετσώνας.

Ο Θοδωρής είναι γέννημα θρέμμα Δραπετσωνίτης. Για τέσσερις δεκαετίας ήταν οδηγός νταλίκας. Η περιβαλλοντική καταστροφή στον τόπο του τον πονάει.

«Όταν φυσάει προς τα εδώ η αμμωνία σού κόβει την ανάσα. Δημιουργείται μια ατμόσφαιρα πνιγηρή».

Συσσίτια 

273 μερίδες σακούλες με τρόφιμα ετοιμάζει κάθε εβδομάδα ο πατέρας Νικόλαος για οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ανήμπορους.

«Τα εγγονάκια μου περιμένουν να φάνε. Ο γιος μου δεν δουλεύει. Ό,τι βάζει τώρα θα τα βγάλουμε στο σπίτι και θα τα μοιράσουμε», δηλώνει στο MEGA η Βαρβάρα, κάτοικος Δραπετσώνας.

Η Βαρβάρα προσέχει τα εγγονάκια της. Κάθε φορά που ο αέρας φυσά κλείνει πόρτες και παράθυρα για να τα προστατέψει.

«Δεν μπορούν τα μωράκια να αναπνεύσουν στο δημοτικό και κλείσανε τα παιδάκια στην τάξη γιατί μύριζε πάρα πολύ».

Οι νέοι, όπως ο Αλέξανδρος, θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, με τις συνθήκες ωστόσο να μην ευνοούν.

Τα βήματα που έχω πάρει εγώ θα ήθελα να πάρουν και τα παιδιά μου, αλλά μας αναγκάζουν να μετακινηθούμε από εδώ».

Κάποτε ήμασταν το Μάντσεστερ της Αττικής λέει ο Παρασκευάς, τώρα όμως η ανεργία πλήττει τους νέους και σε όλα αυτά οι κάτοικοι ασφυκτιούν από το δηλητήριο που εκπέμπει η βιομηχανική ζώνη.

«Να φύγουν. Δεν υπάρχουν μέσες λύσεις. Υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας πάρα πολύ. Την ισοπεδώνουν. Χάρις στον πατέρα και την εκκλησία δε θα πεθάνουμε από την πείνα, θα πεθάνουμε όμως από τη μόλυνση».

Ο δήμαρχος της Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, ζητά πλέον έμπρακτα τη στήριξη των κομμάτων και καλεί τους βουλευτές την περιοχής να στηρίξουν τροπολογία που ετοιμάζει ο δήμος.

«Την Τετάρτη έχουμε δημοτικό συμβούλιο. Αμέσως μετά ξεκινάμε έναν κύκλο επαφών με τη λογική αυτού που φαίνεται ως πρόθεση , δηλαδή όλα τα πολιτικά κόμματα μας ‘χτυπούν’ στην πλάτη και λένε ότι οι άνθρωποι στην πόλη δεν μπορούν να υποφέρουν. Αυτό θέλουμε να το δείξουνε και εμπράκτως».

Ο πατέρας Νικόλαος θα κάνει την Κυριακή ένα μεγάλο ευχέλαιο για το περιβάλλον.. όταν το περιβάλλον νοσεί.. νοσεί και ο άνθρωπος…

«Το περιβάλλον πρέπει να το σεβόμαστε, να το αγαπάμε γιατί μας το έδωσε ο θεός να το φυλάμε. Όχι να το καταστρέφουμε ούτε να το καταπατάμε».

Την στιγμή που κάτοικοι και φορείς εκπέμπουν SOS για το περιβάλλον, η Oil One, παρότι είχε δεσμευτεί να διοχέτευε τα επεξεργασμένα απόβλητα στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ για να περάσουν από επιπλέον επεξεργασία στην Ψυττάλεια, ζητά σε «έκτακτες περιστάσεις» να τα ρίχνει απευθείας στη θάλασσα.

Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο :