Εξακολουθεί να  να παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού που ανακοινώνεται στη χώρα μας, ενισχύοντας τους φόβους για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας, αφενός λόγω της εισόδου τουριστών και αφετέρου λόγω της χαλαρότητας που παρατηρείται στο εσωτερικό της χώρας.

Εκτός από τα εισαγόμενα κρούσματα, οι ειδικοί προβληματίζονται για την εκ νέου αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων. Μπορεί χθες η χώρα να ανακοίνωσε μόλις 24 νέα κρούσματα -αριθμός μικρότερος από τις προηγούμενες ημέρες-, εντούτοις εξακολουθούν να παραμένουν ενεργές οι εστίες της νόσου σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε η απαγόρευση των πανηγυριών έως το τέλος του Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι εικόνες συνωστισμού, που εντείνουν τους φόβους για αναζωπύρωση της επιδημίας.

Η προσοχή των υγειονομικών αρχών παραμένει επίσης, στραμμένη στα εισαγόμενα κρούσματα, με τους ελέγχους στις πύλες εισόδου να εντατικοποιούνται.

Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις νέας μελέτης για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας είναι δυσοίωνες και εντείνουν την ανησυχία για έλευση του δεύτερου κύματος του κοροναϊού νωρίτερα και μάλιστα εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Πάντως, αυτό που τονίζουν όλοι είναι η ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας και οι αποστάσεις.

Στοπ στα πανηγύρια μέχρι τέλος Ιουλίου

Το πράσινο φως έδωσαν για την απαγόρευση των πανηγυριών για τον μήνα Ιούλιο σε όλη τη χώρα έδωσαν και από την πλευρά τους οι λοιμωξιολόγοι.

Τι εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι στην κυβέρνηση

Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η  Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση:

  • Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου
  • Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας
  • Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες

Σημειώνεται πως το θέμα συζητήθηκε και κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου και ζητήθηκε από τους λοιμωξιολόγους να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πανηγυριών, όπως και έγινε.

Εκτός από την απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι τέλος του μήνα, ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα πως εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα, και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα και την Κακαβιά.

Τι αλλάζει στον Προμαχώνα από την  Τετάρτη

Στο μέτωπο των εισαγόμενων κρουσμάτων, και με δεδομένη την ιδιαίτερα βεβαρημένη κατάσταση στις Βαλκανικές χώρες, η κυβέρνηση έλαβε έκτακτα μέτρα, τα οποία τίθενται σε άμεση ισχύ. Με βάση την Κοινή Υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, ορίζονται οι περιορισμοί που τίθενται σε ισχύ στον Προμαχώνα από την Τετάρτη 15/7 και ώρα 00:01, μέχρι και τις 29/7 και ώρα 00:01. Σημειώνεται πως οι περιορισμοί δεν αφορούν τους έλληνες πολίτες.

Ειδικότερα, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος  εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Θετική στον κοροναϊό πενταμελής οικογένεια Σέρβων

Πενταμελής οικογένεια από τη Σερβία που παραθέριζε στη Λευκάδα βρέθηκε θετική στον κοροναϊό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα epiruspost.gr, η οικογένεια έκανε διακοπές με ιστιοπλοϊκό το οποίο είχε δέσει στην περιοχή της Λευκάδας.

Ο πρώτος που βρέθηκε θετικός στον ιό ήταν ο πατέρας ο οποίος είχε μεταφερθεί στο ξενοδοχείο καραντίνας της Λευκάδας.

Από την δειγματοληψία που ακολούθησε βρέθηκε θετική αρχικά και η σύζυγός του ενώ τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικά και τα τρία τους παιδιά.

Λόγω του υψηλού πυρετού που παρουσίαζαν μεταφέρθηκαν και οι πέντε στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου η οποία για μία ακόμη φορά έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 24 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας. Επτά εξ αυτών είναι εισαγόμενα.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

Το απόγευμα η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου επιβεβαίωσε την μεταφορά των Σέρβων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Στην επίσημη ενημέρωση αναφέρει: «Πενταμελής οικογένεια από τη Σερβία που παραθέριζε στη Λευκάδα βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Σήμερα η οικογένεια διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με τους γονείς να έχουν εισαχθεί στην Ειδική Μονάδα για τον Covid-19.

Τα τρία ανήλικα παιδιά τους, που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου».

Ανοίγουν τα σύνορα για Άγγλους, Σουηδούς, Αμερικανούς

Μετά από αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων, η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από Βρετανία στις 15 Ιουλίου και από Σουηδία στις 22 Ιουλίου.

Στο τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξουν πτήσεις και από τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Προϋπόθεση η υποχρέωση επίδειξης αρνητικού ελέγχου που θα έχει γίνει έως 72 ώρες νωρίτερα.

Εντατικοί έλεγχοι

Εντατικοί θα είναι και οι στοχευμένοι έλεγχοι με έμφαση στα στα σύνορα του Προμαχώνα. Όπως είπε ο κ. Πέτσας τα στοιχεία από τους ελέγχους δείχνουν ότι τα θετικά τεστ ήταν 4πλασια σε σχέση με το αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις :

Θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα έγγραφα όσων μπαίνουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση πλαστού εγγράφου θα επιβάλλονται κυρώσεις.  Θα ενισχυθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία με τον κ. Πέτσα να σημειώνει ότι το Σαββατοκύριακο έγιναν 1011 έλεγχοι μόνο στην Κακαβιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε, επίσης, ότι «όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κοροναϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24, ώρες πριν την άφιξή τους».

«Στα τέλη Ιουλίου έρχεται το νέο κύμα»

Την ίδια στιγμή, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις νέας μελέτης για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, εντείνοντας την ανησυχία για νέο κύμα του SARS-CoV-2 εν μέσω τουριστικής περιόδου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, μας χωρίζουν μόλις δύο εβδομάδες από την αναζωπύρωση κρουσμάτων – προσδιορίζεται χρονικά στα τέλη Ιουλίου και επεκτείνεται τον Αύγουστο -, ξυπνώντας τον εφιάλτη που ήδη βιώνουν άλλες χώρες ανά τον κόσμο.

Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), και συνεργάτες των Πανεπιστημίων Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και στην Πίζα της Ιταλίας, που ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου στη δημόσια υγεία έχουν συνυπολογίσει σημαντικές παραμέτρους όπως είναι η θερμοκρασία, η υπεριώδης ακτινοβολία και η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.

Και κατέληξαν ότι «για να έχουμε τον αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 55 ασυμπτωματικούς φορείς που μπαίνουν στη χώρα (τουρίστες και γηγενείς που επιστρέφουν) την ημέρα. Αυτό οδηγεί σε αναζωπύρωση από το τέλος Ιουλίου μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο».

Μάλιστα, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της επίδρασης της θερμοκρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της υγρασίας, η είσοδος του ίδιου αριθμού ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών φορέων «θα μπορούσε να συντελέσει σε πρόωρη αναζωπύρωση, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τοπικά».

24 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Είκοσι τέσσερα νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε χθες η Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 3.826. Εκ των νέων κρουσμάτων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Ακόμα, 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Δείτε πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα:

  • τέσσερα (4) κρούσματα κατά.τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • έξι (6)  κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • τέσσερα (4)  κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς,
  • τρία (3)  κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης,
  • ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας από τον Δήμο Αλεξάνδρειας.

Εκ των συνολικών κρουσμάτων το 54.5% αφορά άνδρες, ενώ 1.007 (26.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.002 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. Εξ αυτών 3 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.