Τα πανηγύρια φαίνεται πως ήταν μόνο, η αρχή.

Η Ελλάδα βιώνει αναζωπύρωση του κοροναϊού,  και βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσής του.

Τα εισαγόμενα κρούσματα ως αποτέλεσμα της εξαρσης του κοροναϊού στις βαλκανικές χώρες, αλλά και τα εγχώρια, ως απόρροια της χαλαρής συμπεριφοράς αναφορικά με τα μέτρα προστασίας, απόστασης και υγιεινής, οδήγησαν στη λήψη αποφάσεων για εφαρμογή νέων, αυστηρότερων μέτρων.

Προς το παρόν- δεν συζητείται το ενδεχόμενο νέου ολικού lockdown, καθώς είναι κάτι που δεν θα αντέξει η οικονομία της χώρας, ωστόσο νέα αυστηρά μέτρα είναι ήδη στο τραπέζι, τη στιγμή που κάποια έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται.

Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας για «Plan B». Ο ίδιος μίλησε για τοπικά μέτρα και όχι γενικό lockdown, εστιάζοντας στην σημασία τήρησης των κανόνων δημόσιας υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως «έχουμε ένα Plan B, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Και θέλω να πω και κάτι αισιόδοξο μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη δυσκολία μιας πανδημίας που ζούμε. Για να το σκεφτούμε όλοι μας και ανάλογα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Λένε οι επιστήμονές μας στο τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα Α χρονικό διάστημα μέχρι τότε».

«Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση την οποία θα ελέγξουμε, από το να έχουμε ένα δεύτερο υψηλό κύμα» κατέληξε.

Ήδη η επιτροπή λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση:

  • Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου
  • Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας
  • Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες

Υποχρεωτική χρήση μάσκας

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι και αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Υγείας, οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μάσκες μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό όπλο για την επιδημία σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε.

Τι θα γίνει με το συνωστισμό σε μαγαζιά και bar

Προειδοποιούν εξάλλου ότι αν οι εικονες συνωστισμού συνεχίσουν να παρατηρούνται και σε νυχτερινά μαγαζιά ή σε beach bar θα ληφθούν και για αυτά περιοριστικά μέτρα.

Δεν αποκλείεται επίσης να επανέλθει το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι, αλλά και η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους σημειώνοντας ότι είναι μια από τις αντιφάσεις που δημιουργούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. «Ίσως δεν έπρεπε να γίνει αυτό (σ.σ να καταργηθεί το όριο), ίσως πρέπει να γυρίσουμε προς τα πίσω.

Από σήμερα σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στον Προμαχώνα

Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα και για άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία.

Από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ, εξάλλου τα έκτακτα μέτρα, στον Προμαχώνα.

Ειδικότερα, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος  εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Κρούσματα σε Γρεβενά και Πάρο

Στο μεταξύ, το πρώτο θετικό κρούσμα κοροναϊού στην Πάρο ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης (14/7) το Κέντρο Υγείας του νησιού. Πρόκειται για Ελληνίδα, με ιδιόκτητη κατοικία στην Πάρο.

Επιπλέον τα δύο πρώτα κρούσματα κοροναϊού  καταγράφηκαν και στο Νοσοκομείο Γρεβενών.

Πρόκειται για μια γυναίκα, και έναν άντρα 74 και 73 χρόνων που η μεν γυναίκα έκανε εισαγωγή, ο δε άνδρας είναι σε κατ’ οίκον νοσηλεία. Είναι μόνιμοι κάτοικοι Γρεβενών χωρίς σχέση μεταξύ τους και από αύριο ξεκινάει η ιχνηλάτηση για να βρεθούν όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα ανακοίνωσε 58 νέα κρούσματα κοροναϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 3.883. Εκ των νέων κρουσμάτων τα 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Το μεγάλο πρόβλημα, μέχρι στιγμής, εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στις 13 πύλες εισόδου, από τις οποίες, εκτός από τουρίστες, εισέρχονται καθημερινά περίπου 11.000 εποχιακά εργαζόμενοι σε αγροτικές εργασίες, από την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 58 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 34 συνολικά είναι «εισαγόμενα». Επιπλέον, τα 28 εντοπίσθηκαν στις πύλες εισόδου κατά τους ελέγχους, ενώ άλλοι έξι είναι τουρίστες που προσήλθαν αυτοβούλως και ελέγχθηκαν, έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα.

Αναλυτικότερα:

  • Εικοσιοκτώ (28)  κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • έξι (6) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
  • οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • επτά  (7)  κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,
  • δυο (2)  κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
  • ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
  • ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας,
  • ένα (1)  κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Εκ του συνόλου των κρουσμάτων το 54.7% αφορά άνδρες, ενώ 1.042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.019 (52.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: