Μία ασυνήθιστη εμπειρία έζησε κάτοικος της Πτολεμαΐδας όταν κάνοντας ιππασία, στο δρόμο που συνδέει την Βλάστη με την Κλεισούρα, βρέθηκε… να καταδιώκεται από μία μεγαλόσωμη καφέ αρκούδα.

Το ζώο, που εμφανίστηκε ξαφνικά, κατάφερε να υπερπηδήσει τα κιγκλιδώματα, να περάσει στο δρόμο και να… κυνηγήσει για πενήντα περίπου μέτρα άλογο και αναβάτη.

Ο άνδρας αντέδρασε ψύχραιμα και κατάφερε να τιθασεύσει το τρομαγμένο άλογό του, κερδίζοντας συνεχώς αποστάσεις από το αγριεμένο ζώο, το οποίο εγκατέλειψε τον αγώνα ταχύτητας όταν οι… καταδιωκόμενοι προσέγγισαν τον οικισμό της Κλεισούρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε απόσταση 150 περίπου μέτρων από τον δρόμο, κάτοικοι των δύο οικισμών έκοβαν ξύλα.

Τι δεν πρέπει να κάνετε αν συναντηθείτε με αρκούδα

Να θυμίσουμε ότι στα τέλη του περασμένου μήνα ένας 26χρονος τραυματίστηκε από αρκούδα στην Καστοριά. Μάλιστα επειδή η συνάντησή τους τον άφησε με σπασμένο χέρι και θλαστικά τραύματα χρειάστηκε να μεταφερθεί από το νοσοκομείο Καστοριάς στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης για νοσηλεία.

Με εφορμή εκείνο το περιστατικό ο συνεργάτης του «Αρκτούρου» στην περιοχή και μέλος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε μιλήσει στο ΑΜΠΕ για το πώς πρέπει να ενεργεί ο άνθρωπος αν συναντηθεί με αρκούδα.

«Το δάσος είναι το σπίτι της αρκούδας και οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν πώς να συνυπάρχουν, λαμβάνοντας κάθε φορά μέτρα ασφαλείας, όπως παίρνοντας μαζί τους ένα αποτρεπτικό μέσο -μία κόρνα για παράδειγμα- σε περίπτωση που συναντήσουν άγριο ζώο» είχε υπογραμμίσει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας υπάρχει ένας βασικός κανόνας, το μεγαλόσωμο ζώο δεν πρέπει επ’ ουδενί να νοιώσει ότι απειλείται. Αυτό σημαίνει ότι:

Διατηρούμε την ψυχραιμία μας,

Μένουμε ακίνητοι,

Δεν χρησιμοποιούμε αντικείμενα όπως πέτρες και κλαδιά,

Προσπαθούμε να οπισθοχωρήσουμε σταδιακά αναγνωρίζοντας την… κυριαρχία της αρκούδας στο χώρο,

Δεν τρέχουμε  και κυρίως δεν της… κόβουμε το δρόμο.

Εφόσον γνωρίζετε ότι η αρκούδα επισκέπτεται τακτικά την περιοχή που επισκέπτεστε φροντίστε να κάνετε συνεχώς θόρυβο εφόσον βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο ή να μιλάτε διαρκώς.

Εάν ζείτε εκεί κοντά μαζεύετε τα σκουπίδια από τους εξωτερικούς χώρους, τις πλατείες, τις αυλές των σπιτιών καθώς και ότι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα και επομένως να την ελκύει στην περιοχή.

Να θυμάστε ότι η αρκούδα κινείται κυρίως από το σούρουπο ως την αυγή καθώς και ότι μπορεί να χρησιμοποιεί την περιοχή ως πέρασμα.

Ενημερώστε τις τοπικές αρχές: Δήμο, Δασική Υπηρεσία, Αστυνομία και τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στο τηλέφωνο 23860 41500 & 23860 31155.

Με στοιχεία από το ΑΜΠΕ και το ert.gr