Αγριεύουν τα πράγματα στη Βόρεια Ελλάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, δημοσκοπικά μαθαίνω δε πως έχει τεράστιο πρόβλημα. Ταυτόχρονα, αγριεύουν και τα περιστατικά βίας κατά συριζαίων βουλευτών, προφανώς καταδικαστέα. Και είναι τόσο αγριεμένα τα πράγματα, που ενισχύονται πλέον οι ομάδες φρούρησής τους. Πέραν των επεισοδίων σε άλλους νομούς του Βορρά, μαθαίνω ότι στο Κιλκίς μοιράστηκαν τρικάκια που έλεγαν «προδότη» τον εκεί βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρο Παραστατίδη. Εδώ όμως μου μετέφεραν κι ένα παρασκήνιο. Το σύνθημα στα τρικάκια έλεγε αναλυτικότερα: «Προδότης εσύ, προδότες τα παιδιά σου, προδότες και τα παιδιά των παιδιών σου». Και εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Ο Παραστατίδης δεν θα κατέβει ξανά ως υποψήφιος βουλευτής, είναι γνωστό στην περιοχή. Ελα όμως που θα κατέβει ο γιος του Στέφανος. Και μαντέψτε με ποιο κόμμα: με το Κίνημα Αλλαγής! Μάλιστα, οι πηγές μου λένε πως θα πάει καλά και πιθανώς θα βγει, εάν οι καραμπόλες ευνοήσουν τον νέο φορέα στο Κιλκίς. Η πραγματική λοιπόν στοχοποίηση – του γιου μέσω του πατέρα του – λέγεται πως γίνεται από τη Χρυσή Αυγή, αφού εκείνη θα χάσει την (τρίτη) έδρα του (τριεδρικού) νομού αν την πάρει ο υιός Παραστατίδης.

Νομπέλ

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φήμες ότι Τσίπρας και Ζάεφ θα είναι υποψήφιοι για το Νομπέλ Ειρήνης λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θυμίζω ότι η όλη πρωτοβουλία ανήκει στην τυνήσια κάτοχο του Νομπέλ Ειρήνης Wided Bouchamaoui, η οποία είχε δει τον Τσίπρα και στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από έναν μήνα. Αυτό που έγινε τώρα είναι πως οι επικεφαλής τριών ευρωομάδων στηρίζουν το όλο εγχείρημα, αν και δεν θα δείτε άμεσα short list με επίσημους υποψηφίους για το εν λόγω Νομπέλ. Οι τρεις πάντως είναι οι Ούντο Μπούλμαν (Ομάδα Σοσιαλιστών), η Γκάμπι Τσίμερ (Αριστερά) και η Σκα Κέλερ (Ευρωπαίοι Πράσινοι). Λέτε ο Τσίπρας να περάσει στη λίστα προσώπων που πήραν το Νομπέλ, όπως ο Κίσινγκερ ή ο Αλ Γκορ; Αν συμβεί αυτό, πάντως, εγώ ξέρω ποιος θα λέει παντού πως συνέβαλε. Αφήνω στη φαντασία σας ποιος θα είναι, πάντως σήμερα βρίσκεται στην Ευρωβουλή και τουιτάρει πιο γρήγορα από τον ίσκιο του.

Υστεροφημίες

Πρόσωπο των ημερών είναι σίγουρα ο Γιώργος Παπανδρέου – λόγω και της στήριξής του στη Συμφωνία των Πρεσπών που γενικώς βραχυκύκλωσε το «σύστημα» του Κινήματος Αλλαγής. Ηθελα λοιπόν να σας πω πως ο Γιώργος θα μπορούσε να έχει μια διάθεση υστεροφημίας για τα δικά του κυβερνητικά πεπραγμένα, αν και η έντονη φημολογία για φλερτ του με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν νομίζω πως ισχύει – σε αυτήν τη φάση – αφού ο πρώην πρωθυπουργός δεν ξεχνά ποτέ τη στάση των συριζαίων και το πώς αντιμετώπισαν τη δική του διακυβέρνηση. Επίσης οι σχέσεις του με τη Φώφη Γεννηματά μπορεί να πέρασαν διάφορα, όμως έχω την αίσθηση πως σήμερα βαίνουν καλώς.

Κουίζ

Είναι και οι δύο κορυφαίοι συριζαίοι. Εννοώ, σε πόστα. Εσχάτως, δεν τα πάνε καλά. Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν είχαν και τόσο καλή χημεία. Αιτία τώρα είναι το πώς χειρίζεται ο ένας εκ των δύο τον απολογισμό τού μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου του άλλου. Ο νικητής του κουίζ θα λάβει δώρο μερικές οπτικές ίνες.

Ρασπούτιν

Με ενδιαφέρον είδα τη συνέντευξη που έδωσε κυριακάτικα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος («Real»). Εδώ ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως δεν είναι Ρασπούτιν – έτσι τον «φωτογραφίζει» επαναλαμβανόμενα και με οξύτητα η αξιωματική αντιπολίτευση – και πως δεν έχει σχέση με την «τσαρική αυλή ή με οποιαδήποτε άλλη αυλή, με εκκλησίες, μοναστήρια και καλόγερους»… Θυμάμαι μια φράση του Χαρίλαου Φλωράκη: «Ας είναι ορθόδοξο το μοναστήρι και ας ανάβουν κερί και οι ειδωλολάτρες».

Καραμπόλες

Ξέρετε πως μου αρέσουν οι καραμπόλες. Κάθισα λοιπόν με μολύβι και χαρτί και έψαξα τι θα γίνει αν παραδώσουν τις έδρες τους οι σημερινοί ανεξάρτητοι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς αλλά και ο Σπύρος Δανέλλης. Ξεκινώ από τα εύκολα: αν το κάνει ο Δανέλλης, την έδρα θα λάβει η πιστή ποταμίσια Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλλη. Αν πάλι, παραιτηθεί ένας εκ των Ψαριανού ή Αμυρά την έδρα θα λάβει η Αντιγόνη Λυμπεράκη, που επίσης κινείται στην ποταμική τροχιά. Πάμε τώρα στα δύσκολα: αν παραιτηθούν και οι δύο, δεύτερη επιλαχούσα είναι η Αθηνά Δρέττα. Σας θυμίζω πως από το 2010 έως το 2012 διετέλεσε γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σήμερα όμως η Δρέττα είναι κοντά στο Κίνημα Αλλαγής. Αν κι αυτή δεν δεχθεί, θα λάβει την έδρα ο… Πέτρος Τατσόπουλος που εσχάτως μεταγράφηκε στη ΝΔ. Η επόμενη πάντως επιλαχούσα – αν δεν δεχθεί ο Πέτρος – είναι η δικηγόρος Ζωή Αποστολοπούλου που (ουφ!) είναι ακόμη με το Ποτάμι!

Λυγμοί

Μας μπερδεύει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αν και εγώ επιμένω πως θα παραδώσει την έδρα του αυτή την εβδομάδα – κάτι που είπε χθες και ο ίδιος. Λέω μας μπερδεύει, αφού πολλοί περίμεναν πως θα το έκανε την Παρασκευή, ημέρα ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν το έκανε. Υπήρξε βέβαια και ένα ενδεχόμενο να ήθελε να προηγηθεί η διαγραφή του από τους ΑΝΕΛ. Ούτε αυτό έγινε από τον Πάνο Καμμένο. Θα τη δώσει, επιμένω εγώ, και μάλιστα ο Παπαχριστόπουλος είπε επίσης πως θα στηρίξει την κυβέρνηση (καλά, αυτό δεν είναι είδηση). Εγώ σας λέω επίσης πως μην αιφνιδιαστείτε αν τον δείτε στο νέο υπουργικό σχήμα. Και θα έχει ενδιαφέρον η λυγμική αντίδραση Καμμένου, αν αυτό συμβεί.